Sari direct la conținut

Maurice Munteanu, despre acuzațiile că Vuitton a copiat ia românească: „E ridicol. Ce ar trebui să facă japonezii, dacă ne gândim doar la istoria kimonoului?”

HotNews.ro
Campania de pe Facebook a comunității La Blouse roumaine, Foto: Facebook
Campania de pe Facebook a comunității La Blouse roumaine, Foto: Facebook

Comunitatea online La Blouse roumaine a acuzat, ieri, că renumita casă de modă Louis Vuitton a copiat ia tradiţională din Mărginimea Sibiului și cere chiar retragerea din colecție a pieselor inspirate din bluza tradițională. Contactat de HotNews.ro, Maurice Munteanu, fashion editor la revista Elle, spune că acuzațiile la adresa Louis Vuitton sunt nefondate și că „ia nu este 100% românească”. „Eu, ca cetățean român, am dubii. Ar trebui discutat acest lucru într-un context mai larg, însoțit de studii”.

Comunitatea de pe Facebook a pornit o campanie denumită „Give Credit”, în care cere casei de modă Louis Vuitton să recunoască că sursa de inspirație pentru colecția „LV by the pool” 2024 este ia tradițională din Mărginimea Sibiului. Ei solicită companiei să retragă toate piesele de inspirație românească până la obținerea unui acord de a folosi motivele.

După ce apelul a devenit viral pe rețele de socializare, însăși ministra Culturii, Raluca Turcan, a spus că-i va aborda pe reprezentanții companiei de modă, „pentru recunoaşterea valorii patrimoniale şi culturale a pieselor tradiţionale româneşti”.

Contactat de HotNews.ro, Maurice Munteanu spune că „subiectul este unul foarte sensibil” și explică de ce casa de modă Louis Vuitton nu poate fi acuzată atât de ușor că ar fi copiat o ie românească.

El vorbește de un patrimoniu universal din care marile case de modă se inspiră pentru colecții.

Maurice Munteanu, fashion editor la revista Elle. Foto: Facebook

„Ia românească nu este 100% românească

„Pot să înțeleg faptul că te poți simți lezat, dar vorbim de un patrimoniu universal, iar atunci lucrurile stau puțin diferit. Gândește-te ce ar trebui să facă japonezii, dacă ne gândim doar la istoria kimonoului?! Dacă ne gândim la case de modă care încă din anii ‘60 sau ‘70 au deconstruit sub toate formele kimonoul, ba chiar a fost prezentat și în forme originale. Gândește-te ce ar trebui să facă ucrainenii sau ungurii sau rușii. Pentru că treaba asta cu ia românească e cumva foarte, foarte relativă”, a spus Maurice Munteanu, în dialogul cu HotNews.ro.

Fashion editorul crede că e necesară o altă discuție în spațiul public: aceea despre originile iei românești.

„Ia românească nu este 100% românească. Ia românească are niște surse de inspirație foarte clare: ele sunt Ucraina, Ungaria și Rusia. Treaba asta se aplică și la gastronomie. Micul, după cum bine știm toți, nu este un produs românesc. Sau plăcinta cu brânză. Poalele-n brâu, mămăliga, sarmalele ș.a. Toată treaba asta ar trebui discutată mult mai serios și, bineînțeles, într-un context mult mai larg și cu mult mai multe amănunte și studii etc. Tot ce pot să spun eu, ca cetățean român, este că am totuși niște dubii legate de originea 100% românească a iei”.

„Mi se pare un pic ciudat să activăm așa un filon din ăsta naționalist”

„Atunci, în acest context în care culturi extrem de bogate din toate punctele de vedere, poate infinit mai bogate chiar și vizual, ca Japonia, China, Rusia, Ucraina, Ungaria ș.a. nu au trecut prin tipul ăsta de tumult naționalist, mi se pare un pic ciudat, mai cu seamă în contextul actual, să ne «flamboaiem» sau să activăm așa un filon din ăsta naționalist. Asta este părerea mea personală. Ca fashion editor, am să întăresc această idee: sunt sceptic în ceea ce privește originea 100% românească a iei”.

