Invart bani multi. Milioane de euro. Care nu sunt ale lor, ci ale unor patroni care investesc incredere in ei. Dar si salarii pe masura. Sunt noii directori ai judetului, "manageri" - mai nou spus. Salarii de mii de euro, invidie si o poarta larg deschisa catre high-life - iata doar o parte din profilul noilor manageri din judet.

Profilul celor care, in cativa ani, isi vor porni propria afacere pentru a deveni noii milionari.

Acum doi ani, cel mai tanar manager pe care l-a avut Sibiul era Monica Fleseriu, care la 28 de ani a devenit directorul sucursalei Raiffeisen Bank si a avut in subordine 80 de angajati si sase agentii. A lucrat la mai multe banci pana a ajuns la Raiffeisen Bank.

"In afara de facultate, nu am facut alte studii intr-un sistem organizat, dar am avut multe cursuri tehnice destinate managementului la inceputul carierei. Asa am absolvit Academia de Management Raiffeisen. Studiile din facultate nu iti ajung, iti deschid doar calea. Conteaza dorinta de a progresa si de a merge mai departe," spune Monica Fleseriu.

Domeniul bancar este cel mai bine platit la ora actuala. Sistemul Raiffeisen a acceptat ca tot mai multi tineri sa fie promovati pe functiile de manageri. Mediul este intr-o continua schimbare. Internetul, globalizarea, cunostintele acumulate intr-o perioada foarte scurta de timp, accelereaza avansarea pe un astfel de post.

"In ultimii doi ani, am observat tot mai multi tineri manageri. Sunt foarte ambitiosi si vor sa dovedeasca acest lucru. Un manager bun trebuie sa aiba abilitati de a lucra cu oamenii, iar echipa este cea mai valoroasa," continua Monica Fleseriu.

In ceea ce priveste timpul liber al unui manager, daca acesta stie sa isi managerieze oamenii, stie sa isi faca si timp liber. "Viata privata are locul ei. Week-end-urile sunt week-end-uri. Sunt momente in care poti sa-ti permiti concedii," afirma directoarea.

Doamna de fier

Cu o vasta experienta in marketing si vanzari la o companie multinationala si dupa doi ani de colaborare directa in calitate de furnizor cu patronul Alcomsib, Gheorghe Aldea, Raluca Popescu a ajuns directorul comercial al retelei de magazine pe care acesta le detine.

Imediat dupa terminarea facultatii, timp de un semestru, a fost preparator universitar. Desi a avut posibilitatea de a ramane in invatamant, domeniul comercial a fost mult mai atractiv. Cu traista-n bat si cu putin noroc, drumul spre Bucuresti a fost incununat de succes.

Pentru o luna de zile a lucrat la o agentie de publicitate, apoi a ajuns manager la departamentul de marketing al companiei Procter&Gamble, unde a lucrat doi ani. Motivele personale au adus-o spre locurile natale, pe o pozitie de manager in vanzari la aceeasi companie.

Cand a trebuit sa se mute din nou in Bucuresti, patronul magazinelor Alcomsib i-a oferit postul de director.

Pregatirea din facultate nu ajunge. "Clar, nu e suficienta. Insa depinde despre ce fel de companie este vorba. Companiile multinationale isi formeaza singure oamenii. Este suficienta o diploma de studii pentru a te forma. In companiile cu patronat romanesc, nu cred ca poti sa fi de mare ajutor daca nu ai experienta.

Au nevoie de cineva care stie sa identifice problemele si sa creeze un sistem care sa functioneze," afirma Raluca Popescu, care la 30 de ani este de patru luni mamica. Acest lucru nu afecteaza cu nimic munca de manager.

"Constienta fiind ca nu pot sa stau acasa, nu mi-am propus sa fac un stres din faptul ca am un copil. El are un program bine stabilit, stiu la ce ora mananca, la ce ora doarme, este foarte cuminte si nu ma trezeste in toiul noptii. Mi-am format bebelusul dupa programul meu," povesteste Raluca Popescu.

