"Aparatele auditive, performante, care se pot ajusta in functie de dimensiunea pavilionului urechii celui care le va folosi, sunt aduse legal din Anglia. Dar nu au certificat de garantie, pentru ca la vama au fost deschise. Oricum nu se strica, iar pretul este de doar 10.000.000 de lei".

Rubrica de Mica publicitate a tuturor publicatiilor abunda de oferte de medicamente, scoase la vanzare de unii dintre noi, din motive din cele mai variate. Unii le vand pentru ca nu le mai folosesc, altii pentru ca au prea multe, altii pentru ca au cunostinte prin farmacii.

Exista medicamente cu regim special, altele care se vand si fara reteta, sau pur si simplu medicamente care desi sunt prescrise, nu sunt de gasit. Decat aici…

Medicamente cu regim special

Tranxene este un antidepresiv, inclus in lista medicamentelor cu regim special. Dar o familie din Targu Mures vinde trei asemenea cutii. "Au ramas de la sotia mea care si-a schimbat tratamentul.

Noi le vindem cu 80.000 de lei cutia pentru ca avem nevoie de bani." Ne-a spus la telefon un domn pe jumatate fericit pentru a gasit un cumparator, pe jumatate jenat de situatia financiara precara in care se afla.

Intr-un alt anunt gasim de vanzare Betaloc, un medicament folosit in tratarea afectiunilor cardiace. "Mai am trei cutii pe care le vand cu 80.000 de lei cutia. Dar in farmacie o cutie cu 30 de comprimate costa 187.000 de lei. Sunt aduse din Ungaria, dar in urma unei interventii chirurgicale pe cord, nu mai trebuie sa le folosesc.

Trebuie sa le dau cuiva care are nevoie de ele. Din pacate eu am nevoie acum de medicamente pentru Parkinson"… ne-a spus femeia care vinde Betaloc.

Sunam la alt numar, la care ni se garanteaza ca gasim Hypothiazol, Chinotal si altele. La acest intrigant "altele" am gasit urgent un raspuns. "Chiriasul meu Csabi le vinde. Are cunostinte la o farmacie si poate sa va faca rost de medicamente.

Dar trebuie sa asteptati cateva zile pentru ca are foarte multe comenzi", s-a aratat foarte indatoritoare si doritoare sa ne ajute, proprietara "chiriasului Csabi".

Ajutor nesperat

Daca medicamentele de mai sus sunt relativ usor de gasit si in farmacii, ce e drept la preturi mai mari decat in ofertele micii publicitati, medicamentele pentru cei cu nevoi speciale sunt chiar un subiect sensibil si dureros atat pentru afectiunea in sine, cat si pentru neputinta simtita atunci cand reteta este inutila, pentru ca medicamentele sunt de negasit. Un astfel de medicament este Risatarum, prescris in tratarea problemelor cerebrale severe, in special in retarduri neuropsihice. Daca in farmaciile din tara nu este de gasit, la mica publicitate este de vanzare.

"Am vandut cu 60 de euro ultimele 30 de fiole cuiva de la Bucuresti, care avea nevoie de acest medicament pentru un copil cu retard neuropsihic sever. Eu il foloseam pentru fiica mea care are aceleasi probleme, dar pentru ca i s-au prescris alte medicamente intre timp, m-am gandit sa dau acest anunt.

Si am avut dreptate, pentru ca multa lume cauta medicamentul si din pacate nu il gaseste. Eu il primeam din Germania pe baza unei retete primite aici in tara", ne-a spus Ioana C., din Targu Mures.

Urmatorul anunt ne-a atras atentia: "Vand un flacon de Eudogain Gel, pret 250 de euro. Acest medicament este folosit in timpul operatiilor de paradontoza, pentru ajutarea regenerarii osului maxilarului.

"Fiica mea a suferit o asemenea operatie si inainte de interventia chirurgicala a cumparat doua fiole de Endogain Gel, desi avea nevoie doar de una. Inainte cu o ora a sunat cineva care doreste sa cumpere fiola pentru ca urmeaza sa fie operat.

Noi am facut o comanda la Bucuresti pentru Endogain si in doua zile a venit comanda. Daca doreste cineva asemenea medicamente poate sa sune la 0213200151", ne-a spus foarte amabila doamna de la celalalt capat al firului.

Toate aceste medicamente pe care oamenii le vand pur si simplu din cauza saraciei in incercarea de a-si recupera banii, sunt in termen de valabilitate legal.

Eram pe punctul de a abandona "cercetarile" in acest domeniu cand pe un colt de pagina, parca ascuns privirii am dat de un anunt din Sighisoara. "Vand aparate auditive". Cel care a raspuns la telefon a fost foarte amabil si ne-a dat toate datele pe care le-am solicitat.

"Aparatele auditive, performante, care se pot ajusta in functie de dimensiunea pavilionului urechii celui care le va folosi, sunt aduse legal din Anglia. Dar nu au certificat de garantie, pentru ca la vama au fost deschise. Oricum nu se strica iar pretul este de doar 10.000.000 de lei". Nu ne-a venit sa credem.

Aceste aparate trebuie sa aiba certificate de garantie, trebuie ajustate de un medic specialist, si inainte de toate, trebuie prescrise, pentru ca folosite incorect pot dauna.

Iar daca vorbim despre pret, cei care au nevoie de aparate auditive ar trebui sa stie ca CJAS Mures, acopera 8.000.000 din suma totala a aparatului, in cazul pacientilor care au platite asigurarile de sanatate. La mica publicitate gasim si ajutor nesperat, dar si escrocherii. Atentie maxima!