Nicolae Capusan, patronul firmei Chicago Tour a intermediat recent vanzarea unei suprafete de 43 hectare de pasune din comuna Ciurila, catre o firma franceza.

Afacerea ridica unele semne de intrebare, Nicolae Capusan fiind implicat in diverse afaceri imobiliare, iar numele sau este asociat cu cel al lui Ioan Oprea si cu vanzarile dubioase ale terenurilor ce apartineau Asociatiei Fiilor Vechiului Manastur.

Omul de afaceri Nicolae Capusan de data aceasta la Ciurila. din declaratiile secretarului Primariei Ciurila, Maria Mircea, Alexandru Marcu si Victoria Salomir care, au vandut aproximativ 43 hectare de pasune din zona turistica dinspre Salicea, in calitate de mostenitori.

Cumparatorul a vandut la randul lui cele peste 40 de hectare de pasune lui Nicolae Capusan. Acesta, din nou, a vandut terenul unei firme franceze, iar sursele noastre sustin ca acesta ar fi incasat mai mult decat a declarat.

Capusan a fost implicat in mai multe afaceri imobiliare, alaturi de Ioan Oprea, iar in unele cazuri s-a ajuns si in instanta. Este vorba de un teren din Faget, cu doua titluri de proprietate, care a fost vandut de doua ori.

Totul a inceput in anul 2002, cand familiile clujene Baciu si Rus au cumparat de la Ioan Handru un teren in vederea construirii de locuinte. Extrasul CF nr.

139714 atesta faptul ca terenul in cauza, aflat in zona Faget, specifica faptul ca suprafata de 3969 mp este intabulata pe numele lui Ioan Handru prin hotararea judecatoreasca definitiva data de judecatorul Mihaela Saracut in data de 5 februarie 2001.

Asadar, terenul a fost achizitionat de la posesorul legal Ioan Handru, conform documentelor pe care reclamantii le-au pus la dispozitia redactiei.

In mod curios, sentinta data de judecatorul Saracut a fost pur si simplu desfiintata de aceeasi institutie clujeana, prin intermediul unui alt judecator, desi instanta motiveaza ca "a acordat doar preferinta" unui alt titlu de proprietate pe acelasi teren.

Sentinta 2830 din 19 martie 2004, data de judecatorul Dan Tasca a anulat actul de intabulare pe numele lui Ioan Handru. Astfel, clientii lui Handru s-au trezit in situatia de a-si putea pierde investitia, care la pretul piperat al metrului patrat de teren in Faget, este considerabila.

Revendicarea terenului a venit din partea lui Valer Poputa, care sustine ca ar fi cumparat terenul de la Ana Oprea, detinatoare a unui titlu de proprietate pe aceeasi suprafata.

Este curios cum a obtinut Ana Oprea - una dintre persoanele dezmostenite de regimul comunist -acest titlu, in conditiile in care, sotul acesteia a fost deja improprietarit cu o suprafata similara la o distanta de 2 km de terenul aflat in litigiu? Suspiciunile cu privire la modul in care a intrat Ana Oprea in posesia terenului, pe baza unui titlu

de proprietate au fost conturate in declaratia avocatului care ii reprezinta pe Baciu si Rus in instanta& "Poputa Valer (persoana care revendica terenul in cauza – n.red.) nu i-a platit acest teren lui Oprea Ana, ci unei alte persoane care a ajutat-o sa obtina acest titlu." In continuare, se clarifica legatura dintre

"cealalta persoana" (cea care ar fi inlesnit obtinerea actului de proprietate) si Ana Oprea& "Pe langa acest titlu, Oprea Vasile (membru in comisia locala de fond funciar), sotul lui Ana Oprea a obtinut un titlu de proprietate pentru teren in suprafata de 3380 mp in locul numit la Rudari la o distanta de 2 km de terenul nostru, pe care

l-a instrainat numitului Sarmasan Augustin." Deci, concluzia ar fi ca Ana Oprea a fost deja pusa in posesia unui teren cu o suprafata similara, in baza legii retrocedarilor de terenuri nationalizate in perioada comunismului. In pagina 5, alineatul 5 al sentintei civile nr.

2830/2004, prin care s-a anulat dreptul de proprietate al lui Ioan Handru, apare depozitia martorei Angela Maria Munteanu, care declara ca "in anul 2000, in calitate de membru al comisiei locale pentru aplicarea Legii 18/1991 a fost de mai multe ori si la terenul in litigiu, procedand la punerea in posesie a numitei Oprea Ana, asupra unei suprafete de 3600 mp, acest teren

fiind reocupat si reafectat de constructii." In sentinta scrie ca "din verificarile efectuate, martora a constatat ca terenul in litigiu a fost preluat de CAP, iar proprietarul tabular nu il revendicase." Insa, reclamantii sustin ca depozitia martorei Angela Maria Munteanu este interesata in cauza, fiind colega de Comisie a lui

Vasile Oprea, adica nimeni altul decat sotul Anei Oprea. Surse confidentiale ne-au informat ca martorul adus de Poputa in favoarea sa este o angajata a Primariei Cluj.