"De te lauzi, te cauta Fiscul!"

La 33 de ani, Stelian Ticusan a pus umarul la crearea unei intreprinderi de succes pe piata materialelor de constructii, impreuna cu inca sapte colegi - Bramac.

Cu 50 de angajati in subordine, un astfel de manager trebuie sa aiba in vizor si faptul ca a doua zi trebuie sa dea de lucru oamenilor, iar aspectul social sa nu fie neglijat. "Poti sa fi manager si daca ai un SRL cu doi angajati. Daca nu esti lider, nu esti manager.

Managerul trebuie sa fie liderul, iar subalternii, echipa. Este intr-adevar o munca mai grea, iar eu cer doua lucruri de la angajati: sa aiba logica in gandire si sa fie disciplinati, pe langa profesia pe care o au", povesteste Stelian Ticusan.

Ca treaba sa mearga mult mai bine, este nevoie de transparenta intre nivelul managerial si celelalte nivele, transparenta fara de care nu reusesti pe piata". Tineri dornici de afrimare sunt, numai ca nu au iesit inca la suprafata. Cunostinte au, le mai trebuie mult curaj.

Calitatile pe care trebuie sa le aiba sunt viziunea de ansamblu si puterea cautarii unor solutii viabile pentru a putea iesi dintr-o situatie," declara Stelian Ticusan.

Sunt studenti car au trecut pragul Bramac-ului pentru a putea efectua practica obligatorie ceruta de facultate, dar nici unul dintre ei nu si-a manifestat interesul pentru a ramane la fabrica. Cei care vin in aceasta fabrica sunt fie total dezinteresati, fie vin prinsi de curiozitatea unei tehnologii noi dupa care cerceteaza.

Isi petrece majoritatea timpului la munca, astfel ca Stelian Ticusan are un singur copil - Bramac, de care se ocupa cu cea mai mare seriozitate. "Imi place sa stau la serviciu si nu privesc munca asemeni unei indatoriri. Cine se limiteaza doar la opt ore devine un manager sarac, metaforic vorbind.

Incerc sa fiu cat mai natural fata de colegii mei, sa ma pun in pielea celorlalti tot timpul. Realizarile profesionale nu au nici un sens fara cele familiale si trebuie sa existe o sustinere reciproca in familie," declara directorul.

Angajata nemtilor

Otilia Man este una dintre femeile de succes ale Sibiului. Este de 14 ani in firma Titan Trade, unde de 10 ani ocupa functia de director general. Pentru a ajunge un bun manager, a fost nevoie de multe sacrificii in plan personal. "Nu a venit nimic de pe o zi pe alta. Am sacrificat zilele pe care le puteam petrece cu sotul, cu fata mea.

Chiar daca proprietarul firmei, originar din Germania, este un om foarte exigent si riguros, a vazut ca ulterior poate lasa afacerea pe mana unei femei. Managerul este o prelungire a mainilor si dorintelor proprietarului", spune Otilia Man, care are 42 de ani.

Nimic nu se face fara munca, trebuie castigata atat increderea proprietarului, cat si cea a clientilor. Sa vinzi anumite produse nu inveti din facultate. Sunt foarte multi tineri absolventi ai facultatilor care isi consolideaza studiile din Romania cu burse la master in strainatate.

"Ar trebui sa li se dea un loc tinerilor. Sunt foarte multi tineri instruiti care dupa angajare sunt apreciati si promovati", completeaza directoarea Man, care la baza este inginer si a ajuns sa lucreze in domeniul vanzarilor de lubrifianti si autobuze.

A fi directorul general al unei firme este un lucru destul de greu, pentru ca acesta este mereu un tampon intre proprietar si restul angajatilor. Un om loial, cinstit, corect se formeaza in timp datorita muncii in echipa, a multelor ore petrecute la munca si este o cale sigura catre succes.

