"Traduceti in limba franceza propozitia «Santierul presedintelui e tara»", le cerea elevilor sai fostul profesor Aurel Tarau. Dificultatile tinerilor invatacei s-au concentrat in jurul cuvantului "santier". Cel mai ingenios dintre ei a folosit termenul "domaine".

Profesorul Tarau l-a chemat "la cabinet" si, intre patru ochi, l-a certat cu severitate: nu se intampla in fiecare zi ca tovarasul secretar general Nicolae Ceausescu sa fie facut "mosier", mare proprietar funciar peste pamantul care apartinea intregului popor.

Profesorul Aurel Tarau a facut atunci o fapta buna, pentru care-l apreciez.

(Poate sunt subieciv: si eu am patit la fel, in perioada studentiei, pe cand eram redactor sef adjunct la "Napoca universitara" - revista clujeana la care au pus suflet, fiecare la timpul lui, si un Andrei Marga, Cornel Nistorescu, Ioan Cristoiu, Octavian Stireanu, Ioan Buduca, Ioan Grosan, Florin Ardelean sau Liviu Man.

Trebuia sa scriu un editorial despre ziua de nastere a "Conducatorului".

A intarziat aparitia revistei si, ca sa "prindem" in acelasi numar si "ziua tovarasei", am refacut editorialul si am scris despre "ziua Primei Familii a Tarii", pentru care am fost discret si la timp urechiat de actualul profesor clujean, Ioan Lumperdean).

Aurel Tarau, prefectul PSD de Bihor, a reusit insa, mai tarziu, in anii democratiei originale, cu banii proveniti din afacerile nelegale ale fiului sau, sa transforme o mare parte din justitia bihoreana in propria lui feuda.

O cerere venita prea tarziu

La dosarul nr. 3303/2004 al Tribunalului Bihor, sectia penala, cu cateva zile inaintea termenului din 16 februarie 2006, magistratul care, timp de aproape doi ani, a inchis ochii la blocarea prin tot soiul de tertipuri a dosarului "LUCMIR-POCSE-TARAU", a formulat si depus o cerere de abtinere.

"Subsemnata Amalia Cecilia Moraru, judecatoare la Tribunalul Bihor, in baza articolului 47 din Codul de procedura penala, ma abtin de la judecarea procesului penal ce formeaza obiectul dosarului nr. 3303/2004, intrucat sotul meu, avocatul Cosmin Moraru, a incheiat contractul de asistenta juridica nr. 32/2005 cu SC DAOL COMIMPEX SRL Oradea.

Solicit sa fie desemnat alt judecator pentru judecarea cauzei." O cerere care, din pacate, vine prea tarziu! Cine cu mintea intreaga sa o creada pe nesabuita judecatoare ca nu a stiut ce se afla in spatele acestei societati comerciale? In oras, si nu numai, este de notorietate publica faptul ca firma finantata cu banii proveniti din contrabanda cu produse petroliere, via SUA, a fost administrata de mama fugarului Tarau-junior, iar Aurel Tarau si Mircea Pocse se ocupa in fapt de gestionarea afacerilor acesteia.

Restant la obligatii

Recunosc ca nu mi-am inchipuit sa existe atata curaj nebun din partea unor magistrati, ofiteri sau politicieni precum cei implicati in musamalizarea acestui dosar penal. Am aratat, in urma cu aproximativ o luna-doua, cum au mintit autoritatile romane ca il cauta pe Adrian Tarau.

Ofiteri superiori din IGP si fostii sefi ai Ministerului Administratiei si Internelor au dezinformat presa, ani in sir, ca ar fi cerut urmarirea internationala a fugarului invinuit de contrabanda.

Documentele publicate in GAZETA DE ORADEA au demonstrat, insa, ca Adrian Tarau era asteptat sa voteze "fara restrictii" la vechea sa adresa. De aproape patru ani, el a iesit legal din tara, prin Vama Bors, dar nu s-a mai intors.

