Miliardele provenite din exploatarea salbatica a padurilor, mai ales intr-o regiune saracita, precum Maramures, sunt un magnet prea puternic pentru a fi contracarat de legile silvice. Miliardarii exploatatori ai „aurului verde" sunt acoperiti de contracte, insa administratorii asociatiilor composesorale sunt, din ce in ce mai des, descoperiti in fata autoritatilor silvice. Dar „silvo-dolarii" sunt salvati in justitie. De fiecare data.

Viseul de Sus detine un impresionant fond forestier, aproximat la 36.000 de hectare (bazinul Vaserului) si este considerat cel mai bogat zacamant de „aur verde" din Maramures.

Justitia lor

De mai multi ani, Asociatia Composesorala Viseu de Sus-Viseu de Mijloc, condusa de catre Vasile Andreica, administreaza peste 4.600 de hectare de teren.

In timp, Composesoratul a incheiat o serie de contracte de vanzare si exploatare a masei lemnoase cu firmele patronate de Vasile Coman, zis „Varzaru", cea mai influenta persoana din Maramuresul istoric (afacerist care detine un grup de firme specializate in industria lemnului, si cateva mii de angajati).

Nu ne vom referi acum la implicarea lui „Varzaru" in afacere, ci la lipsa descoperita in „gestiunea" Composesoratului. O afacere cifrata, in conditiile unei exploatari normale, la peste 2 milioane de euro anual. Numai ca, exact ca in povestea celor zece negri mititei, in contabilitatea composesorilor sumele sunt mult mai mici.

In 2005, in urma controalelor Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare Cluj Napoca s-a depistat faptul ca aproape 20 dintre contractele semnate de Andreica in numele Composesoratului erau ilegale. Din padurea asociatiei disparusera 3.500 de metri cubi de lemn, taiat ilegal.

Apoi, desi Directia Silvica Baia Mare a anulat cotele Composesoratului, au fost licitate si contractate 5.243 mc masa lemnoasa. Scandalul a luat amploare cand s-a descoperit ca preturile de pornire la licitatie nu au fost aprobate de Adunarea Generala si nici nu au fost conforme cu metodologia avizata de Ministerul Finantelor Publice. Dar lemnul a fost vandut…

Controlul a mai relevat faptul ca delimitarea fondului forestier este in stare avansata de degradare, iar paza acestuia e necorespunzator asigurata. De asemenea, Asociatia Composesorala nu are un cont deschis pentru constituirea fondului de conservare si regenerare, si nici nu a luat masuri in vederea dotarii personalului silvic cu arme de serviciu.

Urmarea: Vasile Andreica, presedintele Composesoratului, s-a ales cu dosar penal pentru infractiuni la regimul silvic si de natura economica, dosar din care s-a ales ulterior praful...

In apararea sa, Andreica a recunoscut ca a emis autorizatii ilegale de exploatare, insa a sustinut ca „erau cheltuieli mari de acoperit urgent", si a aruncat pisica in ograda Ocolul Silvic care ar fi obstructionat Asociatia in tentativa acesteia de a „produce" sumele care ii erau necesare.

Problema lui Andreica nu pare a fi alarmanta, silvicii din Viseu de Sus sustinand ca toate sanctiunile silvice comise in ultimii ani de catre conducerea Composesoratului au fost anulate de Judecatoria Viseu de Sus, ai carei oameni ar fi in cardasie cu hotii, fapt care a sporit elanul infractorilor.

Exploatare si contabilitate

Revenind la problemele Asociatiei Composesorale Viseu, la finele anului trecut, cei 1.600 de membri au primit, sub forma de dividende, cate 500.000 de lei. Practic, contabilitatea asociatiei a fost „vaduvita" doar de 800 de milioane lei, adica sub 30.000 de dolari. Aritmetica socheaza doar specialistii.

Conform profesionistilor din cadrul Regiei Nationale Romsilva, luand in calcul preturile de referinta, valoarea masei lemnoase care poate fi exploatata anual se cifreaza la peste 2 milioane de euro! Scazand cheltuielile (maximum 1 milion de euro), daca padurea Asociatiei era exploatata cu respectarea legii (unii vor zambi), ar mai ramane inca 1 milion de euro care, impartit la cei 1.600 de membri, ar fi adus fiecaruia dividende de 625 euro. Adica peste 20 de milioane de lei, de peste 40 de ori mai mult decat cele oferite de conducerea Composesoratului!