Familiile afectate de sentinta, pe care o numesc abuziva, au facut recurs la Curtea de Apel Cluj, in speranta ca, de aceasta data magistratii vor face cu adevarat dreptate. Tribunalul Suprem al Romaniei a pronuntat prin decizia nr.631 din 10 martie 1973 ca "puterea lucrului judecat, regelmentata prin art.

1201 Codul civil, are la baza regula ca o actiune nu poate fi judecata decat o singura data si ca o constatare facuta printr-o hotarare judecatoareasca definitiva nu trebuie sa fie contrazisa de o alta hotarare, aceasta in scopul de a se realiza o administrare uniforma a justitiei." Iar

aceasta prevedere este inca valabila. Cauza care a determinat o contrazicere a deciziei Tribunalului Suprem este incerta, deocamdata. Dosarul civil nr. 7687/2004 a fost inaintat Curtii de Apel Cluj.

Motivele de apel, invocate de Ioan Baciu, Florenta Baciu, Vasile Rus si Lucica Rus se bazeaza pe faptul ca au dobandit dreptul de proprietate prin contract de vanzare autentificat la notar, iar ulterior au intabulat suprafetele achizitionate in CF nr. 143922 Cluj-Napoca, A+1, nr. top. 22644/1/1/2 si nr. 139714 Cluj-Napoca, A+3, nr. top. 22644/1/1/2.

Prin actiunea deschisa, Valer Poputa a solicitat in esenta radierea dreptului dobandit de Ioan si Ileana Handru, adica antecesorii lor. Cu toate probele puse la dispozitia instantei clujene, familiile Baciu si Rus au primit un raspuns nefavorabil din partea Curtii de Apel, care prin decizia civila nr.

493, pronuntata in sedinta publica din 27 aprilie a.c., a decis in favoarea titlului de proprietate detinut de Oprea, prin metoda compararii. Din cele doua titluri valabile, instanta "a acordat preferinta" lui Oprea, prin urmare, cumparatorului Valer Poputa.

Ioan Baciu si-a pierdut increderea in instantele clujene si este decis sa apeleze la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Motivul invocat de judecatorii Curtii de Apel Cluj privind lipsa de fond a cererii reclamantilor Baciu si Rus a fost ca terenul este unul liber, nu are edificii, iar cele doua familii nici nu au facut dovada existentei vreunei alte investitii aprobata, finantata si executata in conditiile legii.

Familia Oprea a detinut mai multe terenuri in zona Faget, unele dintre acestea fiind recent vandute. Ioan Oprea este profesor de matematica la Facultatea de Agronomie si, in plus, Oprea a fost presedintele Asociatiei Fiii Vechiului Manastur, asociatia fiind formata din proprietarii pasunii, organizati intr-un composesorat.

In calitate de presedinte al asociatiei, Ioan Oprea a considerat ca poate sa vanda terenul in suprafata de 49 de hectare.

Astfel, "fara a consulta ceilalti membri ai asociatiei, Oprea a incheiat un ante-contract de vanzare-cumparare cu Nicolae Capusan, care i-a virat in cont 16 miliarde de lei", declara unul dintre reclamantii lui Oprea, care tine sa-si pastreze anonimatul.

Surse din randul asociatiei sustin ca Nicolae Capusan ar fi inceput chiar sa vanda parcele din terenul cumparat. Ceilalti proprietari (aproximativ 400) au fost revoltati de decizia lui Oprea si au deschis un proces pentru anularea contractului, iar Oprea a fost schimbat din functie si contul Asociatiei a fost blocat.

Unul dintre reclamantii lui Oprea a declarat reporterilor nostri ca terenul a fost vandut la un pret subevaluat, iar in prezent proprietarii ar obtine dublul celor 16 miliarde.

Nicolae Capusan este patronul firmei clujene Chicago Tour, firma ce a castigat in 2004 licitatia pentru cinematografele Victoria din Cluj-Napoca, Pacea Gherla, Fox Turda, Dacia Baia-Mare si cinematograful din Oradea.

Desi firma clujeana era obligata, in urma licitatiei sa mentina activitatea si sa investeasca in spatiile licitate, realitatea sta cu totul altfel. Victoria este in acelasi stadiu ca in 2004 cand a fost preluat de la Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF) "Romania Film".

Gabriela Bodea, director RADEF RomaniaFilm, filiala Transilvania declaraS„Cinematograful Victoria a fost exploatat in exact asa cum era, nu s-a vazut nici urma de imbunatatiri. RADEF a renovat Victoria, am reusit sa il aducem la standarde internationale". Nici la Gherla situatia nu este mai buna.

Cinematograful Pacea, care a fost preluat in stare buna de catre firma Chicago Tour, n-a avut parte de imbunatatiri, iar pe perioada iernii este inchis, din cauza datoriilor la utilitati. Redactorii Buna Ziua, Ardeal au incercat sa contacteze persoane din departamentul administrativ al societatii Chicago Tour.

Administratorul societatii a declarat, fara sa se prezinte& „Scrieti despre altceva. Nu stiu de ce va intereseaza".