În timp ce comunitatea La blouse roumaine vorbește, în postarea de pe Facebook care a ajuns virală, despre „respect și recunoaștere pentru familiile și comunitățile noastre”, Maurice Munteanu vede și „partea pozitivă” a evenimentului:

„Eu nu cred că este o lipsă de respect, nu aș lua-o așa. Mie mi se pare chiar un punct pozitiv ca un produs cu o origine specifică să fie prezentat într-o colecție de o asemenea amploare și cu o asemenea vizibilitate. Pe de altă parte, de exemplu, să nu uităm că John Galliano, directorul de creație al casei de modă Maison Margiela, și chiar atunci când era creative director la Dior, are o echipă de cercetare de 100 de oameni, care circulă și călătorește în fiecare an, în spații dintre cele mai inaccesibile, de unde se întoarce cu tot felul de fotografii, imagini, materiale ș.a., care reprezintă o sursă de inspirație”, a mai spus fashion editorul.

Postarea de pe Facebook a comunității La blouse roumaine în care sesizează că renumita casă de modă Louis Vuitton a folosit într-o colecție cămăşi inspirate de ia tradiţională din Mărginimea Sibiului a stârnit peste șase mii de reacții și aproximativ șapte mii de share-uri în online.

Totodată, românii au fost încurajați să publice în comentarii fotografii în care apar îmbrăcați „cu cămașa de Mărginime”. Și cântăreața Paula Seling apare într-o asemenea fotografie, în comuna Sadu, județul Sibiu.

Mai mult, românii au fost îndemnați și să lase comentarii pe pagina de Facebook oficială a brandului, prin care cer în mod explicit ca „Louis Vuitton să scoată piesele din colecție până la obținerea acordului din partea comunităților, cu creditarea originii”.

„Diferențe mari” între ia românească și bluza Louis Vuitton

Chiar dacă ia românească și bluza din colecția nouă Louis Vuitton seamănă între ele, la prima vedere, spune Maurice Munteanu, diferențele între ele sunt mari.

„Eu nu am auzit niciodată ca poporul chinez, mongolez, indienii ș.a. să amenințe că dau în judecată Casa Dior sau Galliano. Pentru că, până la urmă, dacă noi am avea acea ie în față, sau inclusiv cojocul pe care-l purta Maria Grazia Chiuri de la Dior, dacă l-am atinge și l-am avea în fața noastră, am vedea că diferențele sunt foarte mari. Întâmplător, eu l-am văzut pe cel bărbătesc de la Dior, l-am avut în mână, și chiar dacă există o asemănare între ele, că ele seamănă așa din avion, diferențele sunt foarte mari”, susține Maurice Munteanu.

„Ne agităm degeaba”

„Hai să ne gândim câte produse are o colecție prêt-à-porter. Sunt zeci de rochii, zeci de bluze, t-shirts, pantaloni, blazere ș.a. Hai să ne imaginăm. Louis Vuitton lansează această colecție. Și punctual, pe această imagine, face un disclaimer: «Avem aici o bluză care poate – nu știm sigur – a fost inspirată de o bluză din Mărginimea Sibiului, România». Nu face nimeni asta! E cumva ridicol. Dacă am vorbi de o mare cultură, dacă am vorbi de ceva care ar influența de o manieră globală mersul lucrurilor pe plan internațional – și am nominalizat mai devreme – Brâncuși, Eliade, Ionesco -, da! Sigur. În cazul de față, mie mi se pare că ne agităm, de multe ori, degeaba”, a continuat Maurice Munteanu.

El reiterează că, în opinia sa, o temă de discuție relevantă în spațiul public ar fi dacă ia românească „este sau nu un produs 100% original”. „Pentru că eu, personal, am dubii”.

„Sigur că sunt artizani fantastici în România, sigur că sunt oameni care probabil se chinuie să ducă mai departe anumite tradiții, pe broderie, țesut ș.a. – asta este o treabă, iar ce s-a întâmplat aici (n.r. în colecția Louis Vuitton) este o cu totul altă chestiune. Îmi mai aduc aminte de o colecție Dries Van Noten din 1994 sau 1995, care avea la bază foarte multe kimonouri. Ce ar fi trebuit să se întâmple!? Kimonoul aparține patrimoniului universal”, a adăugat el.

„Vedem afișe electorale în 2024 cu Vlad Țepeș și Ștefan Cel Mare”

„În contextul actual, pe care-l cunoaștem toți, în care mândria de țară devine o virtute, și în contextul în care vedem afișe electorale în 2024 cu Vlad Țepeș și Ștefan Cel Mare, ce se întâmplă acum mi se pare grotesc. Mai cu seamă că acei politicieni au apărut și-n ie”, a mai spus Maurice Munteanu.

Scena9 a scris despre cum partidul naționalist AUR folosește figuri istorice importante ca monedă electorală.

