Acum doi ani, Bogdan Dumitru a infiintat Colegiul Juristilor Prahova, o asociatie non profit care sa reprezinte in instanta interesele autoritatilor locale. Pina in prezent, 33 dintre Consiliile Locale din Prahova au incheiat contracte de parteneriat cu acest colegiu, juristii asociatiei avind la activ mai multe procese in care au aparat primariile semnatare ale contractelor respective.

"Desi Curtea de Apel Ploiesti ne-a recunoscut dreptul de a apara Consiliul Local Albesti Paleologul intr-o decizie pe care a dat-o in 2004, Prefectura Prahova ne contesta acest drept. Presiunile au inceput anul trecut, cind s-au dat sute de telefoane la primariile cu care ne-am asociat pentru rezilierea contractelor semnate cu colegiul juristilor", sustine Bogdan Dumitru.

Conflictul dintre Prefectura si Colegiu a culminat cu o adresa semnata de prefectul Corneliu Popescu prin care acesta anunta cele 33 de consilii locale partenere ca "este ilegala colaborarea cu Colegiul Juristilor Prahova, asociatia nefiind abilitata sa desfasoare aceste activitati".

Conducerea colegiului catalogheaza acest demers al prefectului drept abuz in serviciu. "Nu este posibil ca prefectul sa le refuze dreptul la munca al juristilor nostri. Practic, Corneliu Popescu contesta legalitatea contractelor de munca ale juristilor, licentiati in drept, inregistrate si avizate de Inspectoratul Teritorial de Munca Prahova!

Este un mare abuz in serviciu, iar institutiile abilitate ar trebui sa se sesizeze in acest caz!", acuza presedintele colegiului.

De partea cealalta, prefectul Popescu explica legitimitatea initiativei sale. "Potrivit prevederilor legale in vigoare, o asociatie non profit nu poate apara in instanta interesele unui consiliu local. Acest lucru il face un jurist angajat de primarie sau un avocat. Era de datoria mea sa informez autoritatile locale de ilegalitatea acelor contracte incheiate cu colegiul juristilor", ne-a declarat prefectul Popescu.

Care este miza acestui conflict? Banii. Bogdan Dumitru sustine ca reprezentantul Guvernului in teritoriu face jocurile consilierilor Prefecturii Prahova pentru ca acestia sa aibe acces la bani publici. "Pentru reprezentarea juridica a unei localitati, colegiul percepe un tarif de trei milioane de lei pe luna, mai putin decit salariul minim pe care o primarie ar trebui sa-l plateasca unui simplu angajat!

Ei bine, mai multi consilieri din Prefectura Prahova, care sint platiti sa verifice legalitatea actelor emise de autoritatile locale, au incheiat deja contracte grase cu consiliile locale obligate sa renunte la serviciile noastre. Este cazul juristilor Prefecturii Prahova, Marian Nastase si Gina Isaiu, care au solicitat onorarii duble si chiar triple fata de tarifele noastre", sustine presedintele colegiului juristilor.

Un calcul simplu ne arata ca un jurist al Prefecturii care incheie astfel de contracte cu cele zece consilii locale arondate poate incasa chiar si o suta de milioane de lei lunar. Dar ce mai conteaza aceste sume, daca tot sint platite din bani publici...

Bogdan Dumitru sustine ca diverse persoane din conducerea Prefecturii Prahova au facut sesizari la organele de control pentru a-l intimida. "Mi-au trimis tot felul de controale, poate imi vor gasi vreo neregula cu care sa ma aibe la mina. M-am obisnuit cu astfel de practici comuniste si tin sa-i asigur pe cei platiti sa conduca acest judet nu sa ma scoata de pe piata ca nu renunt la initiativa mea", incheie presedintele colegiului. Totusi, la presiunile prefectului Popescu, mai multe consilii locale au reziliat deja contractele cu colegiul juristilor.