Proprietarii de apartamente ploiesteni trebuie sa inceapa sa puna bani la saltea, pentru a avea cu ce plati reabilitarea termica a blocurilor. Din 2009, nici o cladire nu se va mai putea construi, vinde sau inchiria fara un certificat energetic, iar acesta nu se va putea obtine decit dupa reabilitarea termica.

Din cheltuielile de reabilitare, un sfert ar trebui sa suporte ministerul, un sfert sa suporte asociatiile de proprietari, iar restul administratia locala. Reabilitarea termica inseamna protejarea peretilor cu polistiren, inlocuirea geamurilor cu timplarie termopan, de inlocuirea retelelor interioare de transport a agentului termic, de izolarea acoperisurilor.

Dupa calculele oficiale, dar care pot diferi de la un caz la altul, in functie de structura ansamblului de locuit, ar fi nevoie de circa 1000 de euro pe familie, respectiv aproximativ 36 de milioane de lei vechi. Potrivit lui Ion Stan, presedintele Uniunii Asociatiilor de Proprietari din Ploiesti, persoanele care nu dispun de acesti bani, ar putea fi nevoiti sa gireze cu apartamentele, creditul bancar, ceea ce, desigur, ii va intoarce pe foarte multi din drum.

"Un apartament reabilitat va cheltui pentru energie termica aproape jumatate din cit cheltuie acum, dar nu a fost inca selectata pina acum nici o unitate bancara care sa acorde credit cu dobinda de 5% pe 15 ani. In plus, pentru blocurile din Ploiesti care au intrat in programul de reabilitare cu bani de la guvern nu s-a facut pina acum nici macar expertiza", a declarat Ion Stan, presedintele UAP.

Sase blocuri din Ploiesti vor fi reabilitate termic fara ca proprietarii celor 158 de apartamente sa plateasca vreun ban. Actiunea face parte din programul de reabilitare pe anul 2005, potrivit hotaririi guvernului nr. 805/2005, astfel incit cheltuielile pentru auditarea tehnica si energetica, precum si cele legate de lucrarile propriu-zise vor fi finantate de la bugetul statului, iar proprietarii de apartamente nu vor mai trebui sa contribuie cu bani pentru sustinerea lucrarilor.

Norocosii ploiesteni locuiesc in blocurile din strada Vasile Milea nr. 3, 5, 7, 9, sold.erou Arhip Nicolae 3D si Cuza Voda nr.2. Aceste blocuri au fost construite intre anii 1962 si 1985.