„De mai bine de o lună, pe blocurile și panourile publicitare din capitală și din țară poți să-i vezi pe Vlad Țepeș, Mihai Viteazul, Avram Iancu și alte personalități istorice, care fac campanie partidului AUR chiar dacă sunt morți de secole. Vlad Țepeș a venit chiar și la relansarea candidaților AUR, unde ne-a spus ce moarte îi așteaptă pe cei care seamănă teamă în poporul român, iar pe net circulă un clip cu Mihai Viteazul, care ne spune să ne deschidem ochii, pentru că «oastea poporului e aici». Pe fundalul acestui îndemn, rulează imagini cu candidații AUR”, potrivit sursei citate.

Raluca Turcan: „Vom solicita companiei Louis Vuitton recunoașterea valorii patrimoniale și culturale”

Acuzațiile că Louis Vuitton s-a inspirat din ia tradițională românească au ajuns și la urechile ministrului Culturii. Astfel, Raluca Turcan a declarat luni că vrea să-i abordeze pe reprezentanţii companiei Louis Vuitton pentru recunoaşterea valorii patrimoniale şi culturale a pieselor tradiţionale româneşti, după ce comunitatea online La Blouse roumaine a sesizat că renumita casă de modă a folosit într-o colecție cămăşi inspirate de ia tradiţională din Mărginimea Sibiului.

„În mod firesc, vom solicita companiei Louis Vuitton recunoașterea valorii patrimoniale și culturale a modelului iei cu șinoare, specifică zonei Sibiului. Creația populară autentică ți-a menținut valoarea peste timp, dovadă că ia românească a fost și rămâne o sursă de inspirație pentru pictori, designeri sau producători de produse de lux precum Louis Vuitton.

Această situație merită transformată într-o oportunitate, în sensul recunoașterii la nivel internațional a valorii inestimabile a tradiției românești”, a scris Turcan într-o postare pe Facebook.

Turcan a mai declarat, potrivit Agerpres, că „preocuparea Ministerului Culturii pentru protejarea elementelor identitare culturale şi patrimoniale este una prioritară”.

„În prezent, analizăm protecţia indicaţiilor geografice pentru produsele artizanale şi industriale, cât şi propuneri de acte normative menite a oferi o piaţă de desfacere, constantă şi continuă, pentru produsele tradiţionale, prin stabilirea unui procent din fondul destinat achiziţionării produselor pentru protocol, de către instituţiile statului, dedicat produselor tradiţionale”, a punctat ministrul Culturii.

