Constructia autostrazii Transilvania a fost de la bun inceput o afacere cu probleme. Autostrada trece peste terenurile satenilor din diferite localitati, printre care si comuna clujeana Mihai Viteazul. In mod legal, proprietarii terenurilor in cauza au fost deja despagubiti de statul roman.

Buna ziua, Ardeal dezvaluie un caz particular, in care autoritatile locale au incercat sa faca pierduta o parcela de peste un hectar a carei valoare ajunge la un miliard de lei. Stefan Crisan, desi este proprietarul unei teren ce intra in anpriza autostrazii, nu a fost despagubit, iar vina o poarta, in mare parte Primaria Mihai Viteazul.

La solicitarile noastre, primaria ia pozitia strutului pentru a acoperi ceea ce dupa toate semnalmentele pare a fi o teapa in numele Autostrazii. Strategia a fost amanarea punerii in posesie a proprietarului, motiv care a fost invocat pentru a justifica lipsa despagubirilor.

Stefan Crisan a primit in 1945, ca urmare a faptului ca a fost luptator in cel de-al II-lea rayboi mondial, o parcela de teren de 1,05 ha in comuna Mihai Viteazu. In vremea comunismului, terenul respectiv fusese confiscat, pentru ca in anul 1992 sa fie refacuta punerea in posesie.

In adeverinta se precizeaza ca a fost intocmita conform regulamentului de aplicare a Legii Fondului Funciar si constituie dovada dreptului de proprietate pana la eliberarea titlului de proprietate. Cum Stefan Crisan locuia in Cluj-Napoca, pamantul a fost dat in chirie catre diverse societa‘i cu profil agricol din localitate.

Ultimul contract a fost semnat in 2001, pe o durata de 5 ani de la data semnarii, cu firma SC Agromec Mihai Viteazul SA, dupa cum atesta contractul de arendare incheiat. Anual, conform celor stipulate in contract, proprietarii isi ridicau cota parte de la firma care luase in arenda parcela. Anul trecut lucrurile s-au schimbat.

Cand sa isi ridice cota, au aflat ca voi fi expropriati, ca urmare a constructiei autostrazii de catre firma Bechtel. Culoarul trecea peste parcela lui Stefan Crisan, acoperind o suprafata de 3680 mp din teren. Firma Agromec primise de la Primaria Mihai Viteazu, un tabel cu cei ce vor fi exproprietariti, unde figura si Crisan, fapt confirmat si de directorul SC Agromec Mihai Viteazul.

Ulterior, angajatii Primariei au negat ca s-a trimis respectivul tabel catre Agromec Mihai Viteazul. Titlurile de proprietate au fost eliberate anul trecut, iar Stefan Crisan nu a fost contactat de angajatii Primariei, desi acestia ii cunosteau adresa din Cluj. Eliberarea titlului de proprietate a fost mereu amanata, iar proprietarul parcelei acuza o indiferenta din partea angajatilor Primariei.

La insistentele sale, s-a ajuns intr-un final la pornirea procedurii de eliberare a titlului. Primaria a intocmit un proces verbal de punere in posesie,dar cand Crisan a dorit sa primeasca o copie a procesului verbal, a fost refuzat.

Contactat de redactorii Buna Ziua Ardeal, secretarul Primariei Mihai Viteazul, Pavel Tusa, afirma: "Nu puteau sa primeasca copie dupa procesul verbal, decat dupa finalizarea lui. Procesul verbal este un act intermediar intre adeverinta si titlu de proprietate, care se intocmeste doua exemplare. Dupa ce va fi gata si il vom primi de la Prefectura, o sa le dam cate copii vor".

Trimiterea procesul verbal a fost intarziata, iar Primaria pune aceasta pe seama expetizei:"A trebuit sa facem si noi niste cercetari, nu putem elibera asa de usor un titlu de proprietate, de aceea a fost trimis cu intarziere" sustine Pavel Tusa. Adam Ildiko, functionara in cadrul Primariei, are aceeasi atitudine vizavi de situatia lui Crisan: "Din punctul nostru de vedere, nu e nici o problema.

Procesul verbal de punere in posesie l-am dus chiar eu saptamana trecuta la Cluj. Eu zic ca e si o lipsa de bunavointa din partea lor. Puteau din 1992 pana astazi sa vina si sa se intereseze cum stau lucrurile cu parcela. Eu lucrez doar de doi ani aici, nu stiu ce s-a facut inainte".