In aceasta perioada, nu a dobandit alta cetatenie si, in baza articolului 17 din Constitutie "se bucura in strainatate de protectia statului roman", cu mentiunea ca "trebuie sa-si indeplineasca obligatiile, cu exceptia acelora ce nu sunt compatibile cu absenta lui din tara".

Problema este ca autoritatile romane nu i-au cerut niciodata lui Adrian Tarau, prin mijloacele pe care tot Constitutia si celelalte legi interne le-au pus la indemana lor, sa se achite de aceste obligatii corelative catre statul roman.

GAZETA a descoperit cu stupoare ca nu s-a facut absolut nici un demers in acest sens si ca opinia publica a fost indusa in eroare cu nerusinare, fiind lasata sa creada ca justitia romana se ocupa de aducerea cu forta din strainatate si a tanarului fiu al fostului prefect PSD de Bihor, Aurel Tarau.

Dosarul trebuia sa revina la parchet

Singurul tap ispasitor a fost ales Mircea Pocse, condamnat la o pedeapsa cu executare la locul de munca. In fata reactiei opiniei publice, revoltate de vizibila manareala, Joita de trista amintire a fost obligat sa promoveze recurs in anulare. Dupa pronuntarea Deciziei nr.4060/27 septembrie 2002 in dosarul nr. 2266/2002 al Curtii Supreme de Justitie, recursul a fost admis, cu motivarea ca se lua act de "grava eroare de fapt" si de "ignorarea deficientelor majore ale materialului probator", cu referire directa la favorizatul Tarau.

Se aprecia ca, in cauza, nu au fost administrate toate probele de natura a contribui la aflarea adevarului, la stabilirea tuturor persoanelor vinovate si a imprejurarilor in care au fost savarsite faptele". Dosarul trebuia sa revina la parchet pentru completarea cercetarilor.

Cum s-a incheiat al doilea ciclu

Din acest moment, lucrurile au luat din nou aceeasi turnura aproape incredibila, precum tot ce se invarte in jurul fiului fostului prefect PSD de Bihor. Atunci a inceput al doilea ciclu procesual al dosarului restituit de Curtea Suprema.

Dar, in loc sa ajunga dosarul la procurori pentru completarea urmaririi penale sub aspectul infractiunii de contrabanda si privind si pe Adrian Tarau, un complet al Tribunalului Bihor a dat o solutie pe care mai multi magistrati, cu care am discutat pe aceasta tema, au caracterizat-o drept "aberanta".

Prin decizia penala definitiva nr.475/R/2003 din 05 noiembrie 2003, s-a dispus respingerea cererii de restituire a cauzei la Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea si a celei de extindere a procesului penal.

Motivarea, foarte sumara, este ca "nu se poate solicita restituirea la Parchet doar pentru traducerea unor acte si, de asemenea, nu sunt indicate actele care ar urma sa se efectueze", desi instanta suprema nu la asta se referea.

Judecatorul Bochis a centrat si a dat cu capul

Judecatoria Oradea s-a vazut obligata sa reia al treilea ciclu procesual pentru acelasi dosar. Dar, si de aceasta data, tot fara Adrian Tarau. In data de 2 iunie 2004, judecatorul Dorel Bochis l-a condamnat din nou pe Pocse la 3 ani de inchisoare.

De data aceasta, i s-a retinut vinovatia pentru folosirea de documente false la autoritatea vamala, infractiune cu privire la care judecatorul nu a fost sesizat printr-un rechizitoriu ci singur a schimbat incadrarea juridica a aceleiasi fapte "retinute" in materialul redactat in urma cu cinci ani de procurorul Mascas.

Judecatoarea Amalia Moraru a fost desemnata, in toamna aceluiasi an, sa judece apelurile lui Pocse si al parchetului. Partenerii de complet i s-au schimbat de mai multe ori, dar ea a ramas la toate termenele, ultimul fiind cel din 16 februarie 2006, cand s-a vazut obligata sa se abtina, asa cum am aratat mai sus.

