Peste noapte, democratii ieseni s-au transformat in SRL. Echipa municipala a PD arata ca nu pune mare pret pe legile romanesti. Inchiriind un spatiu de la Consiliul Local (CL), democratii l-au subinchiriat ulterior unei firme din Timisoara care comercializeaza instalatii sanitare.

Potrivit Legii nr. 43/2003, privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, articolul 7, partidele politice nu pot desfasura activitati specifice societatilor comerciale. Fac exceptie inchirierea spatiilor proprii pentru conferinte si actiuni social-culturale.

Cum vinzarea chiuvetelor nu se incadreaza in exceptia enuntata anterior, este clar ca prin aceasta subinchiriere se incalca Legea 43.

Magazinul Instalatorilor

PD este singurul partid din Iasi care beneficiaza de doua sedii luate de la Consiliul Local. Primul este al organizatiei judetene, are o suprafata de 236 de metri patrati si este pozitionat taman in centrul orasului, linga Palatul Roznovanu.

Teoretic, in cel de al doilea sediu ar trebui sa functioneze organizatia municipala, insa la respectiva adresa, in loc de doctrina democrata, un individ ascuns dupa o tejghea este gata sa-ti ofere contra cost robinete, chiuvete sau alte minuni de acest fel. Spatiul are o suprafata de 146 de metri patrati si se afla pe Strada Tabacului nr.11, in zona Tigarete. „L-am inchiriat partial.

Partea care ne-a ramas noua functioneaza ca sediu de cartier", ne-a declarat deputatul Petru Movila, presedintele Organizatiei Municipale a PD – Iasi. Pe de alta parte, cetatenii din zona stiu doar de „Magazinul instalatorilor" si nu de un partid politic. „Locuiesc deasupra. Eu nu stiu sa fie altceva aici decit un magazin", ne-a spus un locatar aflat in zona.

Spatiul luat aproape pe degeaba

In baza de date a Directiei de Administrare a Patrimoniului Public Privat (DAPPP) din cadrul Primariei exista un document din anul 2002, prin care PD a subinchiriat spatiul de pe Tabacului societatii IP Intex SA din Timisoara la pretul de doi dolari pe metrul patrat. In acelasi timp, chiria lunara pe care democratii o platesc municipalitatii este de numai 163 RON pentru intreaga suprafata.

Consiliul Local detine si alte sedii pe strada Tabacului. De exemplu, la citiva metri de „Magazinul instalatorilor", o firma a inchiriat de la CL un spatiu la pretul de 6 RON/m.p., ceea ce inseamna ca pentru 146 de metri patrati ar plati 876 RON, adica de cinci ori mai mult fata de cit platesc democratii.

Cum personalul din „Magazinul instalatorilor" este format din simpli angajati, am incercat sa-l contactam pe patronul firmei, insa pe pagina de internet al Ministerului de Finante nu figureaza nici o societate cu numele „SC IP Intex SRL".

Evacuare cu forta

Reprezentantii DAPPP au explicat ca, in urma colaborarii cu oficialii din Villeneuve D’Asq (Franta), la respectiva locatie, Primaria Iasului s-a decis sa deschida un centru de cartier dupa modelul frantuzesc. Totodata, municipalitatea a trimis catre PD mai multe notificari in care a cerut evacuarea sediului, insa adresele nu au avut nici un efect.

Cea mai recenta este datata pe 20 noiembrie 2005, iar la DAPPP exista si o confirmare ca actul a ajuns la destinatar. „Vom pregati un proiect de hotarire pentru Consiliul Local pentru ca spatiul sa fie evacuat silit, mai ales ca la sfirsitul anului 2005 a expirat contractul prin care PD a inchiriat spatiul de la noi. Practic, acum ei stau acolo fara forme legale", ni s-a comunicat de la DAPPP.

De cealalta parte, Petru Movila a negat primirea unor astfel de adrese de la DAPPP. „Nu am fost anuntati de Primarie ca trebuie sa evacuam sediul", a conchis acesta.