Oficiul de Privatizare se va ocupa, incepand din luna februarie, de transferul proprietatii asupra salilor de cinema aflate in prezent in administrarea RADEF.

Aceeasi institutie publica specializata se va ocupa si de transformarea fostei regii in societate comerciala pe actiuni, in vederea restructurarii si trecerii acesteia in proprietate privata. Aceasta actiune reprezinta al doilea val de privatizare care vizeaza RADEF RomaniaFilm.

Cinema Victoria Cluj-Napoca, Fox Turda, Pacea Gherla, Dacia Baia Mare, precum si cinematograful din Oradea au fost preluat in 2004 de firma Chicago Tour in urma licitatiei organizate de MCC.

Directorul RADEF afirma ca firma clujeana nu a adus nici un fel de imbunatatiri cinematografelor inchiriate prin licitatie, desi investitia era obligatorie. Mai mult Gherla si Oradea nu au un cinematograf functional pe durata iernii.

Conform strategiei propuse de Ministerul Culturii si Cultelor, intr-o prima etapa RADEF se va transforma in societate pe actiuni.

Se prevede posibilitatea cumpararii prin negociere directa a salilor de spectacol cinematografic, plecand de la un pret stabilit prin evaluare de catre un expert autorizat, in cazul in care detinatorii actuali au efectuat toate lucrarile de modernizare stabilite prin contract, nu au datorii catre regie, au achitat sumele datorate acesteia fara intarzieri mai mari de trei sau sase luni consecutiv, nu au datorii la bugetul de stat, la bugetul asigurarilor de sanatate sau la bugetul local.

Vanzarea prin negociere directa se poate face si in rate, dar in aceasta situatie se vor achita atat un avans de 25-30% din pretul stabilit, precum si dobanda legala, durata fiind stabilita la doi-trei ani.

Salile de spectacol inchise sau ale caror contracte au fost reziliate pentru neindeplinirea obligatiilor asumate de catre utilizatori se vor vinde prin licitatie publica cu strigare.

Tot asa se vor vinde si salile inchiriate, in cazul in care utilizatorii nu si-au respectat obligatiile asumate prin contract timp de trei sau sase luni consecutiv, au datorii catre regie, bugetul public, bugetul asigurarilor de sanatate, bugetul local.

Privatizarea integrala a cinematografiei se va finaliza cu privatizarea Romania Film de catre Oficiul de Privatizare al Ministerului Culturii si Cultelor. Dupa toate aparentele, cel putin la nivel judetean, privatizarea Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor "Romania Film" a fost un fiasco.

Gabriela Bodea, director RADEF Romania Film, filiala Transilvania, declara despre privatizare& "Privatizarea de dragul privatizatii nu are nici un sens. Prima etapa a fost un adevarat fiasco. De exemplu, Gherla a ramas fara nici un cinematograf.

Daca se vor vinde, in 6 luni nici unul din cinematografe nu va mai fi pastrat, pentru ca nu sunt asa de rentabile incat sa merite. Cele nerentabile sigur vor fi schimbate ca si domeniu de activitate. Poate ca ii vor obliga la licitatie sa isi pastreze domeniul de activitate, dar atunci nu le va mai cumpara nimeni".

Situatia pe Cluj nu e deloc imbucuratoare. In momentul de fata sala Marasti e inchisa in conservare, iarTimpuri Noi este inchiriata unei societati de bingo. In Campia-Turzii s-a renuntat la cinematograf, care avea sediul in casa de cultura.

RADEF Romania Film a avut de suferit din cauza retrocedarilor, pierzand mai multe cinematografe, printre care Cinematograful Muncitoresc si Capitol. Tot la acest capitol, putem bifa cinema Favorit care are sediul intr-un imobil revendicat.

Cinema Victoria, alaturi de Pacea Gherla, Fox Turda, Dacia Baia-Mare si cinematograful din Oradea au fost inchiriate, in urma unei licitatii din 2004, firmei Chicago Tour din Cluj-Napoca.

Desi firma clujeana era obligata, in urma licitatiei sa metina activitatea si sa investeasca in spatiile licitate, realitatea sta cu totul altfel. Victoria este in acelasi stadiu ca in 2004 cand a fost preluat de la Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF) "Romania Film".

Gabriela Bodea, director RADEF RomaniaFIlm, filiala Transilvania declara& "Cinematograful Victoria a fost exploatat in exact asa cum era, nu s-a vazut nici urma de imbunatatiri. RADEF a renovat Victoria, am reusit sa il aducem la standarde internationale". Nici la Gherla situatia nu este mai buna.

Cinematograful Pacea, care a fost preluat in stare buna de catre firma Chicago Tour, n-a avut parte de imbunatatiri, iar pe perioada iernii este inchis, din cauza datoriilor la utilitati.

Directorul RADEF sustine ca iarna si toamna sunt perioadele cele mai profitabile pentru cinematografe si nu se justifica inchiderea lor in aceasta perioada.

Cu privire la starea cinematografului Fox din Turda, Gabriela Bodea declara& "Unicul cinematograf din Turda care mai functioneaza s-a inchis pe timpul iernii pe motiv ca sunt costuri la intretinere foarte mari".

Cinematograful Dacia din Baia Mare nu s-a dovedit a fi afacere profitabila pentru firma clujeana, numarul spectatorilor a scazut de la 2500-3000 pana la 500, cat are in momentul de fata, iar holul a devenit sala de bowling. Lipsa investitiilor se simte pina si la Oradea.

Cinematograful bihorean e in paragina, a fost inchis de la inceputul contractului.

In cazul in care utilizatorii nu si-au respectat obligatiile asumate prin contract timp de trei sau sase luni consecutiv, au datorii catre regie, bugetul public, bugetul asigurarilor de sanatate, bugetul local, nu vor putea cumpara salile in care si-au desfasurat activitatea pana acum.

Redactorii "Buna Ziua, Ardeal" au incercat sa contacteze persoane din departamentul administrativ al societatii Chicago Tour. Administratorul societatii a declarat, fara sa se prezinte& "Scrieti despre altceva. Nu stiu de ce va intereseaza. La revedere!".

Dupa acesta declaratie, ne-a inchis, fara nici o jena, telefonul in nas. Vom reveni intr-o editie urmatoare cu detalii privind privatizarea cinematografelor clujene.

Cinema Victoria prezinta interes si pentru municipalitatea clujeana, care in toamna anului 2005 sugera cumpararea acestuia de catre Primaria Cluj-Napoca in colaborare cu Consiliul Judetean.

Municipalitatea clujeana urmarea gasirea unui spatiu pentru Fliarmonica, iar sala cienematografului Victoria putea fi, in opinia primarului Boc, o solutie viabila. Rezilierea contractului cu Chicago Tour este paguboasa, iar conditiile la care s-ar expune Ministerul Culturii si Cultelor ar fi greu de acoperit din punct de vedere legal.

Directorul Filarmonicii, Dorina Mangra sustinea la acea data ca Victoria ar fi o solutie de avarie, neviabila.