ARHIVĂ COMENTARII
raulito • 2024-06-04 13:45:17
Ne interesează ce (nu) fac alții. Când e vorba să punem in evidență tradiția, acționăm filonul. Trist ca acest individ este atât de sec si simplist in a își exprima opiniile
53 18
[deleted] • 2024-06-04 17:55:12
Acest comentariu a fost șters.
2 4
Wishu • 2024-06-04 13:48:39
"Imitation is the sincerest form of flattery that mediocrity can pay to greatness" Oscar Wilde
47 27
xolv • 2024-06-04 13:49:20
"Patrimoniul universal", unde ? Hai sa incercam un exercitiu invers, cu câte procese te alegi daca copiezi un produs de la LVMH ?
54 22
vindicomvs • 2024-06-04 15:27:15
cu niciunul, zara doar asta face. dar nu le fac identic ci aproximativ. chair si daca ar fi identic, clientul de LV nu va cumpara de la zara. In afara de design, mai e si materialul si calitatea croielii. O marime la LV se potriveste unui numar mai mic de oameni, adica ori iti sta perfect ori deloc. Dar valoarea brandului e ceea ce da pretul in cea mai mare masura.
7 42
gmb72 • 2024-06-04 13:53:57
Pai cam asa sunt de vreo 30 de ani toți guvernanții noatri: ridicol de prosti. Daca consideri ca ai ceva de protejat, o faci prin mijloace legale: patente, mărci înregistrate, brand-uri de tara, nu prin "adrese"= hartoage al căror singur scop e sa arunci cu praf în ochii populimii și sa arati ca-ti pasa.
40 21
ipolitic • 2024-06-04 17:01:13
Imi pare rau ca ai primit atatea minusuri, desi tot ce ai spus e perfect adevarat. Proprietatea intelectuala, creatia artistica, brandurile de firma se protejeaza prin mijloace legale, pe durata definita!. Criteriile sunt multiple, dar unul din ele este definitoriu: existenta unui sau mai multi autori. Faptul ca guvernantii nostri sunt prosti nu poate fi brevetata, dar poate fi protejata ca brand de tara.
34 7
gdcos • 2024-06-04 13:55:55
Stau si ma gandesc asa, mai exact, care e motivul sa ceri tu retragere pe motiv ca seamana? Vorbesti in numele cui? Cine pierde ce aici? In afara de noi toti, ca vorbesc niste neica nimeni in numele nostru. Ar trebui sa fim mandri si sa o afisam peste tot, nu sa ne dam lezati. De ce e suparare? Nu e totusi pornografie, e un produs de lux. De ce nu se duce Min Turismului sa faca parteneriat cu aia, de ex?
15 59
raulito • 2024-06-04 14:16:49
Pierde comunitatea unde se produc manual aceste haine. LV poate sa susțină astfel de comunități tocmai prin menționarea lor ca sursa de inspirație.
41 14
Shori • 2024-06-04 14:31:51
În ce fel pierde?
7 39
Niciaici • 2024-06-04 14:33:22
ce pierde comunitatea mai exact ca vad ca va place sa vorbiti aiurea. castiga notorietate pt ca daca place cuiva lumea intreaba cum si ce si de unde. vrei sa spui ca pierde clienti sau ce ? ne place noua sa ne luam la tranta asa degeaba doar ca are iz nationalist asa ... patriotilor.
6 41
justin • 2024-06-04 16:27:38
ar castiga notorietate daca s-ar spune ceva despre origini. asa cum spune "actiunea" respectiva (give credit), este doar despre a recunoaste si populariza originea inspiratiei. atat! si ar fi suficient, nu e nimeni nebun sa le ceara bani, drepturi de autor sau mai stiu eu ce...
7 8
blanc10 • 2024-06-04 14:40:54
Nu vorbesc niște neica nimeni. Organizația La Blouse Roumaine e activă de multă vreme în zona promovării tradițiilor românești. Nici măcar nu e vorba de retragerea produselor, dar așa e când nu înțelegi despre ce se discută. E despre a da credit sursei de inspirație. Toată lumea e pe lângă la subiectul acesta fără să înțeleagă nici care e problema, nici ce cere LBR.
57 6
andu7777 • 2024-06-04 13:56:55
"Dacă am vorbi de o mare cultură ..." - Stop! Multumesc frumos pt opinie. La revedere!
54 11
aero • 2024-06-04 13:59:23
Maurice, câți bani ai luat?
52 15
minus • 2024-06-04 13:59:24
Nu cred ca Vuitton prezinta kimonouri ca fiind creatia mintii lor... Argumentul ca "seamana din avion" ar putea fi evaluat si in justitie, nu doar pe forumuri, unde functioneaza ideea "spui pana cand devine adevar"...
45 16
abc456 • 2024-06-04 14:05:27
Baiatul asta realizeaza ridicolul a ce afirma? Inspiratia ungureasca, ucaineana si mai ales ruseasca e ridicola. Costumul popular romanesc e destul de static din vremuri antice, ca si forma. Evident, coexistenta diverselor grupuri culturale a dus la modele noi.
