Marian Iancu de la RAFO este inventat de Ioan Talpes. In ziua in care cei trei jurnali sti romani rapiti in Irak se intorceau acasa, senatorul Ioan Talpes se intalnea cu presedintele Traian Basescu la Palatul Cotroceni. S-a speculat mult pe aceasta tema.

Talpes a dat de inteles ca s-a pus la dispozitia noii puteri, pentru a ajuta ancheta in cazul lui Omar Hayssam. Evenimentele ulterioare, cu prelungiri pana in ziua de astazi, au developat un alt gen de film& Talpes i-a cerut presedintelui Basescu un schimb de prizonieri.

Generalul sa ramana cu oamenii pe care i-a creat, adica cei de la RAFO, respectiv, Ovidiu Tender si fratii Marian si Octavian Iancu, iar presedintelui sa-i puna in brate o droaie de dusmani.

Primul s-a dovedit a fi Dinu Patriciu, iar urmatorii, fostii colegi de partid ai lui Talpes, care pun mari probleme de credibilitate si sunt suspectati de acte grave de coruptie, in frunte cu Adrian Nastase, Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea.

Talpes s-a spalat pe maini ca Pilat din Pont si si-a dat demisia din PSD si din fruntea Comisiei SIE din Senat. Din clipa aceea avut constiinta impacata si s-a simtit dezlegat de orice responsabilitate morala.

Dosarul lui Patriciu valoreaza greutatea lui in aur

Dosarul de coruptie al lui Dinu Patriciu a fost intocmit de colonelul Paul Sarbu, adjunctul lui Ioan Talpes, pe vremea cand acesta din urma a detinut functia de sef al Administratiei Prezidentiale si al Departamentului Securitatii Nationale, in timpul mandatului dintre anii 2000-2004 al presedintelui Ion Iliescu.

Memorandumul cu privire la faptele lui Patriciu, intocmit de Sarbu si vizat de Talpes i-a fost remis lui Ion Iliescu.

Astazi, el valoreaza greutatea lui in aur, deoarece Patriciu este unul dintre cei mai mari dusmani ai lui Basescu. In inconstienta lui, Patriciu a facut gafa antologica, de a-i spune lui Basescu, in toamna electorala a anului 2004, dupa retragerea lui Stolojan din cursa prezidentiala, ca nu are sa-l sponsorizeze in vecii vecilor.

Basescu n-a uitat cuvintele lui Patriciu, si acum, cu ajutorul memorandului facut de tandemul Talpes-Sarbu, il tine in sah pe presedintele societatii Rompetrol.

Cariera lui Talpes Talpes a fost ofiter de cariera specializat in istorie militara, cercetator la Centrul de istorie si teorie militara si colaborator apropiat al sefului centrului, Ilie Ceausescu.

In calitate de autor sau coautor, cartile si studiile de istorie carora se va consacra sunt evaluate astazi ca au un accentuat caracter nationalist-comunist. Inca si acum, la 16 ani de la Revolutia din decembrie 1989, Talpes mai este suspectat in tarile occidentale, ca facea parte din gruparea istoricilor militari revizionisti.

Dupa revolutie, va ajunge consilier prezidential, sef al Directiei pentru probleme militare si ordine publica, cu rang de prim-adjunct de ministru al Departamentului pentru analiza politica al Presedintieis director al SIE, cu rang de ministrus ambasador al Romaniei la Sofia pentru un sezons presedinte al Administratiei

Prezidentiale si sef al Departamentului Securitatii Nationales vicepremier in guvernul Nastase si in prezent senator independent aflat in negocieri cu Partidul Popular Crestin Democrat (fost PN"CD) condus de Gheorghe Ciuhandu.

Apropiatii lui Talpes sunt certati cu legea

In ciuda acestei biografii impresionante, Talpes are o atractie morbida pentru delincventi. Cei mai apropiati oameni ai lui Talpes au avut serioase probleme cu legea. Ofiterul NATO Wilhelm Matser a fost acuzat de spalarea a 300 de milioane de narcodolari de provenienta columbiana, iar istoricul Kurt Treptow a fost condamnat pentru pedofilie.

Talpes l-a mai descoperit si pe chelnerul Odiviu Tender, care si-a creat un urias imperiu economic, in conditii destul de dubioase, ajutat si consiliat chiar de Administratia Prezidentiala, sau pe bisnitarul Marian Iancu, care mai controleaza inca rafinaria RAFO, desi a vandut-o societatii olandeze Calder-A International.

