Omul de afaceri liberal Ioan Lazar, unul dintre principalii finantatori ai PNL Alba, a fost numit, la 1 februarie 2006, in functia de director al Directiei Management Contracte - Departamentul pentru Armamente din cadrul Ministerului Apararii Nationale.

Decizia a fost luata la initiativa ministrului Apararii, Teodor Atanasiu (presedintele PNL Alba), care a tinut, astfel, sa-l recompenseze pe unul dintre cei mai fideli "sustinatori" din ultimii ani, ai organizatiei de partid.

Pana, insa, sa ajunga in aceasta functie foarte importanta, Ioan Lazar a fost implicat intr-o serie de afaceri dintre care cea mai rasunatoare este SC "UTEPS" SA Alba Iulia, a carei faliment i-a creat destule insomnii.

Ioan Lazar este in prezent consilier PNL in Consiliul Local Alba Iulia, functie pe care o ocupa pentru cel de-al doilea mandat consecutiv. El a intrat in afaceri imediat dupa 1990, reusind intr-un timp relativ scurt si prin metode mai mult sau mai putin dubioase sa adune o avere considerabila.

In prezent, este considerat unul dintre cei mai bogati oameni din Alba, el avand bunuri mobile si imobile, cifrate la cateva milioane de euro. Printre acestea se numara si doua hoteluri in Alba Iulia.

Cea mai controversata afacere in care a fost implicat liberalul este "UTEPS" SA Alba Iulia. Ioan Lazar a preluat, prin intermediul unei alte firme ("Satex" SRL Alba Iulia), societatea producatoare de incarcatoare frontale (IFRON) de la Fondul Proprietatii de Stat (FPS) in anul 2000, contractul de privatizare avand o valoare de aproape 4 miliarde lei.

Dupa trei ani, in mai 2003, Lazar a solicitat APAPS desfiintarea contractului pe motiv ca nu mai poate sustine activitatea societatii.

Intre timp, "UTEPS" a acumulat datorii de aproape 300 de miliarde lei, in conditiile in care societatea avea restante de 80 de miliarde la privatizare. De asemenea, in mai 2003, firma avea datorii in valoare de cateva zeci de miliarde de lei.

Lazar a mentionat ca si motive care ar fi determinat decizia de a renunta la societate faptul ca protestele sindicale au dus la pierderea unor contracte externe importante. Reprezentantii APAPS nu au fost de acord cu desfiintarea documentului, motiv pentru care liberalul nu a mai achitat ultimele doua rate din contractul de privatizare ceea ce a determinat anularea privatizarii.

Astfel, Lazar si SC "Satex" SRL au primit "interdictie" de a mai participa la o licitatie organizata de APAPS si, ulterior, AVAS. Omul de afaceri a incercat sa scape de masura printr-un proces civil, insa nu a reusit acest lucru. Instantele din Alba Iulia au respins actiunea lui Lazar, care a solicitat desfiintarea pe cale amiabila a contractului de privatizare.

Modul in care a evoluat "UTEPS" in perioada cat s-a aflat in proprietatea lui Lazar a fost verificat de mai multe comisii, pornind de la AVAS si pana la institutii de cercetare penala, fara a exista o concluzie finala. Societatea a ajuns in procedura de faliment si lichidare judiciara, lichidatorul desemnat reusind sa recupereze doar 30 la suta din valoarea totala a datoriilor.

Sef peste pusculita armatei

Noul director din Ministerul Apararii Nationale a ocupat in urma cu un an, pentru putin timp, o alta functie importanta in cadrul unei institutii de stat din Bucuresti. Ioan Lazar a fost director tehnic al Regiei Autonome "Administrarea Patrimoniului si Protocolului de Stat". A parasit postul respectiv dupa un scandal intre reprezentantii PD si cei ai PNL, din institutie.

Noua functie este, insa, mult mai importanta, avand in vedere ca implica un domeniu sensibil cum este Armata. Directia pe care o conduce Lazar este subordonata "Departamentului pentru Armamente", care il are ca sef pe secretarul de stat Ioan Ion.

Cele mai importante atributii ale Directiei Management Contracte ar fi urmatoarele: atribuie contractele de achizitie publica pentru produse si servicii necesare inzestrarii Armatei Romaniei, in cadrul Sistemului integrat de management al achizitiilor pentru aparare; asigura administrarea contractelor incheiate cu furnizorii interni de produse si servicii necesare Armatei si monitorizarea contractelor cu furnizori externi; gestioneaza lista furnizorilor agreati de Ministerul Apararii Nationale prin executarea auditurilor de certificare, acreditare si supraveghere a sistemului de management al calitatii; evalueaza produsele MApN, destinate exportului, prin comisia specializata, al carei presedinte este seful directiei; reprezinta interesele ministerului in relatiile contractuale cu furnizorii interni de produse si servicii pentru aparare; reprezinta conducerea departamentului in relatiile cu organisme nationale cu atributii in domeniul achizitiilor; reprezinta Departamentul pentru Armamente si/sau Ministerul Apararii Nationale in cadrul grupurilor de lucru ale NATO etc.