Fostul primar PSD al municipiului Blaj, Ioan Solea, si actualul primar PNL, Simion Bacila, au fost prinsi cu nereguli financiare grave de catre Curtea de Conturi, care a efectuat un control in legatura cu executia bugetului pe anul 2004.

Faptele de care sunt acuzati acestia fac obiectul unei sesizari penale adresate Parchetului de pe langa Tribunalul Alba de catre institutia care a efectuat verificarile.

Celor doi, precum si directorului economic al Primariei Cristina Cristea, respectiv secretarului municipalitatii, Sergiu Stefanescu, li se imputa prejudicierea bugetului cu mai multe sute de milioane lei.

Aceasta a dus la hotararea completului Curtii de Conturi, alcatuit din directorul, directorul adjunct si controlorul financiar al Directiei de Control Financiar Ulterior Alba, de a nu acorda descarcarea de gestiune Primariei, pentru exercitiul financiar 2004.

Surse din cadrul Parchetului au confirmat existenta sesizarilor penale pe numele reprezentantilor administratiei locale din Blaj, care au fost transmise pentru efectuarea cercetarilor la Inspectoratul Judetean de Politie.

Sedii de partid vandute "pe nimic"

Curtea de Conturi a inaintat doua rapoarte de control Tribunalului Alba, acestea detaliind neregulile descoperite in 2004 la Primaria Blaj. Coincidenta face ca in acel an sa se fi petrecut si schimbul de mandate intre fostul primar PSD si actualul edil PNL al orasului.

Controlorii financiari au imputat municipalitatii, precum si celor 21 de consilieri locali, modul in care au fost evaluate sediile catre PSD, PNL si PD, contrar prevederilor legale.

"Controlul nu a retinut achitarea contravalorii lucrarii de evaluare de catre Primarie si nici existenta unui document din care sa rezulte existenta acesteia", se arata in raportul Curtii de Conturi.

In final, dupa calculele efectuate de catre echipa de control au rezultat diferente semnificative: PSD a cumparat sediul cu 24 milioane lei, in timp ce valoarea stabilita ulterior a fost mai mare cu 320.910.000 lei; PD l-a cumparat cu 19 milioane lei, la care Curtea de Conturi a "adaugat" 206.980.000 lei; in timp ce PNL a platit 13 milioane lei, factura "umflata" si ea ulterior cu 293.110.000 lei.

Inspectorii Curtii de Conturi au considerat ca de aceste "diferente" de valoare se fac vinovati primarul Ioan Solea, directorul economic, secretarul Primariei si consilierii locali din mandatul 2000-2004. Sesizarea depusa la Tribunalul Alba impotriva acestora vizeaza, in total, suma de 821 milioane lei, la care se adauga beneficiul nerealizat.

Lista neregulilor de la Primaria Blaj continua cu acordarea, in 2004 si 2005, a unor drepturi de natura salariala fara temei legal, precum si a unor avantaje "asimilate salariilor" care nu au fost impozitate. Raspunderea pentru prejudiciul de peste 280 milioane lei a fost pusa pe seama lui Solea (primar pana la 21 iunie 2004), a lui Bacila (primar din 22 iunie 2004) si a directorului economic.

Intre timp, conducerea municipalitatii a inaintat instantei o actiune judecatoreasca impotriva angajatilor care au beneficiat de aceste drepturi.

Avantaje pe banii Primariei

Nici viceprimarul PD al orasului, Gheorghe Rotar, nu a fost ocolit de controlori, el fiind acuzat ca a dispus plata ilegala a unor carti de vizita, in valoare de trei milioane lei, din bugetul institutiei.

In ceea ce priveste cheltuielile de protocol, suma de 18 milioane lei a fost pusa in seama celor doi edili, Solea si Bacila, ultimului revenindu-i "cota" cea mai consistenta, de peste 11 milioane lei.

Controlorii financiari au constatat ca nu a fost reactualizata si incasata la termen nici taxa pentru autorizatia de construire sau taxa pentru eliberarea acesteia. Prejudiciul, de cateva milioane lei, a fost recuperat in timpul controlului.

De asemenea, veniturile provenite din vanzarea de apartamente construite din fondurile statului nu au fost inregistrate in contabilitatea Primariei, raspunzatori fiind considerati Ioan Solea, Simion Bacila si directorul economic al institutiei.

In total, reprezentantii Curtii de Conturi au descoperit nu mai putin decat 18 nereguli in ceea ce priveste modul in care a fost gestionat bugetul municipiului Blaj in anul 2004.

In afara de cele mentionate deja, alte nereguli identificate se refera la: nereactualizarea si neincasarea la termen a taxei pentru autorizatiile de construire si suma pentru eliberarea acestora; achitarea unor cursuri de perfectionare fara a incheia angajamente cu beneficiarii acestora; nerespectarea legislatiei privind achizitiile publice; nerespectarea procedurilor legale de decontare a lucrarilor de reparatii strazi si investitii in constructii; neintocmirea programului anual al achizitiilor publice; nerespectarea dispozitiilor legale referitoare la exercitarea controlului financiar preventiv etc.

Raportul Curtii de Conturi a fost inaintat Tribunalului Alba, instanta care urmeaza sa decida modul in care vor fi recuperate sumele cu care a fost prejudiciat bugetul local, de la cei care vor fi gasiti vinovati de producerea pagubei.