Atat Tender cat si Iancu au cate un dosar penal urias, pentru savarsirea infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala, abuz in serviciu contra intereselor publice, delapidare in forma calificata si spalare de bani, impreuna cu un mare lot de persoane. Despre acest aspect vom vorbi mai la vale.

In acelasi timp, Paul Sarbu, aghiotantul lui Ioan Talpes, a fost acuzat in anul 2000, impreuna cu generalul Mihai Bogdan de la Politia Economica a IGP, care a condus ancheta in Dosarul "Flota", de abuz de putere si favorizarea infractorului, in cazul de contrabanda cu cafea, comis de societatea SC OVERSEASTRADING COMPANY SRL, a arabilor Abdala Bana Aba Said Sherif sI

Sarmad Yacoub. Pe vremea aceea, locotenent-colonelul Paul Sarbu era consilier al secretarului de stat la Ministerul de Interne, Liviu Popescu. Ancheta interioara a ministerului l-a gasit vinovat pe Paul Sarbu si l-a demis pentru acte grave de coruptie.

Totusi, situatia penala si disciplinara a lui Paul Sarbu, din 2000, nu l-a impiedicat pe Ioan Talpes, sa-l aduca la Cotroceni in anul urmator, sa-l faca adjunctul sau si sa-i dea gradul de colonel.

Santajul si etajul

Talpes a confirmat in emisiunea "100%" a lui Robert Turcescu, de luni 27 septembrie 2004, de la Realitatea TV, ca l-a mandatat personal pe colonelul Sarbu sa investigheze afacerile lui Dinu Patriciu si ale Rompetrol, societate acuzata de PSD ca a prejudiciat economia nationala cu sute de milioane de dolari.

In 2004, Sarbu a fost mutat in Guvernul Romaniei, odata cu Ioan Talpes, care a fost numit ministru-coordonator in cabinetul Nastase.

Intrebat intr-o alta emisiune gazduita de statia Realitatea TV, din cursul anului 2005, de ce l-a acceptat pe Paul Sarbu in Departamentul Securitatii Nationale, dupa ce a fost demis din Ministerul de Interne pentru acte grave de coruptie, Ioan Talpes s-a justificat ca i l-a distribuit Ministerul Apararii Nationale.

La origine, Paul Sarbu a fost subofiter de jandarmi. In mediul oamenilor de afaceri se spune ca Sarbu a santajat o multime de patroni, in numele lui Talpes.

Daca pe Talpes l-a interesat in mod capital societatea Rompetrol, despre a carei grija nu mai dormea noptile, nu acelasi lucru l-a manifestat vizavi de rafinaria RAFO Onesti, care se ingloda de la o luna la alta, in datorii astronomice fata de bugetul de stat.

Aici i-a scos la inaintare pe Ovidiu Tender si pe Marian Iancu, pe care i-a dirijat pana la sfarsitul anului 2004, impreuna cu Viorel Hrebenciuc.

Recent, Marian Iancu a recunoscut la Realitatea TV, la emisiunea "100%", ca a avut mai multe intalniri cu Ioan Talpes si Paul Sarbu. In luna februarie a anului 2005, fratii Marian si Octavian Iancu au fost arestati pentru evaziune fiscala, delapidare si abuz in serviciu, in dosarul "RAFO".

Schimbul de prizonieri

Dupa discutia purtata anul trecut la Cotroceni, intre Talpes si Basescu, pare-se ca si tonul instantei s-a schimbat vizavi de Marian Iancu. De aici si banuiala noastra, ca "schimbul de prizonieri" cerut de Talpes presedintelui, a fost acceptat.

In ciuda ordonantei din 19 august 2005, emisa de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Marian Iancu n-a mai fost retinut nici o zi.

Desi textul ordonantei suna ca dracul, iar Marian Iancu este cercetat de Alina Bica, procuror sef birou si de Codruta Cretu, procuror in cadrul DIICOT, de savarsirea infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala, abuz in serviciu contra interselor publice, delapidare in forma calificata si infractiunea de spalare de bani.

Din acelasi lot mai fac parte Toader Gaureanu, fostul director general al RAFO, cat si actionarii la RAFO si CAROM, Corneliu Iacubov si Ovidiu Tender.