Directia Regionala Vamala (DRV) Cluj, avand in subordine sase Birouri Vamale Judetene, se pregateste de mutare intr-un nou sediu. In 7 martie va fi desemnat castigatorul licitatiei care va intocmi proiectul pentru noul sediu. Pentru faza de proiectare au fost alocate 5 miliarde lei vechi.

Terenul pe care va fi construita cladirea DRV Cluj, in suprafata de 2.300 de metri patrati, a fost incredintat institutiei de catre Primarie in 2004, prin Hotarare de Consiliu Local. De altfel, si terenul de 25.000 metri patrati pe care se afla sediul Biroului Vamal Cluj apartine tot Primariei.

Astfel, suprafata totala la care a renuntat Primaria Cluj in favoarea Vamii se ridica la aproape 27.500 metri patrati.

Mutarea de la CUG

Pana la sfarsitul anului trecut, Directia regionala Vamala Cluj a functionat intr-una din cladirile de birouri de pe fosta platforma CUG, unde platea o chirie lunara de 100 milioane lei vechi.

In decembrie 2005, DRV Cluj s-a mutat in sediul Biroului Vamal Cluj, cladire care a fost data in folosinta la sfarsitul anului 2003. Sediul Biroului Vamal - avand o suprafata construita de 2.500 metri patrati - a fost realizat de firma Castrum Corporation, printr-un contract de peste 20 de miliarde de lei.

Aparatul propriu al Biroului Vamal Cluj numara 32 de persoane, in timp ce Directia Regionala are 72 de angajati. In acest context, mutarea DRV Cluj in sediul de pe strada Traian Vuia a presupus o serie de reorganizari ale spatiilor cladirii.

Astfel, etajul a fost ocupat in intregime de DRV, care pentru a putea functiona la parametrii normali a schimbat destinatia a trei camere de oaspeti in birouri. Potrivit directorului executiv al DRV Cluj, Dorin Ghiurutan, Directia ocupa o suprafata de aproximativ 700 de metri patrati, in care sunt amenajate cele 16 birouri ale institutiei.

Pentru comparatie, Ghiurutan a aratat ca in fosta locatie, suprafata inchiriata de DRV era de aproximativ 950 metri patrati.

Seful Biroului Vamal Cluj, Florin Modrea, a afirmat ca mutarea DRV intr-un alt sediu ar fi mai „sanatoasa", deoarece in prezent activitatea Biroului se desfasoara doar la parterul cladirii, intr-un spatiu deschis, destinat relatiilor cu publicul.

Potrivit acestuia, spatiul deschis afecteaza negativ activitatea unor functionari ai serviciilor de contabilitate sau de la verificari ulterioare, care in mod normal nu ar avea nici o tangenta cu agentii economici.

Dupa ce DRV va parasi cladirea Biroului Vamal, aceste servicii vor beneficia de birouri proprii, izolate de serviciile care au program cu publicul.

In centrul Marastiului

Directorul executiv al DRV Cluj spera ca in urmatorii doi, maxim trei ani, institutia pe care o conduce sa se poata muta in noul sediu.

Terenul pentru noua cladire, de 2.300 de metri patrati, a fost pus la dispozitia directiei de catre Primaria Cluj, fiind situat pe Calea Dorobantilor, in apropiere de sediul Bibliotecii Judetene „Octavian Goga".

Costurile totale ale investitiei nu sunt deocamdata cunoscute, avand in vedere ca inca nu a fost desemnat castigatorul licitatiei de proiectare a cladirii. De altfel, Ghiurutan a afirmat ca mutarea in sediul Biroului Vamal Cluj a fost gandita a fi una temporara.

Directia a fost nevoita sa se mute dupa ce in cladirea de pe Bulevardul Muncii a fost sistata furnizarea utilitatilor, ca urmare a datoriile pe care CUG le-a acumulat fata de furnizori.

Viitorul sediu al DRV este gandit a gazdui nu numai birourile institutiei, ci si un laborator anti-drog si un centru de pregatire a personalului de pe raza acoperita de Directie.