Rosal Forest SRL si-a pus in vanzare baza de lucru de la Tulcea, unde Prigoana si Iechei au o fabrica de cherestea si doua gatere. Materia prima folosita de societea lui Prigoana &Co este lemnul de tei. Insa, afacerile nu merg prea bine in ceea ce priveste productia.

Ioan Iechei, omul lui Prigoana, considera ca gaterele sunt o adevarata afacere. Drept urmare, a plasat un astfel de utilaj la Santioana. Ramane de vazut daca este autorizat de Agentia de Mediu.

Initial, Iechei a fost asociat cu Ioan Ratiu, fratele patronului Autosalon SRL Gherla, Liviu Ratiu –cercetat in prezent de PNA pentru contracte dubioase cu MApN.

Iechei si Ratiu au impartit afacerea fara probleme pana cand, in 2002 primul l-a banuit pe al doilea ca vrea sa deturneze de la destinatia stabilita un tir incarcat cu lemn. Atunci a intrat pe fir Silviu Prigoana, finul lui Iechei.

Silviu Prigoana, omul de afaceri "multilateral dezvoltat", are in localitatea clujeana Santinoana, din apropierea orasului Gherla, o fabrica de mobila. Rosal Forest SRL, firma care ii are in prezent ca asociati pe Ioan Iechei si Silviu Prigoana se afla in executare silita pentru datorii de 57.154 RON.

Pe aceeasi societate comerciala functioneaza si restaurantul-hotel Rebeca, situat in vecinatatea sectiei de mobila.

Cotidianul Buna ziua, Ardeal dezvaluie cititorilor manevrele facute de Ioan Iechei pentru a scapa de fostul asociat, Ioan Ratiu, omul cu care a pus bazele fabricii de mobila, pentru a-l coopta in afacere pe Silviu Prigoana, de care il leaga o stransa prietenie.

Silviu Prigoana, Ioan Iechei si Dorin Marian, fostul consilier prezidential al lui Emil Constantinescu au copilarit impreuna la Gherla. Pe Iechei si Prigoana ii leaga un trecut la Fabrica de Spirt din localitate, unde cei doi si-au facut "ucenicia" inainte de-a trece la afaceri.

Dorin Marin a ajuns consilier prezidential, si la fel ca Prigoana, a parasit locul de bastina inca din tinerete. Din mai multe surse am aflat ca Dorin Marian l-a sustinut cu fildelitate pe Silviu Prigoana in demararea unor afaceri la Bucuresti.

In schimb, Iechei a ramas omul de baza pentru afacerile lui Prigoana la Gherla. Tatal lui Iechei a ocupat timp de cateva decenii postul-cheie de sef de depozit la Fabrica de Spirt.

Imediat dupa revolutia din 1989, Ioan Iechei, Gavrila Carja (zis selu) si Danut Moldovan au cumparat sediul fostului CAP din localitateataga, aflata la 15 km de Gherla si au facut o crescatorie de gaini. Intre timp, Iechei si-a asigurat o afacere pe cont propriu cumparand un grajd in Santioana.

Pasul urmator a fost sa se separe de ceilalti doi asociati si sa inceapa afacerile cu lemn. Din nou, Iechei s-a asociat cu un afacerist local, de aceasta data cu Ioan Ratiu, fratele patronului Autosalon SRL Gherla, Liviu Ratiu –cercetat in prezent de PNA pentru contracte dubioase cu MApN.

Iechei si Ratiu au impartit afacerea fara probleme pana cand, in 2002 primul l-a banuit pe al doilea ca vrea sa deturneze de la destinatia stabilita un tir incarcat cu lemn. De aici a pornit un scandal imens care s-a incheiat cu separarea celor doi asociati.

Potrivit surselor noastre, Iechei l-a determinat pe Ratiu sa-si vanda partea pe care o detinea la fabrica. Insa Ratiu ar fi cerut 200.000 USD, iar in urma "negocierilor" facute de Iechei pretul a scazut la 80.000 USD. Partea lui Ratiu (care s-a profilat pe afaceri cu geamuri termopan) a fost cumparata de Prigoana.

Noii parteneri de afaceri, Iechei si Prigoana au inceput sa construiasca si restaurantul-hotel Rebeca, situat in aceeasi localitate cu fabrica de usi si mic mobilier. Construirea resturantului a fost sistata pana ani de zile, insa in 2005 a fost terminata in timp record.

Sursele nostre ne-au informat ca in august 2005 Rosal Forest SRL a vrut sa contracteze un credit de la banca, insa datoriile de peste un miliard de lei vechi ale societatii nu au permis acest lucru. Iechei s-a imprumutat, si-a platit datoriile la stat, iar apoi a luat creditul de la BRD.

