Proiectul prefectului Alin Tise, prin care se solicita acordarea de ajutoare social pentru angajatii Somvetra, este blocat la Ministerul Administratiei si Internelor.

Salariatii Somvetra Gherla raman nu doar fara ajutoarele sociale solicitate de prefectul Alin Tise, ci si fara posibilitatea platilor compensatorii de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Prevederile care implica problema sociala a salariatilor Somvetra au fost omise de pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor planificata pentru 15 martie.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a motivat ca restructurarea si vanzarea de active, respectiv concedierea colectiva, cazuri in care salariatii ar beneficia de plata salariilor restante respectiv salarii compensatorii, nu fac obiectul AGA planificate pentru data de 15 martie.

"In ceea ce priveste punctul 6 de pe ordinea de zi a AGA (aprobarea programului de restructurare cu vanzare de active-n.red.), acesta va face obiectul unei sedinte AGA ulterioare, intrucat aceasta problematica va fi supusa spre analiza Consiliului de Administratie, ce va fi numit cu ocazia tinerii acestei adunari generale", se precizeaza intr-un document al AVAS.

Administratorul provizoriu al Somvetra, Vasile Barbos, fost director economic al firmei, sustine ca problema sociala a salariatilor a fost omisa la AVAS, dupa ce fusese cuprinsa in proiectul de ordine de zi a AGA remis spre aprobare catre institutie.

Purtatorul de cuvant al AVAS, Atena Enea, sustine in schimb ca ordinea AGA a ramas neschimbata si ca propunerea administratorului special a ramas nemodificata de AVAS. In calitate de actionar majoritar, AVAS se poate opune ordinii de zi propuse de administrator.

Seful AVAS, Razvan Orasanu, nu a putut fi contactat ieri pentru explicatii.

Angajatii, la limita subzistentei

250 de angajati ai Somvetra Gherla au fost prezenti marti la fabrica, pentru a fi informati ca problema sociala a salariatilor nu a fost pusa pe ordinea de zi a AGA. Daca ordinea de zi a AGA ramane definitiva, angajatii risca sa ramana in continuare fara nici un fel de ajutor financiar.

"Multi sunt la limita subzistentei. Nu si-au mai primit salariile din noiembrie", a declarat liderul de sindicat al Somvetra, Gheorghe Benta.

Blocaj ministerial

Proiectul prefectului Alin Tise, prin care se solicita acordarea unei sume de peste trei miliarde de lei vechi, ca ajutor social pentru angajatii Somvetra, nu a ajuns pe masa guvernului nici pana la aceasta data si se afla in continuare blocat la Ministerul Administratiei si Internelor.

Celelalte ministere, intre care ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, condus de Gheorghe Barbu, si ministerul Finantelor Publice, condus de Sebastian Vladescu, nu au primit inca proiectul de hotarare. Proiectul nu a ajuns inca la nici o sedinta de guvern inca.

"Noi nu am primit nici un raspuns", a declarat prefectul Alin Tise, cu referire la situatia proiectului de hotarare de guvern prin care Prefectura cere ajutoare sociale pentru familiile angajatilor Somvetra.

Proiectul, impreuna cu nota de fundamentare, a fost elaborat de Silvia Fabian, angajat al Directiei pentru Dezvoltare Economica si relatia cu Patronatul si Sindicatele din cadrul Institutiei Prefectului, si contrasemnat de directorul structurii, Mircea Boca.

Somvetra Gherla are la stat datorii de peste 200 de miliarde de lei. Din 11 noiembrie 2005, a fost sistata si alimentarea cu gaze naturale, din cauza datoriilor acumulate la DistriGaz Nord. Feromat SA Bucuresti a detinut pana recent pachetul majoritar de actiuni la Somvetra, dupa semnarea in din 13 decembrie 2004 a contractului de privatizare 85/2005 cu AVAS.

Un administrator special al fabricii a fost numit in persoana lui Vasile Barbos, fost director economic al fabricii din Gherla pana la sfarsitul anului 2004. Salariatii Somvetra au ajuns la forme extreme de protest, care au culminat cu o greva a foamei, initiata de 12 dintre angajati. Dupa spitalizarea a trei dintre grevisti, protestul a fost suspendat.