Palatul Culturii va fi renovat, in urma degradarii mai multor componente care tin de confortul si de siguranta publicului. Cladirea Palatului a fost construita in doar doi ani, intre 1911-1913, iar frumusetea si trainicia au transformat-o intr-un adevarat simbol al orasului.

Destinatia initiala de spatiu de cultura s-a pastrat, pe scena mare sau mica urcand de-a lungul timpului nume celebre ale muzicii clasice vocale si instrumentale, personalitati ale teatrului si ale baletului. Prima renovare a avut loc in anul 1973, dupa mutarea Teatrului National in noua locatie de astazi. A urmat apoi o noua renovare generala a cladirii, in anul 1983.

"Au trecut de atunci mai bine de 20 de ani, timp in care uzura si-a facut aparitia. Am identificat problemele ale acestui spatiu monument istoric si am obtinut fonduri pentru demararea reparatiilor cel mai tarziu in 1 iulie, odata cu terminarea actualei stagiuni.

Dorim ca pana in 15 septembrie sa terminam toate lucrarile, astfel ca vom organiza din timp licitatii la care vom pune conditii. Participantii trebuie sa aiba experienta in lucrari de consolidat si zugravit interioare ale constructiilor istorice", ne-a spus Vasile Naste, directorul Administratiei Palatului Culturii.

Culorile trecutului

Palatului Culturii i-a fost alocata din bugetul Consiliului Judetean pentru reparatii suma de 3.624.480.000 ROL. Cele mai importante lucrari par a fi cele de zugravit si reparatiile la cupola. Nu cu mult timp in urma au fost efectuate expertize tehnice si s-a constatat ca structura care sustine cupola salii de spectacole este ruginita si slabita.

Cu doar 23 de milioane ROL din suma totala alocata, rezistenta cupolei poate fi refacuta.

Partea cea mai mare a sumei, adica 2.901.480.000 de lei va fi directionata catre reparatiile interioare ale salii principale de spectacol, schimbarea mochetei de pe toata suprafata si vopsitul salii, urmand sa fie respectate culorile originale ale formelor de decor.

"Documentatia originala de la Arhivele Statului este acum la SC Proiect SRL pentru studiu, deoarece dorim aducerea salii la forma din 1913. Vom mai inlocui mocheta in cabinele artistilor, la sala UAP vom inlocui pardoseala, iar la Sala Maris se incearca o modernizare prin schimbarea geamurilor si ale usii de intrare.

Ne pregatim din timp, pentru obtinerea avizelor si autorizatiilor de constructie de care avem nevoie", ne-a mai spus Vasile Naste.

Planuri de viitor

Modernizarea Palatului Culturii nu se opreste aici. In curand, la etajul trei al cladirii se vor elibera o serie de sali care pana acum au fost "depozit" al muzeului de istorie, iar camerele pe nedrept incuiate vor deveni si ele spatiu expozitional. In viitorul apropiat se doreste schimbarea conductelor de incalzire, care strabat palatul.

Unele din acestea sunt atat de uzate incat nu mai pot fi sudate si doar mansoanele "artistic" infasurate de oamenii palatului le mai tin intregi. Uneori, cand ploua abundent, o parte a subsolului se inunda, din cauza unui defect de constructie.

"A fost construit mai jos decat ar fi trebuit si apa iese din canal la noi in pivnita", ne-a spus unul din angajatii palatului.

Istoria si cultura, renovate simultan

In Palat isi desfasoara activitatea mai multe institutii. Una din acestea, Filarmonica de Stat Targu Mures, va profita si ea de perioada reparatiilor pentru a aduce imbunatatiri unui instrument legat la propriu de palat. "Orga este un mecanism complet, care uneori necesita reparatii capitale.

Este cazul acum, pentru ca mecanismul care pune in functiune orga este unul invechit. Aceasta constructie muzicala presupune existenta si functionarea unor sisteme puse in miscare de organist. Motor, ventilator, parghii, circuite. Orga este in sine un sistem magnetico-pneumatic.

Ce exprimare pentru ceva care poate scoate sunete divine", recunoaste Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat Targu Mures.

De fapt orga, este functionala, dar a devenit greu de intretinut, deoarece componentele sunt tot mai greu de gasit. Si cum in tara majoritatea orgilor au fost modernizate, acum functionand in sistem digital, acelasi lucru se doreste si pentru cea din Targu Mures. "Daca vom obtine fonduri, vom incepe modificarile in acest an.

In nici un caz deodata cu lucrarile de reparatii din sala se spectacole, pentru ca nu se va putea din cauza prafului", ne-a spus Vasile Cazan. Toate aceste lucrari vor incepe candva la mijlocul anului. Inainte de a introduce noul insa, istoria isi reclama drepturile.

Basorelieful gasit sub scena Palatului Culturii este reconditionat si conducerea CJ insista ca pana in 4 martie 2006 sa fie instalat deasupra intrarii principale in sala de spectacol.