Ce au putut face patru maini dibace

In timp ce sotul judecatoarei cocheta, contra cost, cu afacerile uneia dintre firmele familiei Tarau, doamna judecator incerca sa ajute apropierea momentului prescrierii faptelor! Termenele acordate de ea cu generozitate au fost extrem de lungi, de trei sau chiar patru luni.

Numai pentru avocatul Mircea Tiba care, cica, ar fi fost plecat pe la alte instante din tara, s-au acordat patru termene totalizand aproape un an! Pana si procurorul Viorel Gavra a pus umarul la amanari. A cerut si el termen sa studieze cazierul inculpatului, ceea ce a mai adus doua luni de liniste pentru fugarul Tarau.

Procurorii Gavra si Mascas nu si-au informat colegii despre traseul sinuos urmat de acest dosar, iar Procurorul general Valentin Mirisan a declarat GAZETEI ca stie despre dosar doar ca a fost preluat de Parchetul general pentru a-l cerceta si pe Tarau.

Acelasi dosar LUCMIR-POCSE-TARAU ascunde si punctul de unde se poate porni in cercetarea ginerelui avocatei Albutiu, Radu Tiril fiind – prin firma sa, CANAR EXIM SRL - "transportatorul" combustibililor traficati ilegal de Tarau de la Petrobrazi.

Pana veti afla (tot prin GAZETA) ultimele amanunte si despre acest caz interesant – inflamat de arestarea fostilor sefi ai SRI Prahova la sfarsitul anului trecut – se poate intelege vehementa babornitei care combate in fituica natarailor contra GAZETEI.

Dezinformarea la romani

"Adrian Tarau, fiul fostului prefect de Bihor, acuzat de contrabanda cu produse petroliere, ar putea fi dat in urmarire prin Interpol, in cazul in care nu se va prezenta pentru audieri, dupa ce va fi citat de mai multe ori la politie", a declarat, in vara anului 2002, generalul Zaharia Toma, secretar de stat in Ministerul de Interne, bunul consatean al fostului premier Adrian Nastase, protectorul contrabandistului fugar. "Daca la prima, a doua, a treia citare, persoana respectiva nu se prezinta, atunci se fac formalitatile pentru a fi data in urmarire generala, in conditiile in care avem informatii ca este plecata in strainatate", a mai spus secretarul de stat.

"In cateva luni cred ca vom avea toate acordurile necesare sa-l gasim", s-a pronuntat ulterior si Ioan Rus, ministru de interne in perioada respectiva. "Pana acum, politistii i-au trimis lui Adrian Tarau o singura citatie prin care era invitat la audieri, la Directia Cercetari Penale din IGP, dar acesta nu s-a prezentat".

"Informatiile despe unde se afla Adrian Tarau le vom obtine si le vom exploata in momentul in care vom avea un motiv sa-l cautam", a declarat, in 03.07.2002, generalul Florin Sandu, seful Inspectoratului General de Politie.

"Politia asteapta rezultatul recursului in anulare in dosarul Lucmir, privind pe Mircea Pocse, partenerul de afaceri al lui Tarau. Am intrat in posesia unor documente din Ungaria, prin care se infirma documentele avute in vedere initial in dosar si, mai mult decat atat, il implica pe Tarau in anumite operatiuni.

Solutionarea recursului in anulare este in stransa legatura cu mai multe dosare inregistrate in Bihor. Toate cauzele sunt legate intre ele, insa instantele s-au pronuntat in mod incorect asupra legalitatii actelor in operatiunile de achizitionare a combustibilului.

Pe documente a fost adaugata mentiunea «benzina de avion», fapt nereal, potrivit actelor de la furnizor, CEEA CE INSEAMNA CONTRABANDA! Procurorii de pe langa Curtea Suprema de Justitie au preluat sapte dosare penale si opt lucrari penale privind afaceri ilegale cu carburanti, din judetele Bihor, Timis, Prahova si

Arges, care au legatura intre ele si il vizeaza pe Mircea Pocse, complicele lui Tarau. In toate aceste dosare – cu exceptia celui care asteapta solutionarea de catre instanta suprema a recursului in anulare formulat in cazul Lucmir – se fac cercetari.

