112. Un numar de telefon pe care il apelam de fiecare data cand avem vreo urgenta. Angajatii Dispeceratului Centralizat pentru Coordonarea Interventiilor preiau apelurile repartizandu-le dupa caz, serviciilor SMURD, Ambulanta, Pompieri, Jandarmerie sau Gardieni Publici.

Dupa modul de operare, DCCI Mures, este un proiect unic pe tara.

La Dispeceratul Serviciului Integrat de Urgenta Mures, telefoanele suna 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana. Un milion de apeluri pe an, 80.000 pe luna, 3.000 in 24 de ore, un apel la trei secunde.

Patru operatori pe tura, raspund fiecarui apel in parte, pentru ca la celalalt capat al firului, oameni disperati le solicita ajutorul. "Fiecare apel este preluat si tratat cu maxima seriozitate.

Operatorii preiau apelurile si dupa completarea fisei personale a pacientului predau cazul in functie de competente, medicului sau angajatului Politiei Comunitare, seful de tura fiind cel care gestioneaza ambulantele din teritoriu.

Este o munca de echipa in care fiecare isi cunoaste foarte bine sarcinile si datorita acestui fapt colaboram fara probleme. Iar increderea este reciproca", ne-a spus C.L. unul din coordonatorii serviciului 112.

S.O.S.

La Sighisoara, un cetatean s-a prezentat la spitalul din localitate cu o amputatie de index stang si cu fracturi deschise la falange.

Medicii spitalului au solicitat o salvare pentru transportarea pacientului la Targu Mures, in vederea efectuarii operatiei plastice si reparatorii de reconstructie… parintii unei fetite de 16 ani au solicitat o salvare pentru fiica lor care urma sa nasca… un elev care a facut scandal la poarta Liceului Bolyai, cateva glicemii crescute, alte cateva persoane care acuzau palpitatii cardiace, o cearta intre cativa elevi ai scolii generale 16 amplificata de mamele devenite isterice, o persoana speriata pentru ca a ametit si i s-a facut rau…acestea sunt doar cateva apeluri preluate, impartite pe categorii si solutionate, in 30 de minute, atat cat a durat scurta noastra vizita la dispeceratul 112.

"Cazurile medicale se impart in trei categorii. Codul rosu inseamna urgentele de grad zero si unu care necesita o solutionare urgenta.

Codul galben se refera la cazurile complicate, dar care nu pun in pericol viata pacientului, iar codul verde este rezervat cazurilor medicale de grad trei", ne-a spus medicul de serviciu.

Pentru ca apelurile vin din tot judetul, si pentru ca "salvatorii" trebuie sa ajunga la domiciliul bolnavilor in cel mai scurt timp, sistemul DCCI este foarte bine pus la punct.

Pe langa statia centrala SMURD din Targu Mures exista noua substatii de ambulanta la Reghin, Sighisoara, Tarnaveni, Ludus, Sovata, Sangeorgiu de Padure, Miercurea Niraj si Sarmasu, si alte sapte echipaje de prim ajutor SMURD, in localitatile Ibanesti, Sovata, Iernut, Deda, Reghin,

Tarnaveni si Sighisoara. In ceea ce priveste elicopterul, decizia de decolare se ia atunci cand o cer urgentele de grad zero si unu, aflate la distante foarte mari de statia centrala SMURD, sau atunci cand zona in care se afla pacientul este foarte greu accesibila.

In ceea ce priveste cazurile care intra in competenta Politiei Comunitare: "In ultimul timp s-a inregistrat o scadere a apelurilor lansate catre noi ca urmare a scandalurilor in locuri publice. In schimb, s-a inregistrat o crestere a numarului apelurilor efectuate in legatura cu deblocarea rotilor masinilor parcate in locuri nepermise.

Iar problemele aparute in cursul zilei la cele doua scoli din Targu Mures, au fost solutionate de patrulele mobile ale institutiei", ne-a spus reprezentanta politiei comunitare.

Civilizatia telefonului

In cifre si date sintetice, totul arata ca o statistica bine batuta in cuie, ca o activitate unde totul decurge normal, fara probleme.

In mod paradoxal si de neinteles insa, unii dintre noi nu apeleaza numarul 112 pentru a solicita ajutor, ci pentru a aduce injurii si pentru a profera amenintari la adresa angajatilor dispeceratului.

Asa ca, o statistica exacta arata ca aproximativ 50 % din totalul apelurilor nu au nici o legatura cu activitatea desfasurata aici. "Fiind un serviciu integrat de preluare a apelurilor de urgenta, toate telefoanele receptionate sunt inregistrate automat si recunoscute cu adresa exacta a postului telefonic.

Cu toate ca exista si o lege care prevede amenzi de pana la cinci milioane de lei aplicabile celor care apeleaza 112 din "joaca" sau dintr-un soi de distractie greu de inteles, oamenii nu se invata minte.

Aproximativ jumate din aceste telefoane sunt date de persoane de etnie roma, cealalta jumate fiind formata din elevi, betivi sau bolnavi psihici. Anul trecut au fost patru alarme false de incendii si o alarma falsa cu bomba in scoala. Toate aceste apeluri au fost luate in consideratie si tratate cu seriozitate maxima.

Cei care au apelat 112 pentru asta au platit apoi", ne-a spus S.C. sef de tura al serviciului 112.

Oamenii de aici ii "cunosc" deja pe majoritatea celor care au facut o pasiune pentru apelurile false. O asemenea "clienta" suna o data la trei zile si reclama tot felul de dureri imaginare.

O alta, betiva, domiciliata pe strada Brasovului care suna zilnic si ii ameninta cu tot felul de relatii sus puse, a incetat brusc sa mai ii sune acum trei luni. O bolnava inchipuita din cartierul Dambul Pietros suna, ameninta si plange.

Un psihopat suna de trei luni incontinuu si cand raspunde vreo dispecera, se masturbeaza la telefon. Un alt bolnav psihic reclama de trei patru ori pe saptamana oameni si fapte imaginare. Un altul suna si injura pe toata lumea care raspunde, altii profereaza amenintari cu adresa directa.

In cursul zilei, atunci cand elevii sunt in pauze, apelurile se tripleaza ca numar…ca si vinerea noaptea dupa ce se inchid discotecile. "Din cauza acestor apeluri false, aproape jumate din munca o depunem pentru persoane care nici nu platesc asigurari medicale", ne-a mai spus S.C.

Am parasit sediul dispeceratului de urgente, tragand usor usa in urma noastra in timp ce telefoanele sunau incontinuu, dispecerilor competenti de la capatul firului le aduceau speranta semenilor lor. Este probabil munca cea mai lipsita de orgolii, locul in care primeaza binele necunoscutilor. Exista doar orgoliul muncii bine facute.

"Dispeceratul de preluare a apelurilor de urgenta, 112, este functional din 9 martie 2001. Fondurile necesare au fost primite de la Primaria Targu Mures si de la Consiliul Judetean Mures. De un an lucram cu programe noi, implementate de Serviciul de Telecomunicatii Speciale, operator pe plan national.

Anul acesta s-a initiat un proiect pentru construirea unei noi cladiri ca sediu propriu al dispeceratului integrat de urgenta, pe un teren primit de la CJ, proiect care speram ca se va realiza in cel mai scurt timp" Raed Arafat, medic coordonator SMURD si initiatorul serviciilor integrate de urgenta.