Potrivit site-ului oficial al Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF), mai multe societati membre ale Serviciilor Comerciale Romane (SCR), apartinand lui Stefan Vuza, figureaza pe listele cu societatile care inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat, la data de 31 decembrie 2005.

Totalizand datoriile inregistrate de societatile multimilionarului moldovean la bugetul de stat ajungem undeva la fabuloasa suma de 35 miliarde de lei. Datorie in ciuda careia, asa cum am vazut, a primit la finele anului trecut premiul excelentei in afaceri.

Afirmatiile magnatului Stefan Vuza cum ca la finele anului trecut societatile pe care le detine nu inregistreaza datorii la stat sunt lovite de nulitate.

"Buna ziua, Ardeal" a atras atentia in editiile anterioare asupra modului in care Vuza a reusit sa para fara datorii, desi a beneficiat de un ajutor de stat in valoare de aproximativ 10 milioane de dolari pentru societatea Caromet, cu cateva zile inainte de premiere.

Pe langa situatia inregistrata la Caromet, Chimcomplex, considerata perla coroanei SCR, inregistra, cu cateva zile in urma o datorie de 77 de miliarde de lei, potrivit unui Ordin emis de AVAS, motiv pentru care, pana la plata integrala a datoriei s-a impus sechestrul asiguratoriu. Cele doua situatii prezentate de BZA nu sunt, insa, singulare.

Potrivit datelor oficiale ale Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF) majoritatea societatilor patronate de Vuza figurau, la finele anului trecut cu datorii de zeci de miliarde de lei la bugetul asigurarilor de sanatate, la bugetul asigurarilor de somaj sau la cel al asigurarilor sociale de stat.

Din cauza datoriilor inregistrate la finele anului trecut, in cazul A1 Impex s-a dispus procedura de executare silita, in timp ce celelalte societati cu datorii au depus cereri de compensare a datoriilor, in incercarea de a scapa basma curata.

Totalizand datoriile inregistrate de societatile multimilionarului moldovean la bugetul de stat ajungem undeva la fabuloasa suma de 35 de miliarde de lei. Datorie in ciuda careia, asa cum am vazut, a primit la finele anului trecut premiul excelentei in afaceri.

Stefan Vuza a explicat, in prezenta sefului statului Traian Basescu, in decembrie anul trecut, la festivitatea de decernare a premiilor "Excelentei in afaceri" de ce a fost premiat& in 2005 a investit 1.050 miliarde lei vechi, nu are datorii la stat si ofera 7.000 de locuri de munca in tot grupul SCR.

Cert este ca situatia se prezinta cu totul altfel decat cum a prezentat-o Vuza.

Astfel, potrivit site-ului oficial al Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF), mai multe societati membre ale Serviciilor Comerciale Romane (SCR), apartinand lui Stefan Vuza, figureaza pe listele cu societatile care inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat, la data de 31 decembrie 2005.

Fara a face alte comentarii redam in cele ce urmeaza lista cu societatile magnatului moldovean cu datorii la stat. Chimcomplex inregistra, la finele anului trecut, o datorie la bugetul asigurarilor de somaj in valoare de 1,1 miliarde de lei, existand o cerere de compensare in curs de solutionare, depusa de angajator.

Tot la bugetul asigurarilor de somaj, A1 Impex SRL, societate care apare ca actionar majoritar la mai multe societati preluate de Vuza, figureaza cu o datorie infima la bugetul asigurarilor pentru somaj (putin peste 14 milioane de lei), insa din cauza careia Agentia a dispus procedura de executare silita.

Pe lista societatilor cu obligatii restante la bugetul asigurarilor sociale (contribuabili mari) apar Chimcomplex SA Borzesti cu o datorie de peste 10 miliarde de lei si societatea clujeana Somes SA cu 5 miliarde de lei. In ambele cazuri, ANAF analizeaza solicitarea de compensare depusa de societati.