Insa, potrivit site-ului Ministerului Finantelor Publice, Rosal Forest SRL avea in decembrie 2005 datorii de peste 500 milioane de lei vechi la bugetul de stat. Afacerea cu lemn nu merge grozav, drept dovada, Rosal Forest SRL si-a pus in vanzare baza de lucru de la Tulcea, unde Prigoana si Iechei au o fabrica de cherestea si doua gatere.

Materia prima folosita de societea lui Prigoana &Co este lemnul de tei. Semifabricatele sunt apoi trimise la firma italiana SC Woodest SA din Oradea, SC Tehnotrans SRL Alejd, SC Apolo SRL Livada si SC Oriolus SRL Gherla.

Materia prima este procurata din raza Directiei Silvice Tulcea prin societatile SC Bididia SRL Tulcea, SC Silvoprod SRL Fantana Mare, SC Geo&Ucej SRL Niculitel, SC Ferrani M SRL Ciucurova.

Terenul si cladirile pe pe DN 22 D, la intrarea in comuna Horia din judetul Tulcea apartin lui Iechei si au fost date in folosinta societatii printr-un contract de comodat.

Proprietatea lui Ioan Iechei se compune din 25.430 mp pe care se afla o cladire administrativa cu 10 camere, o cladire pentru centrala termica, un sopron-depozit, un atelier de reparatii si magazie, 5 hale de productie (foste grajduri), platforma betonata (fost siloz pentru furaje).

Fostul sediu de CAP din Tulcea a fost folosit de Iechei si Prigoana drept fabrica de cherestea. Insa, intr-un anunt de vanzare publicat de Rosal Forest in aprilie 2005, fabrica este numita "ferma de ingrasare a tineretului taurin".

La Santioana, unii muncitori s-au aratat nemultumiti de faptul ca nu sunt angajati cu forme legale. Majoritatea sunt navetisti, iar transportul le este asigurat cu un microbuz inscriptionat Rosal Forest.

In anul 2004, Rosal Forest SRL inregistra o pierdere de 2,2 miliarde de lei, iar in prezent firma se afla in executare silita, potrivit bazei de date publice a MFP. In mediul de afaceri din Gherla, creierul afacerii Rosal Forest este considerat a fi Prigoana.

Contactat telefonic de BZA, Ioan Iechei a declarat ca fabrica de la Tulcea este in continuare de vanzare& "Din 1993 sunt in afaceri. M-am saturat de naveta si oricum spatiul este execedentar. Sunt cladiri acoperite pe o suprafata de 10.000 mp. Mi-am montat un gatar la Gherla si e mai usor asa.

Materia prima o sa o iau tot din Tulcea pentru ca lucram numai cu tei." Iechei a recunoscut, dupa insitentele noastre, ca este asociat cu Prigoana, atat la fabrica de mobila, cat si la restaurant, insa neaga faptul ca l-ar fi presat pe Ratiu sa vanda partea sa la un pret mic.

"Am stabilit de comun acord pretul, si am zis, care vine cu banii acela va fi asociat. Dar cu Ratiu sunt prieten si vecin, nici vorba de scandal. Astea sunt povesti", a mai spus Iechei. Totodata, asociatul lui Silviu Prigoana sustine ca toti cei 40-50 de angajati au carte de munca.

Intrebat fiind daca se retrage din afacerile cu lemn, Iechei a spus& " Productia nu merge stralucit, cel mai bine merg gaterele.

Nu renunt nici la lemn, dar mai mult am investit in restaurant." Pe de alta parte, asociatul Prigoana a tinut sa ne dea o lectie de economie, spunand ca vinde tot daca pretul e bun, intrucat aceasta e economia de piata. "Singurul lucru pe care nu-l vand sunt albumele cu fotografii" a spus Prigoana.

Din micul discurs al omului de afaceri n-au lipsit cuvinte precum "sotia mea", "Bill Gates", toate legate de economia de piata. Insa, cand i s-a adus la cunostinta faptul ca Rosal Forest SRL are datorii si este in executare silita, conform MFP, Prigoana spune& "Eu sunt asociat, nu managerul societatii.

Am investit in Rosal Forest 200.000 de euro pana acum. O suma fabuloasa. Daca managementul companiei nu este in stare sa plateasca din cele 200.000 de euro o datorie de 20.000 de euro e treaba lui. Intrebati-l pe Iechei, nasul si asociatul meu." Mentionam ca administratorul societatii Rosal Forest SRL este Ioan Iechei.