Politicienii romani si maghiari dezavueaza ideea organizarii unei Adunari populare in care sa fie proclamata autonomia Tinutului Secuiesc. Insa, impotrivirea fata de initiativa Consiliului National Secuiesc (CNS) are motive care difera de la partid la partid si de la politician la politician.

Cea mai nuantata atitudine este cea a liderilor moderati ai comunitatii maghiare. Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, a declarat, la Cluj-Napoca, faptul ca autonomia este un deziderat legitim al comunitatii maghiare. El a adaugat ca pe termen lung, autonomia este singura modalitate in care comunitatile minoritatilor nationale isi pot pastra identitatea.

Vicepremierul UDMR a adaugat, insa, ca autonomia se castiga prin mijloace politice, nu prin proclamatii, rezolutii sau adunari populare. Marko Bela a reluat ideea potrivit careia adoptarea Legii privind statutul minoritatilor ar rezolva multe dintre doleantele comunitatii maghiare. El a incercat sa arunce vina pentru aceste evenimente in seama PD.

In opinia lui Marko, opozitia fata de adoptarea Legii privind statutul minoritatilor ar fi cauza degradarii climatului politic din Transilvania si a contribuit la aparitia unor noi tensiuni interetnice. Liderul maghiar a reamintit ca dezideratul autonomiei este inscris in programul politic al UDMR.

Pe de alta parte, vicepremierul s-a aratat deranjat de faptul ca ziua de 15 martie, cand ungurii aniverseaza inceputul Revolutiei de la 1848, este folosita in scopuri politice.

O pozitie apropiata a fost adoptata de senatorul Peter Eckstein-Kovacs, liderul Cercului Liberal din UDMR. Acesta sustine ca este in regula ca secuii sa organizeze o adunare populara, dar a spus ca nu se va schimba nimic daca episcopul reformat Laszlo Tokes si primarul Uniunii Civice a Maghiarilor din Odorheiul Secuiesc, Jeno Szasz, proclama autonomia.

Eckstein-Kovacs a adaugat ca exista riscul ca aceasta tema sa se demonetizeze astfel.

Rampa de lansare pentru UCM

Pe de alta parte, politicienii romani se declara fara echivoc impotriva unor astfel de manifestari. Asa cum era de asteptat, cea mai vehementa opozitie vine din parte liderilor PRM. Secretarul general al acestei formatiuni politice, senatorul Gheorghe Funar, a declarat ca adunarea de la Odorheiul Secuiesc nu face altceva decat sa confirme pericolul pe care l-ar reprezenta UDMR.

De asemenea, o pozitie transanta a fost adoptata si de liderii Partidului Conservator. Vicepresedintele la nivel national ale acestei formatiuni, deputatul Petru Calian, considera ca actiunea de proclamare a autonomiei unui teritoriu ar fi neconstitutionala.

El a anuntat ca se va deplasa in 15 martie la Odorheiul Secuiesc pentru a urmari evenimentele care vor avea loc de Ziua Nationala a Ungariei.

In mediul intelectual din Cluj, atat romanii, cat si maghiarii interpreteaza manifestarea de la Odorheiul Secuiesc drept un sah pe care radicalii maghiari il dau UDMR. Manifestarea ar putea fi folosita pe post de trambulina politica de catre presedintele UCM, primarul din Odorhei, Jeno Szasz, care doreste sa infiinteze un Partid Civic al Maghiarilor.

El ar dori sa se foloseasca de eveniment ca sa pozeze in "campionul" autonomiei.

De asemenea, reactiile negative pe care le starneste aceasta initiativa complica dezbaterile pe tema adoptarii Legii statutului minoritatilor nationale, lucru care ar da posibilitatea radicalilor sa acuze UDMR ca a guvernat fara nici un fel de rezultat pentru maghiari.