Ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Gheorghe Barbu, nu a reusit sa-i convinga pe grevistii foamei de la Calan (judetul Hunedoara) sa renunte la protest, chiar daca miza in demersul sau pe faptul ca este originar din zona.

Fostii salariati ai societatii "Amidip" au declarat ca nu au incredere in demnitar si ca solutiile propuse de acesta nu pot rezolva problemele sociale grave cu care se confrunta localitatea.

In loc de salariile restante si platile compensatorii pe care le revendica protestatarii, Barbu le-a promis fostilor angajati de la "Amidip" Calan, eventuale locuri de munca in strainatate si programe comunitare finantate din fondurile AJOFM. Ultima speranta a protestatarilor este intrevederea de astazi cu vicepremierul Gheorghe Pogea, un alt reprezentant al judetului in Guvern.

Prezent, sambata, la Calan, pentru a discuta cu grevistii foamei, ministrul Muncii nu a fost primit cu prea multa simpatie, chiar daca este "fiu" al acestor locuri. Dupa o serie de discutii, in sediul Primariei, cu autoritatile locale si reprezentantii Sindicatului "Victoria" Calan, Barbu i-a vizitat pe grevistii foamei si apoi a dat piept cu multimea disperata.

Protestatarii, adunati in numar mare in fata Casei de Cultura din localitate, l-au huiduit pe ministru dupa ce au aflat solutiile propuse de acesta, dar nu au fortat cordoanele de jandarmi amplasate pentru mentinerea ordinii.

Ministrul nu are solutii pentru rezolvarea crizei

Incoltit de protestatari, ministrul Barbu nu a gasit solutii pentru a calma spiritele. Reprezentantul Guvernului nu a facut decat sa propuna cateva solutii fanteziste, insistand pe ideea ca falimentul firmei "Amidip" se afla pe masa instantelor de judecata si ca executivul nu se poate amesteca in actul de Justitie.

In locul salariilor compensatorii, demnitarul le-a propus protestatarilor un set de masuri pentru rezolvarea problemelor sociale din zona Calan.

O prima masura ar fi crearea de locuri de munca suplimentare pe munca comunitara, pentru lucrari pe care Primaria le poate executa, in prezent fiind in schema 138 de locuri de munca, cu posibilitatea dublarii acestora. De asemenea, Barbu a promis ca va organiza la Calan, saptamana viitoare, o preselectie pentru recrutare de forta de munca in strainatate.

"Acesta operatiune este doar o preselectie, urmand ca in momentul in care vin angajatorii, in Bucuresti, de fata cu un reprezentant al ambasadei tarii respective si autoritatile romane, sa facem selectia efectiva in care ultimul cuvant il are angajatorul", a spus ministrul Muncii.

Totodata, pentru familiile care nu mai primesc ajutoare de somaj se vor face anchete sociale si vor fi ajutate prin acordarea unui ajutor financiar de urgenta.

Disperarea la cote maxime

Din punctul de vedere al fostilor angajati ai "Amidip" Calan care asteapta sa-si primeasca restatele salariale si platile compensatorii, prevazute in Contractul Colectiv de Munca, vizita de sambata a ministrului Muncii a fost un esec total. "Ne trateaza ca pe niste copii carora le promite o bomboana ca sa nu mai planga. Domnul Barbu ne-a facut doar promisiuni fara nici o valoare.

De unde sa avem noi bani ca sa ajungem la munca in strainatate, daca trecem de selectia care va avea loc la Bucuresti? Un pasaport costa mai mult de un million de lei, cu drumurile pe care trebuie sa le fac la Bucuresti pentru selectie si cu cat costa celelalte acte, ajung la peste patru milioane.

De unde sa am eu atatia bani ca sa plec in Spania?", s-a intrebat una dintre grevistele foamei care a refuzat sa intrerupa protestul.

Pogea, ultima sansa

O delegatie a Sindicatului "Victoria" Calan va fi primita, astazi, la Palatul Victoria de catre vicepremierul Gheorghe Pogea. De la intalnire, fostii angajati asteapta propunerea de modificare printr-o ordonanta de urgenta a Legii Falimentului care in varianta actuala nu defineste clar termenul de "raport de munca".

"Va trebui sa asteptam pana cand statul isi va lua banii si, daca va mai ramane ceva, ne vom lua si noi salariile restante. Sumele compensatorii prevazute de Contractul Colectiv de Munca se pare ca nu sunt percepute in acest caz ca fiind creante provenite din raporturi de munca si aici trebuie lamurite lucrurile", a afirmat vicepresedintele Sindicatului "Victoria", Cristian Anghel.