Partidele poltice romanesti se scalda in ape foarte tulburi si dovedesc pe zi ce trece ca nu stiu sa comunice si mai ales nu stiu sa actioneze politic, adica in conformitate cu anumite strategii bine stabilite.

Liderii nostri politici ne dau impresia ca actioneaza mai degraba haotic dacat organizat, mai mult aiuritor decat coerent, iar aliantele din piata neagra a politicii sunt cele care conteaza intr-un mediu politic in care cel mai mare partid al opozitiei se autodistruge, iar reprezentantii puterii se lupta intre ei, aproape sa-si taie gaturile.

Analizand elementele ce au stat la baza functionarii fiecarei formatiuni din arcul guvernamental – mai ales cele comunicate – aflam ca piata politica romaneasca este destul de trista si pare o scena pregatita pentru niste actori de mana a treia care isi impart ciolanele relativ frateste.

PNL se lupta sa supravietuiasca in Alianta, beneficiind in fiecare zi de surprize din partea democratilor. Relatia cu presedintele Traian Basescu este proasta, Dinu Patriciu are mari probleme cu justitia, iar Viorel Catarama cere Congres Extraordinar pentru schimbarea lui Calin Popescu Tariceanu din fruntea partidului.

De asemenea, formatiunea liberala se chinuie sa desluseasca ce au vrut democratii sa demonstreze cand au iesit public cu oferta de fuziune dintre cele doua partide. PNL risca sa piarda un grup insemnat de parlamentari daca va refuza propunerea PD-ului, iar daca ar accepta-o, se distruge ca partid politic.

Tot la capitolul liberal, merita mentionat faptul ca, intrucat si-a asumat rolul de virf de lance al actualei coalitii, PNL scade in sondaje si risca sa incaseze toate bobarnacele electoratului. Lucrul este cu atat mai grav cu cat se pare ca toamna lui 2006 va aduce alegeri anticipate.

Anticipate in toamna. Alianta cu PSD?

PD parca sta mai bine, dar nici el nu-i prea vesel. Este un partid aflat in umbra lui Traian Basescu, o formatiune care nu reuseste in nici un chip sa isi aroge anumite reusite pe scena politica, formata din lideri de nivel secund. Face jocurile presedintelui Basescu, iar cei care nu accepta regulile sunt automati sanctionati.

In cadrul Aliantei, democratii patimesc si ei. De ceva vreme, ministrii PD au grave probleme de comunicare cu Tariceanu. Ei s-au plans recent intr-o sedinta de partid de faptul ca de multe ori se trezesc la sedintele de guvern ca trebuie sa voteze ordonante pe care nu le-au vazut niciodata.

Cei mai chinuiti par a fi Anca Boagiu, care in curand risca sa ramana fara obiectul muncii, Sulfina Barbu si Mihail Hardau. In rest, PD-istii par din ce in ce mai decisi sa le pregateasca aliatilor politici anticipate la toamna, cand ei spera sa fie puternici si capabili sa faca un guvern fara PNL si PC. Poate doar cu PSD...

Voiculescu isi face campanie cu Basescu

PC inseamna – atata cat inseamna – Dan Voiculescu. Din cand in cand, liderul conservatorilor iese la atac la adresa presedintelui Basescu si atunci se poate spune ca PC are activitate politica. "Romania este urmarita de blestemul FSN& un balaur cu doua capete – PSD si PD.

PSD a incercat ani de zile sa creeze un FSN mai mare pentru Ion Iliescu, in prezent PD visand sa creeze un FSN pentru Traian Basescu", a declarat Voiculescu in fata celor 4000 de conservatori stansi la congresul partidului de saptamana trecuta.

Lui Basescu i-ar placea sa fie un fel de Ion Iliescu, dar pe stil nou, lucru dovedit si de faptul ca "Traian Basescu ii preia electoratul lui Ion Iliescu, cu fes, si vrea sa repare partidul-front urmand, probabil, sa-si depaseasca idolul".

Liderul PC i-a criticat extrem de dur si pe colegii de la PD, care, spune conservatorul, ii amintesc de fostii parteneri de la PSD& "Asistam la o operatie meschina de racolare a primarilor, consilierilor si parlamentarilor de la toate partidele", "PD se comporta mai ceva ca PSD in vremurile sale bune", "PD profita de degringolada din PSD si din alte partide si, in

consecinta, salveaza in barca sa parlamentari de unde nimereste", "Le iarta dosare penale, le promite orice numai sa vina la ei".

UDMR are teme paralele cu Romania

UDMR se ia de gat cu PD, dar sta aproape de PNL. Reprezentantii UDMR sustin atacurile lansate la adresa ministilor PD de catre premierul Tariceanu. Inclusiv in cazul disputei dintre Monica Macovei si Adrian Nastase pe tema perchezitiei la casele social-democratului, UDMR-istii s-au pozitionat impotriva colegei lor de Cabinet.

"E clar ca se pregatesc aceste alegeri anticipate. Oamenii ne-au dat mandat pe patru ani, dar sunt partide care au analizat si au ajuns la concluzia ca vor castiga din aceste alegeri.

si condam pe colegii care au avut un ton nationalist, prin care incearca, in vederea unor alegeri anticipate, sa castige electoratul din Transilvania", a declarat senatorul Gyorgy Frunda, referindu-se la PD. Oricum, de ceva vreme tonul conversatiei dintre democrati si minoritari s-a mai indulcit, dar nu se stie pentru cata vreme.