Avocatii politici

Din aceasta cauza (dar si din alte motive), 400 de composesori s-au rupt de Asociatia lui Andreica si si-au constituit o alta structura juridica, Composesoratul Nobil, consiliati juridic de catre Victor Ciorbea, fostul prim ministru al Romaniei (in calitate de avocat).

Saptamana trecuta Ciorbea a poposit la Viseu de Sus, dar demersul sau, de intrare in legalitate a noului composesorat, a esuat pentru ca n-a reusit sa aduca la adunarea de constituire decat vreo 60 de composesori.

Ciorbea a plecat cu coada intre picioare, si a anuntat ca se va reintoarce in Maramures pe la inceputul lunii martie, in incercarea de a urni Composesoratul Nobil, entitate care ar urma sa aduca mai multe profituri proprietarilor de paduri (cel putin, asa sustine fostul premier).

Situatia de la Viseu pare o copie fidela a celei de la Borsa, unde, de asemenea, exista doua composesorate, fiecare cu cate un avocat influent (Vasile Lupu, respectiv Antonie Iorgovan). Toti acesti avocati-politicieni, care au devenit subit prieteni ai Maramuresului, par interesati de fapt de un singur lucru: onorarii cat mai grase, si clienti cat mai naivi.

Ce spune Andreica?

"Ce ma bucur ca m-ati sunat! Veniti incoace, la Viseu, si va pun la dispozitie actele. Aici s-a constituit un grup potrivnic intereselor Asociatiei, care este sprijinit de Victor Ciorbea, despre care am auzit ca ar fi primit onorariu de 1 miliard de lei! E platit de unul, Kovaza, care are de fapt domiciliul in sectorul 3 Bucuresti, si nu in Viseu.

Noi n-am putut plati decat 500 de mii de lei pentru hectarul de padure pentru ca nu am putut exploata padurea, din urmatoarele motive: ne-am constituit ca Asociatie in anul 2000, dar padurile noastre au fost exploatate, pana anul trecut, de Ocolul Silvic Viseu, care a iesit in fiecare an in pierdere.

Doar din primavara trecuta am inceput sa exploatam noi si ati vazut ce a iesit! Controale, toti au sarit pe noi… Totusi, pentru cateva luni de exploatare, pornind de la zero, nu e chiar nimic.

Banii care i-am dat membrilor i-am luat de la domnul Coman Vasile, pentru lemnul exploatat din padurea noastra, si, intr-o sedinta a CA, am decis sa dam oamenilor ceva bani, pentru ca atata timp cat Ocolul Silvic Viseu ne-a exploatat padurea, nimeni n-a vazut un leu. Retineti ca timp de patru ani eu am finantat Asociatia, din banii mei.

Eu, vazand ce face Ocolul Silvic cu padurea composesorala, am dat Ocolul in judecata si am castigat. Apoi au venit controalele, si din iulie ne tot cerceteaza. Nici o problema, si eu am vrut sa fim verificati. Deocamdata stam bine.

Cat despre celalalt composesorat, nu e legal. Noi ne-am constituit in baza legii, iar adunarea la care a venit Ciorbea pe 17 februarie nu a fost statutara, de aceea n-au venit ministri, sau de la Bucuresti. Ei au crezut ca e vorba despre noi, ne-au sunat, si le-am zis ca noi nu organizam nici o adunare, si ca n-avem probleme, asa ca Ciorbea a ramas cu ai lui.

Acum ei lupta tare, incearca sa ne opreasca activitatea, sa puna mana pe ce-i al composesorilor si sa-si recupereze banii cheltuiti pana in prezent. Eu am scos pana acum, prin lupta, peste 2.400 de hectare de padure, intrate pe numele Asociatiei, iar la Legea 247 vom mai obtine vreo 3-4.000 de hectare. Ei, ceilalti, n-au nimic si nici nu o sa aiba!"