42 15
rei • 2024-06-04 14:17:36
ce patrimoniu universal?....crezi ca e ca la prenume? sa te cheme Marius si sa te prezinti ca Maurice?
37 13
misu27 • 2024-06-04 14:22:22
Nici eu nu sunt convins ca Maurice asta e roman 100%!! Sper sa nu se supere taica-sau pentru asta...
35 9
[deleted] • 2024-06-04 14:27:39
Acest comentariu a fost șters.
6 39
[deleted] • 2024-06-04 14:30:55
Acest comentariu a fost șters.
12 42
aero • 2024-06-04 14:54:47
Mongolul tot mongol...Ungur furacios..Ia e romaneasca.Punct. Vrei sau nu, ca o copiaza sau nu e treaba altor autoritati..Mai citeste istorie, m-am saturat sa aud ca tot ce e romanesc pute, tot ce e slavo-rusesco-bulgar, mongol, huno-ungric, e wow! Asta e, suntem cu toti aici si nu stiu daca paprika e ungureasca sau furata de la localnici, ca unii erau fugiti in crerierul Apusenior.. Dar e istorie, sa traim acum cu putin respect. Ia e romaneasca, mamaliga e romaneasca, sarmalele sunt romanesti - daca sunt facute de romani, daca fac unii camesi unguresti, sunt camesi unguresti..Daca si turcii fac sarmale-bine, au invatat de la ienicerii, spahii si alti sclavi pe care i-au furat. E istorie.
62 8
Denulu • 2024-06-04 16:47:50
Asculta-ti te rog sfatul si citeste si tu istorie. Chiar crezi ca romanii "fugiti in crerierul Apusenior" au vazut ardei adusi din America pe bani grei inaintea ungurilor din orase? La fel cu mamaliga, nu are nici o legatura cu ce mancau taranii romani inainte de secolul 17, cand a ajuns porumbul la noi. La sarmale sau la ie nu e la fel de evident, dar cu siguranta au evoluat mult de cand au venit slavii sau hunii pe aici, si toti s-au inspirat unii de la altii. PS: Spahiii NU erau sclavi!
1 40
Niciaici • 2024-06-04 14:38:08
Intr-un fel e si normal cand nu ai nimic sa te legi de orice doar sa te vada si pe tine aia mari. Stam ca milogii sa ne bage si pe noi cineva in seama si atunci cand o fac vrem bani pt asta ..ca noi suntem mari si tari. Penibil si trist.
7 55
Lionheart • 2024-06-04 14:45:29
LV este o corporație super lacomă, dar care are talentul să vândă orice rahat pe bani mulți. Și l-au activat pe maimuțoiul ăsta, să-și dea cu părerea. De parcă îi pasă cuiva de părerile lui de doi bani.
56 11
Gigel1835 • 2024-06-04 15:13:24
O intrebare totusi ramane: ar trebui sa trecem ceausismul in patrimoniul national?
3 39
Shori • 2024-06-04 17:46:57
Ceaușismul nu dar peștele de sticla da
0 4
[deleted] • 2024-06-05 08:36:39
Acest comentariu a fost șters.
0 3
Shori • 2024-06-05 14:12:29
Hei, nu știi de glumă?
0 0
rei • 2024-06-04 15:17:39
stai ca a intrat toata redactia Elle sa dea minusuri....nu a zis nimeni ca aceasta parte vestimentara este 100% romaneasca si nu mai are nimeni asa ceva....ci LV a copiat o anume ie care este dintr-o anumita regiune si numai acolo au acel design de broderii.....daca luau o ie simpla si puneau ca broderie un avion sau o portocala, atunci da ia in sine nu poti spune ca e ceva autentic romanesc....doar ca denumire ca in rest au mai toate popoarele din jurul nostru...insa ceea ce le face unice este stilul broderiei si care este diferit si original, indiferent ca e vorba de Moldova,Sibiu,Ungaria,Serbia...etc
38 10
Imperialistu • 2024-06-04 15:26:05
Toti ideologizatii de extrema stanga se trezesc vorbind despre cultural appropriation. Parca am fi in Statele Unite, atat ca nu se vorbeste de Africa, ci de Romania. Vai si amar!
36 2
Marrun • 2024-06-04 15:54:14
De acord. E doar circ, “patrioti” de Facebook, hauristi isterici, care gasesc in toate un furt, dar nu vad nimic din ce se fura. Nu sunt fan L V, nu ma identific cu brandul si nici nu mi-l permit, dar la cate fake-uri poarta romanii de la ei, ar trebui sa aiba grija cu pianul pe scari…
4 37
Ion Zapada • 2024-06-04 15:56:46
Ii recomand domnului Maurice artcilul domnului Paul Cosmovici (tot pe HN). Poate asa intelege si dumnealui cum e cu proprietatea intelectuala. Stim, in lumea modei, e voalata - dar poate se reformeaza si ei.
38 10
ipolitic • 2024-06-04 17:06:10
Nu exista nici-o forma de protectie a proprietatii intelectuale pentru creatii cu autor(i) necunoscut(i).
1 4
Shori • 2024-06-05 14:11:38
Cu toate acestea, Calusul e înscris distinct în patrimoniul UNESCO