Societatea Caromet, care asa cum am aratat a beneficiat la finele anului trecut de un ajutor de stat in valoare de aproximativ 10 milioane de dolari, are datorii de 2,6 miliarde de lei. De precizat ca societatea se afla in administrare speciala, conform Legii 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii.

Pe lista societatilor care inregistreaza obligatii restante la stat (impozit pe profit, TVA, impozit pe profit din salarii etc.) regasim Iasitex cu 535 milioane de lei datorii, si in cazul acestei societati, inregistrandu-se o cerere de compensare a datoriilor.

La fel, cele doua societati clujene patronate de Vuza au la randul lor datorii la acest capitol, fiind vorba despre 3,6 miliarde de lei in cazul Sinterom si 768 milioane de lei in cazul Somes.

Si pe lista societatilor cu datorii la bugetul asigurarilor de sanatate se afla Caromet Caransebes cu peste 7 miliarde de lei (societatea se afla in administrare speciala), Chimcomplex Borzesti cu peste 4 miliarde de lei, Iasitex – 1,9 miliarde de lei si Somes SA cu 1 miliarde de lei datorii.

De precizat ca in cazul ultimelor trei societati s-au depus cereri de compensare, aflate in curs de solutionare.

"Societatile care au depus cereri de compensare ar urma sa li se ramburseze TVA-ul, insa asta nu inseamna ca la data respectiva nu aveau datorii. Datoriile exista.

In ce priveste societatile care se afla in administrare speciala conform Legii 137/2003, avem de-a face cu societati aflate in reorganizare sau dizolvare, dupa caz.

In acest caz exista o problema pe linie de lichidator, pana ce judecatorul sindic se pronunta", a precizat directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Cluj-Napoca, Dioniziu Moldovan.

Pentru a afla care este cheia succesului lui Vuza, devenit in scurt timp "colectionar" de societati preluate de la stat, va propunem, in cele ce urmeaza, o scurta incursiune in trecut.

Statul, nasul lui Vuza

Omul de afaceri Stefan Vuza este considerat a fi un fel de "chirurg" al societatilor falimentare, preluate de stat. Imperiul magnatului moldovean cuprinde mai multe societati& Contactoare Buzau, Sinterom Cluj, UZUC Ploiesti, Iasitex Iasi, Chimcomplex Borzesti, Novatex Pitesti si Somes Dej.

Realitatea confirma faptul ca o mare parte sau cea mai mare parte din succesul inregistrat de magnatul moldovean i se datoreaza statului, sau altfel spus complicitatii statului, prin institutiile sale.

Si asta pentru ca, cel putin in cazul a doua societati, Novatex si colosul Chimcomplex, cu putina vreme inainte de privatizare, cu tinta directa Stefan Vuza, cele doua societati au beneficiat de bunavointa statului, prin Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

AVAS a vandut, la putina vreme dupa stergerea datoriilor sau reesalonarea lor, rand pe rand, cele doua societati lui Vuza.

Altfel spus, statul i-a pregatit terenul, in conditiile in care Vuza nu s-a sfiit sa se ante-pronunte vizavi de conditiile in care ar prelua o anumita societate aflata in lichidare si cu stergerea datoriilor. Ascultator, Statul a hotarat in consecinta, doar nu era sa-i pericliteze lui Vuza sansele la premii si diplome.

Activele S.C. Novatex S.A. au fost adjudecate la licitatia publica cu unic participant din iunie 2004, pentru suma de 5.802.729,50 dolari (inclusiv TVA). La acea vreme, Novatex S.A. figura in portofoliul debitorilor AVAS cu o creanta neperformanta de 19.031.430,13 USD, preluata de la Ministerul Finantelor Publice ca urmare a dispozitiilor O.G. nr. 29/2002, privind instituirea unor masuri pentru recuperarea creantelor statului si diminuarea datoriei publice.

Demn de subliniat este faptul ca, la solicitarea AVAS, patrimoniul Novatex a fost evaluat de catre o societate de evaluare desemnata prin licitatie publica, stabilindu-se ca valoare estimata de piata a activelor suma de 9.773.480 USD.