Otilia Man a trecut de la functia de director de marketing la cea de director general in doi ani. Facultatea nu este suficienta pentru a accede la o astfel de functie, este nevoie de o perfectionare continua. "E bine sa te instruiesti continuu.

Pe mine m-au ajutat cursurile de programare, contabilitate, engleza in afaceri si inceperea celei de-a doua facultati - trebuie sa fii un om complet.

Sa te specializezi in alta parte si sa vii in tara e un plus pentru Romania. Trebuie sa dam o atentie deosebita tinerilor, invatamantului, educatiei, sa ne gandim si la viitor, sa investim in tineri," afirma directoarea de la Titan Trade.

In ceea ce priveste salariul pe care il are ca manager, acesta este confidential.

Acces rapid

Directoarea de la Allianz-Tiriac Asigurari SA, Marcela Andanut, la aproape 45 de ani, promoveaza tinerii si ii ajuta in formarea lor ca tineri consultanti financiari. Astfel, acestia au posibilitatea de a castiga o functie de manager in cadrul acestei companii, de la o varsta destul de "frageda".

Cea mai importanta calitate pe care o poate avea un bun manager e aceea de a fi lider. "In asigurari, trebuie sa fii si lider, sa fi urmat de echipa. Daca managerul este si liderul, este foarte bine, pentru ca astfel se combina partea formala cu cea informala.

Sunt persoane care merita statutul de manager si trebuie sa fie lideri; daca nu esti lider, nu ai succes", spune Marcela Andanut.

Cea care face ca o companie sa aiba succes este echipa. Abilitatile de conducere ale celui care este urmat de echipa, a managerului sunt o parte native, iar o parte se dobandesc pe parcursul anilor de practica si experienta in domeniu. Sacrificii sunt, dar si unele satisfactii.

Castiguri banesti maximale, imagine, o functie. Totul in echipa. Promovarea tinerilor - cei care doresc sa se afirme in cadrul companiei Allianz-Tiriac pot participa la un curs gratuit de instruire pentru a putea deveni consultanti financiari.

Ceea ce conteaza pentru a accede la un astfel de post sunt capacitatile de comunicare si asimilare a informatiilor despre serviciile pe care compania le ofera. "Sunt sanse permanent sa accezi, dar nu poti sa ai o pozitie de manager fara sa stii despre ce este vorba. Intr-un an de zile poti sa devii manager.

Accesul este rapid. Directorul e cel mai abnegat muncii pe care o face. El trebuie sa fie un model demn de urmat. Cel mai des posibil de schimbat este directorul," continua Marcela Andanut.

Studentul manager

In anii de studentie, multi dintre studenti isi schimba viziunea, atat asupra vietii, cat si asupra profesiei. Robert Nitu este student in ultimul an la Facultatea de Drept, are 22 de ani si este cel mai tanar manager din cadrul Allinz-Tiriac Asigurari, sucursala Sibiu.

De cateva saptamani in aceasta functie, el recruteaza si indruma tinerii ce vor sa isi construiasca o cariera in domeniul asi-gurarilor.

Este un domeniu foarte greu, in care serviciile prezentate potentialului client nu sunt unele pe care i le-ai putea arata si prezenta, ci servicii intangibile, de care clientul va putea beneficia in cazul unui accident sau chiar acordarea unei pensii private.

"Am promovat de la functia de consultant financiar la cea de Unit Manager in urma absolvirii unui curs de specializare. Aici simti ca exista un spirit de echipa. Sunt de doi ani in companie si imi place. As ramane. Nu cred ca as profesa ca avocat", spune Robert.

Inceputul a fost cel binecunoscut de un student: iei ziarul sa cauti ceva de lucru, si in afara de binecunoscutele meserii de taximetrist si pizzer, a vazut din intamplare un anunt de la Allianz-Tiriac, care recruta tineri dornici de afirmare. Si totul a pornit de la zero.

Doar cateva cunostinte acumulate pentru un alt domeniu, cel juridic, dar si multa forta de munca si pricepere. In doi ani a reusit sa isi construiasca o imagine, un brand.