0 0
taro • 2024-06-04 15:57:42
Ok,sa zicem o casa de moda foloseste element dintr-un costum popular romanesc. Care-i problema, folositi publicitatea facuta de noua colectie si vindeti mai multe costume populare la turisti
6 38
avadanialic • 2024-06-04 16:20:30
Romanul e patriot doar pe retelele sociale, cand vine vorba de istorie si recunoasterea stramosilor nu facem nimic. Ati vazut pe la statuia lui Viteazu puse flori, sau Stefan cel mare? Cel mult de 1 decembrie. Haideti la Cluj sa vedeti statuia lui Matei Corvin cocarde unguresti non stop, tot anul. Stiti macar unde e mormantul lui Iancu de hunedoara aparatorul crestinatatii? Nu! Ati dus niste flori un tricolor. Repede afise electorale cat suntem de patrioti. Cand intra primul tanc rusesc in tara tot romanul o sa fie coada de topor, acuma toti sunt cocosi cand razboiul e in Ucraina.
34 6
civism • 2024-06-04 16:32:45
Eu nu am o problema ca marile case de moda se inspira din hainele traditionale romanesti. E chiar magulitor! Dar cred ca ar trebui sa spuna de unde s-au inspirat!
36 8
Wheelwright • 2024-06-04 16:49:13
LV putea pune o nume sau o descriere a produsului in care sa recunoasca de unde doar au copiat un model. Ca asta au facut, au copiat 100 % ceva, si il vand la un pret exorbitant la snobi. Asta cer aia cu "give credit". Marcel asta Munteanu, scuze, Maurice, se baga si el la ce nu se pricepe, la ce inseamna drepturi de autor. Oamenii aia cereau prin campania lor online, sa fie dat credit zonei din care au copiat in cel mai ordinar bluza. Asa mai capata Romania o mica publicitate. Nu a cerut nimeni miliarde. Nu mi se pare nimic deplasat in campania celor cu la site-ul ala, poate cu un mic "scandal" se vand mai multe ii din Romania, desi, am luat vreo doua cadouri odata si erau facute in China.
35 4
Ahha • 2024-06-04 17:18:54
Tipul asta bate campii cu gratie, atata lipsa de logica sau rationamente gresite rar mai auzi. 1.Produsul generic "camasa" nu e romanesc, e universal, da, insa produsul "IE" este romanesc, cu specific romanesc, cu motive romanesti, recunoscut. Si nu doar ca e specific romanesc dar e specific si pe regiuni si zone folclorice romanesti, in cazul de fata zona Sibiului. Faptul ca si vecinii au camasi asemanatoare n-are nici o relevanta aici, intrucat Vuitton s-a inspirat PUNCTUAL direct de la IA romaneasca din Sibiu. Si de unde stie el ca IA e inspirata de la vecini si nu invers? 2. Nu se pune problema de drepturi de autor ci de recunoastere, iar comparatia cu kimonoul e falsa
3 6
ioni69 • 2024-06-04 18:54:11
Ia romaneasca este pur romaneasca! Tipul asta bate campii! Amesteca moda cu politica. Pe vremea lui Stefan cel Mare, care s-a casatorit cu Maria din Mangop, Magopul fiind un regat grecesc in Crimeia, nu erau in zona (nici in Crimeia, nici pana la Nipru) nici rusi si nici ucrainieini si sigur nu purtau ii ca ale noastre. Camasi de in or fi purtat, dar nu erau asa de decorate ca ale noastre. Iar ungurii s-au inspirat de la populatia bastinasa care au gasit-o in campia de la vest de Carpati, care era tot de origine traco-getica. Deci ungurii, rusii si ucrainieni au copiat si adoptat ia romaneasca. Ca apoi au mai modificat modelele geometrice, este altceva.
3 6
anton_carpati • 2024-06-05 01:40:46
Cât ați dat la nuntă?
2 3
[deleted] • 2024-06-05 08:41:52
Acest comentariu a fost șters.
3 2
[deleted] • 2024-06-05 09:47:41
Acest comentariu a fost șters.
3 2
elysyum • 2024-06-05 11:19:41
Ar trebui sa tacem secole, dupa ce este plin prin targuri de fakeuri vestimentare din China si Turcia a marcilor vestice inacesibile parvenirii.
0 1
Stefan78 • 2024-06-05 13:14:55
Dupa comentariile unora ar trebui sa renuntam cu totul la tot ceea ce reprezinta tara asta. Mai baieti, daca nu va place aveti dreptul sa plecati. Nu va recunoasteti in traditiile si mostenirea acestei tari nu este nici o problema. Insa unii dintre noi chiar simtim si iubim aceasta tara. Asa cu bune si cu multe rele cum este ea. Voi sunteti categoria aia care mereu sustin leftistii, insa daca ar fi sa luati acasa de exemplu niste imigranti ati fi primii care o dau cotita. Nu va obliga nimeni sa traiti intr-o tara in care nu va regasiti. Valea.....
0 1
INTERVIURILE HotNews.ro