Cine seamnana vint culege furtuna. Astfel s-a intimplat in cazul lui Ioan Grigoriu, director executiv adjunct de la Finantele Judetene iesene.

Desi acum „striga" in stinga si in dreapta ca Anton Dobos, actualul director al Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, il „terorizeaza" cu maniera sa de lucru, iar, la munca, situatia este extrem de tensionata, Ioan Grigoriu uita ca, acum mai putin de un an si jumatate, el se afla in aceeasi postura, de acuzat.

Potrivit unor documente oficiale, in a doua jumatate a lunii septembrie 2004, o comisie de audit trimisa de la Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a analizat timp de doua saptamini mai multe „acuze" anonime formulate la adresa directorului executiv adjunct.

In 2004, unor angajati de la Finantele Judetene iesene le-a ajuns cutitul la os. Au trimis la ANAF o nota prin care sesizau anumite aspecte nefavorabile legate de directorul executiv adjunct, Ioan Grigoriu. Verificarile au fost conduse de un botosanean. ANAF a avut incredere in Mircea Sufaru, sef serviciu public intern la DGFPJ Botosani.

Nu i-a fost usor, mai ales ca aspectele sesizate impotriva lui Ioan Grigoriu ocupau o pagina intreaga.

„Terorizeaza lucratorii Directiei, sprijina societati comerciale unde urmareste scopuri personale, mentine la activitatea de control doar sefi supusi, cooperanti in protejarea unor agenti economici, dispune anularea unui proces verbal intocmit de un subaltern" – acestea au fost numai citeva dintre nemultumirile semnatarilor notei, care au vrut sa isi pastreze anonimatul.

Afacerea Alimentara

Numele lui Ioan Grigoriu se leaga de anumite nereguli semnalate la SC Alimentara 86 Iale SA Iasi. Un angajat al Fiscului a constat, in urma unor verificari efectuate la aceasta societate, ca sint diferente privind impozitul pe profit, ca urmare a vinzarii unor active ale societatii.

Mai exact, potrivit notei intocmite de comisia ANAF, intr-o perioada scurta de timp, acelasi imobil al SC Alimentara 86 Iale SA a facut obiectul a doua tranzactii, prima efectuata la pretul de 117.000.000 de lei vechi, iar ce-a de-a doua – la tariful de trei miliarde de le vechi, aceasta fara ca imobilul sa fie imbunatatit intre timp.

S-a constat ca, de fapt, vinzarea s-a facut catre Cornelia Banu, administrator atit la Alimentara, cit si la SC Nelmar SRL, noul beneficiar.

Desi angajatul Fiscului a notat in procesul verbal ca exista o diferenta de plata de peste 436.000.000 de lei impozit pe profit si peste 80.000.000 de lei vechi majorari aferente, directorul adjunct Ioan Grigoriu a intervenit si a propus respingerea contestatiei, ca fiind neintemeiata, si a dispus desfiintarea procesului verbal al subordonatului sau.

In nota prezentanta la ANAF de comisia de audit s-a propus sesizarea organelor de cercetare penala in acest caz.

Omul care munceste 31 de ore din 24

Cu privire la multiplele functii pe care le-a detinut Ioan Grigoriu in perioada 2000-2003 (n.r. – cenzor, membru in Consiliile de Administratie, auditor financiar si consultant la diverse firme), in contextul in care avea si calitatea de functionar public, reprezentantii comisiei de la ANAF au descoperit lucruri naucitoare.

Acestia au aflat ca, numai in anul 2000, Ioan Grigoriu a desfasurat actiuni in afara functiei de baza la 16 firme, in 2001 – la 14, in 2002 – la 16 societati iesene, iar, in 2003, la 14. Mai mult, in perioada 2000-2003, adjunctul de la Finantele Judetene a fost cenzor la noua agenti economici, in trei cazuri a fost in membru in C.A., in opt situatii a asigurat consultanta financiar-contabila.

Stupoare! A desfasurat chiar activitate didactica la trei fundatii si la un liceu. Printre firmele la care a lucrat se numara societati a caror situatie este in acest moment una extrem de precara. Este vorba despre SC Scudas SA Pascani, SC Nicolina SA, SC Fortus SA si SC Moldomobila SA. Reprezentantii comisiei au mers mai departe.

Analizind activitate lui Grigoriu din luna iunie 2002 au constatat ca, numai in afara serviciului de baza, el a lucrat 23 de ore pe zi la alte societati. Ceea ce a facut directorul adjunct a trecut ani de-a rindul „neobservat", aceasta deoarece, potrivit legilor in vigoare, la art. 53 din Legea nr. 188/ 1999 privind Statutul Functionarilor Publici scrie: „Calitatea de functionar public este incompatibila cu orice alta functie publica, cu exceptia calitatii de cadru didactic. Funtionarii publici nu pot detine functii in regii autonome, societati comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ."

Doar Vladescu il poate sanctiona pe Grigoriu

Fostul sef al lui Ioan Grigoriu, Victorel Lupu, spune ca nu stie nimic despre concluziile raportului de audit, deoarece, la plecarea lui din functie, in luna august 2005, acesta nu era definitivat. „Stiu cind a venit comisia si ca au cercetat anumite aspecte legate de activitatea lui Ioan Grigoriu, insa, cit am fost in functie, nu am primit rezultatele de la comisie.

Astfel de analize dureaza, deoarece cei din comisie pot face audieri suplimentare, pentru a aprofunda cauzele anchetate", a explicat fostul director al DGFPJ Iasi motivele pentru care rezultatele anchetei din 2004 au fost date publicitatii abia acum. Raportul aflat pe masa sefilor de la ANAF ar putea atrage sanctiuni pentru Ioan Grigoriu date numai de catre Ministerul Finantelor Publice. Aceasta deoarece directorii executivi sint numiti direct de catre minister.