Cu toate acestea, in data de 6 iunie 2004, Iasitex (societate membra a grupului SCR) a castigat licitatia organizata de AVAS, adjudecandu-si activele oferite la vanzare cu pretul de 5.802.729,50 USD. La acestea se adauga datoria Novatex preluata de AVAS, de 15,672 mil USD, in contul unui credit extern luat cu garantia statului roman.

Prin urmare, Iasitex, controlata de Vuza, achita doar 60% din valoarea de piata a activelor Novatex, si mai primesze bonusul de 15 mil USD. Beneficiu Vuza de aproape 20 mil USD, oferit de statul roman.

Sistemul s-a verificat si in cazul Chimcomplex, doar dimensiunile difera. Combinatul din Borzesti a fost achizitionat de Vuza in 2003 cu un pret al tranzactiei de 25.030.570 de Euro. si in acest caz, datorii preluate de AVAS s-au ridicat la 49.630 mil USD.

Cum spuneam mai sus, capitalul social al societatii era de 1.668.669.450 mii lei - aproximativ 51.610.000 euro. Ca termeni de comparatie, mai mare decat al Rompetrol Bucuresti si Industria Sarmei (Mechel) Campia Turzii sau dublu decat Tractorul Brasov si Uzinele Sodice Govora.

Societatile aflate sub umbrela lui Vuza au achizitionat astfel Chimcomplex la un pret al tranzactiei de jumatate fata de valoarea nominala a actiunilor. La asta, adaugam datoriile Chimcomplex luate de AVAS, de 49 mil USD.

Astfel, numai in cazul Chimcomplex, bunavointa statului se apropie de 100 mil USD pentru societatile controlate de Vuza. Inca un amanunt& cu un an inainte de maritisul Chimcomplex, de neprofitabila ce era, societatea obtinuse un profit net pe sase luni de peste 20 mld lei vechi.

Pentru a intelege ce se ascunde sub sintagma sofisticata de "pret al tranzactiei", va oferim o poveste similara, despre o alta societate ajunsa sub mantaua SCR.

In 30 iunie 2004, SCR au cumparat impreuna cu o persoana privata, de unde altundeva decat de la AVAS, 74.5 % din Metalurgica Aiud. Pretul tranzactiei - 5.3 mil euro, insemnand& 781.300 euro plata actiunilor, 3.2 mil euro investitii asumate in dezvoltare, 450.000 euro investitii de mediu si 800.000 euro capital de lucru.

Pretul platit de Vuza a fost un chilipir, in conditiile in care capitalul social la Aiud era de aproximativ 90 de mld de lei, iar pentru 75% din actiuni s-au platit 780.000 euro, adica 31 miliarde de lei si nu 60 de miliarde, cat ar fi fost valoarea nominala a actiunilor.

Din nou jumatate fata de valoarea nominala a actiunilor, ca si la Chimcomplex. De unde concluzia ca, atunci cand e vorba de Vuza, statul il priveste, analizeaza si decide sa se multumeasca, inevitabil, cu jumatate.

In acest caz, gratie calculelor AVAS, Vuza a castigat, fata de valoarea capitalului social al societatii achizitionate, nici mai mult nici mai putin decat 30 de miliarde de lei.

In concluzie, activele Novatex au fost adjudecate, la licitatia publica din iunie 2004, pentru suma de 5.802.729,50 dolari (inclusiv TVA). La acea vreme, Societatea Comerciala Novatex S.A. figura in portofoliul debitorilor AVAS cu o creanta de 19.031.430,13 USD, preluata de la Ministerul Finantelor Publice ca urmare a dispozitiilor O.G. nr. 29/2002, privind instituirea unor masuri pentru recuperarea creantelor statului si diminuarea datoriei publice.

Datoria Chimcomplex preluata de AVAS se ridica la 49,630 mil USD, iar societatea a fost preluata de Stefan Vuza in 2003 cu 25.030.570 de euro, in conditiile in care capitalul social al societatii era de 1.668.669.450 mii lei, (aproximativ 51.610 de milioane de euro la cursul de atunci).