Asa ca fiecare arunca pisica moarta in ograda celuilalt, iar fii lui Crisan sunt plimbati de la un functionar la altul, fara nici un rezultat concludent, ba mai sunt acuzati de lipsa de bunavointa si aroganta, pentru ca pretind despagubiri cand sunt expropriati de un teren care il detin. Pavel Tusa a declarat, legat de aceasta problema: "Cunosc problema lui Stefan Crisan.

Incearca sa rezolve problema dupa 15 ani de zile, acum ca trece autostrada pe aici, si vor sa fie totul gata intr-o saptamana. Au venit (fiii lui-n.red.) sa discute cu noi, dar sunt aroganti si nu ne asculta. N-au depus in termenul legal actele necesare pentru eliberarea titlului de proprietate.

In adeverinta ei sunt in anexa 19, adica fac parte din cei ce au avut actiuni la Bogata, fosta IAS.Titlul de proprietate va fi rezolvat in curand, iar apoi cineva, probabil Nemeti, de la biroul de avocatura al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, se va ocupa de problema. Nu exista o problema legata de parcela lui Crisan. Dansii (fiii-n.red.) se afla la limita legii.

Cei de la CNADN au alcatuit hartile, iar traseul autostrazii s-a tot modificat, de vreo 5 ori, iar ei au picat pe autostrada probabil doar dupa ultima modificare de traseu". Totusi, legea nu face diferentiere intre modalitatile de dobandire a terenurilor, exproprierea fiind bine definita in legea 198/2004.

Dovada dreptului de proprietate si a celorlalte drepturi reale asupra imobilelor expropriate se face prin mijloace de proba admise de lege, in functie de modalitatea de dobandire a drepturilor – conventionala, judiciara, legala, succesorala, intelegand prin dobandire si constituirea sau reconstituirea dreptului de proprietate in baza unor legi speciale, conform legii care reglementeaya

constructia autostrazii Transilvania (Legea 198/2004). In cazul in care titularii drepturilor reale nu depun cererea si/sau documentele doveditoare, expropriatorul va notifica acestora sumele propuse pentru plata despagubirilor si le va consemna intr-un cont bancar deschis pe numele expropriatului, se mai arata in aceeasi lege.

Dupa cum se observa foarte clar din continutul legii, ar fi trebuit sa existe o notificare, in care proprietarii sa fie instiintati de suma cu care vor fi despagubiti, lucru care nu s-a intamplat, in ciuda faptului ca exista acte care dovedesc faptul ca Stefan Crisan este posesorul parcelei.

Secratarul Primariei, Pavel Tusa afirma ca au mai fost cazuri de terenuri pe care nu erau titluri de proprietate, dar era vorba de succesiuni sicare s-au rezolvat pe cale juridica. Crisan a aflat ca va fi expropriat de la SC Agromec in 2005, cand a a vrut sa isi ridice cota parte prevazuta de contractul de arendare.

Lipsa notificarilor atat din partea Primariei Mihai Viteazul cat si din partea comisiei Companiei Nationale a Autostrazilor si Drumurilor Nationale (CNADN) ridica semne de intrebare cu privire la modul in care se fac aceste exproprieri.

Mai mult, potrivit afirmatiilor proprietarilor, Primaria le-a propus eliberarea unui titlu de proprietate pe o alta parcela, desi este cert ca autostrada va trece pe parcela pe care acestia o revendica.

Reprezentantul cabinetului de avocatura de la Bucuresti care se ocupa cu exproprierea, Dragos Paraschiv, a afirmat in urma verificarii parcelei: "Domnul Crisan mi-a telefonat si s-a plans ca Primaria nu vrea sa ii elibereze titlul de proprietate. Parcela lui este intr-adevar in anpriza autostrazii, dar nu se poate face nimic pana nu are vine cu actele.

In momentul in care le va aduce, va fi despagubit". Tot asa jutifica si avocatul Nemeti, carea a facut parte din comisia CNADN, institutie ce s-a ocupat de exproprieri "Am vorbit cu Crisan si I-am cerut sa-si identifice numarul cadastral si vom vedea ce trebuie facut in continuare. Problema a fost ca nu avea titlu de proprietate si atunci nu putea fi inclus in Hotararea de Guvern.

Probabil ca, dupa ce vom primi actele de la Stefan Crisan, va intra sub incidenta unei noi Hotarari si va fi despagubit".