"Am observat o dezvoltare foarte mare a economiei. Oamenii nu mai sunt atat de inchisi si reticenti cand vine vorba de asigurari, iar dupa ce inchei un contract cu un client, imi spune dupa catva timp cat de util a fost pentru el acest contract, iar cei care lucreaza cu mine au castigat multi bani.

La un moment dat, dupa ce acumulezi experienta si intri in contact cu mai multa lume, ajungi sa castigi foarte multi bani", completeaza tanarul manager.

Cariera pe primul loc

Absolventii de Facultati de Stiinte Economice au ambitii manageriale chiar de la iesirea din facultate. E o generatie de tineri care se profileaza. "Inainte valorile traditionale erau postul si familia. Acum familia trece in planul secund, ceea ce conteaza este cariera, locuinta, masina, iar pentru toate acestea trebuie bani.

Aceasta este motivatia tinerilor de a urca trei trepte de-odata - motivatia materiala," declara Horatiu Sasu, consultant in afaceri si management.

Simplele studii de management nu te fac manager. Studiile din facultate sunt doar baza. Aceasta profesie este de viitor, dar nu la modul in care se aplica doar niste metode manageriale.

"Daca cei care au absolvit o facultate au 10, asta nu inseamna ca poti sa le dai o firma pe mana. Ajutati, in trei, patru ani ar putea tine in mana o firma cu 50 de salariati", continua Horatiu Sasu.

Afaceri pe cont propriu

Raluca Popescu (foto) doreste pe viitor sa isi deschida o afacere, dar fara a renunta la functia de director la Alcomsib. "M-am gandit, este o ambitie personala. Astept inca ideea. Nu vreu sa deschid o afacere doar de dragul de a o deschide.

Asa cum altii mi-au acordat o sansa, si eu daca as avea afacerea mea ar trebui sa acord o sansa tinerilor".

Ceilalti milionari

* Horatiu Cercel are propria afacere, Concefa, la care este atat patron, cat si director

* Laura Prohatca, director Limorom

* Claudiu Muresan, director ABN Amro Bank

* Dragos Cotarcea, director Poliflex

* Iulian Gheorghe, director City Bank

* Marius Daraban, director economic Siemens

* Ioan Capalnean, director Aquilla

* Simona Mutiu, director Banca Carpatica, filiala de pe strada V. Milea

* Mireca Mutiu, director CPN (Consumer Product Network)

Strainii sunt interesati de tineri

Principiul dupa care merg firmele din Occident in selectarea tinerilor este tocmai varsta. Atunci cand esti tanar, ai mai putine responsabilitati.

"Probabil e varsta la care esti suficient de curajos, la care ai mai putine raspunderi sociale si te poti concentra mult mai mult pe viata de cariera, decat mai tarziu", spune Eugen Iordanescu, directorul general al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Sibiu.

Tinerii vin cu ultima serie de capacitati tehnice si de conducere. Aceste capacitati ale tinerilor pot oferi culoare de promovare pentru firmele in care acestia lucreaza. Este gresit daca se crede ca managerul este punctul suprem al unei companii.

"In Occident, seful executivului este cel care pune in opera deciziile strategice si tactice ale "inteleptilor", ale celor care au trecut de stadiul de manager, de la "eu fac", la "eu gandesc ce trebuie facut". Presedintele unui consiliu de administratie are parul altfel decat alb", continua Eugen Iordanescu.

Tot in Occident, tinerii sunt contactati inca din facultate. Nu ajungi manager de pe bancile facultatii. Nu-ti da nimeni pe mana o companie din a saptea zi dupa obtinerea diplomei.

Cei pregatiti sa devina manageri sunt rotiti pe functii diferite, la departamente diferite, care au legatura cu administratia. Faptul ca in Sibiu sunt multe firme care au capital strain ofera multe posibilitati pentru tineri.

Dar exista si firme traditionale, care sunt conduse de fiica, de fiu sau de alte neamuri.