Toate aceste dosare privesc importuri de carburanti, afaceri cu petrol, evaziuni fiscale si neplata taxelor catre stat."

Cinci luni mai tarziu, in 08.12.2002, comisarul sef Ioan Popescu, seful de atunci al Directiei Cercetari Penale din cadrul IGP, declara pentru Mediafax ca "a fost finalizata traducerea documentelor oficiale trimise de autoritatile din Slovacia in legatura cu operatiunile comerciale cu produse petroliere derulate printr-o firma al carei coproprietar a fost, o vreme, Adrian Tarau. Imediat ce procurorii vor trimite dosarul intocmit pe numele lui Tarau, politistii vor relua audierile si cercetarile".

Nu a fost nici macar citat

Printr-o adresa din 2005, Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor ne-a comunicat ca Tarau junior nu a solicitat schimbarea domiciliului sau acordarea vizei de resedinta la o noua adresa. El a figurat pe listele electorale de pe strada Moscovei din Oradea.

Se mai precizeaza ca "in evidentele noastre nu exista mentiunea de «plecat din tara»."

Directia Generala de Pasapoarte ne-a confirmat ca Adrian Tarau nu a solicitat aprobarea dobandirii statutului de cetatean roman cu domiciliul in strainatate. Se face precizarea ca "acesta nu figureaza in evidente cu restrictie privind dreptul de folosire a pasaportului"!

Amalia Moraru, judecator la Sectia Penal a Tribunalului Bihor, a acceptat o sumara discutie telefonica cu GAZETA pe marginea controversatului caz Tarau. "Posibilitatea acordarii unui interviu este limitata in cazul unui dosar aflat pe rolul instantei", a declarat Amalia Moraru.

"Cel mai indicat lucru este analizarea dosarului din Arhiva Tribunalului. In dosarul respectiv veti gasi si cererea mea de abtinere in cazul Tarau. Trebuie sa va puna pe ganduri faptul ca am depus, din oficiu, o cerere de schimbare a incadrarii juridice mai grave pentru inculpat. Aceasi cerere o veti gasi la dosar".

Sotul judecatoarei Moraru spune ca relatia sa de colaborare cu firma care editeaza publicatia "Informatia de Vest" a fost scurta si in conditiile stipulate de contractul dintre parti.

"Contractul a fost semnat pentru o perioada de trei luni, timp in care am reprezentat firma pentru consultanta juridica de specialitate si in procesele din instanta", spune avocatul Cosmin Moraru. "A fost o relatie mai mult de proba, sa vedem daca ne place unii de altii.

Pe toata perioada derularii contractului, ambele parti si-au respectat intru totul prevederile asumate. Dupa cele trei luni, nu am fost solicitat pentru prelungirea contractului pe o perioada mai lunga si, dealtfel, nici eu nu mi-as fi dorit-o", a mai declarat Cosmin Moraru.

Avocatul a refuzat orice fel de comentarii privind activitatea profesionala a sotiei sale, rezumand discutia la afirmatii fara echivoc si delimitand ferm propriul cadru profesional de cel al sotiei sale: "In ceea ce priveste calitatea mea de avocat, discutia se poate purta cu avocatul Cosmin Moraru, despre avocatul Moraru membru al Baroului de Avocati Bihor.

In ceea ce priveste o eventuala dicutie pe marginea unui caz oarecare care s-a aflat in instrumentarea judecatorului Amalia Moraru, aceasta poate fi purtata doar cu judecatorul Amalia Moraru, in nici un caz cu sotul acesteia".

Nu a fost singurul caz de tradare

Aproape la fel ca familia Moraru a procedat o "aparatoare" din Baroul Bihor cu un alt tap ispasitor sacrificat pe altarul lui Tarau.

In timp ce avocata Gombos il infunda pe tanarul Baicu, vazut de anchetatori vinovat de o evaziune fiscala in suma de zeci de miliarde lei desi el nu avea doi bani in buzunar, sotul "aparatoarei" administra afacerile parasite in fuga de Tarau.