Un caz fara precedent in presa bistriteana s-a derulat in cursul saptamanii trecute, avandu-l in centrul atentiei pe deputatul democrat Ioan Oltean, chestor al Camerei Deputatilor si vicepresedinte national al PD.

Intr-o discutie telefonica purtata cu presedintele Asociatiei Academice de Administratie Publica "Europa", parlamentarul bistritean sustine ca a fost santajat de GAZETA de Bistrita.

Inregistrarea discutiei telefonice ne-a parvenit pe adresa de e-mail a redactiei iar noi am decis sa o publicam in intregime, in cele ce urmeaza.

In acelasi timp, GAZETA de Bistrita a luat hotararea de a dezvalui mai multe posibile materiale de presa, care n-au fost publicate de noi pana in prezent, cu mentiunea ca acestea ar fi putut constitui, chipurile, o "unealta de santaj". Acest lucru nu s-a intamplat insa, asa cum sustine deputatul Oltean.

Pentru ca nu am dat publicitatii pana in prezent nimic din ceea ce veti citi in continuare, ne vedem nevoiti sa ne facem mea culpa.

Se cuvine sa incepem acest tur de forta al materialelor, care puteau face obiectul unui santaj prin presa, cu cazul Florin Chereji, din anul 2000.

Atunci, asa cum multi cititori ai GAZETEI stiu, democratul Chereji - care era candidatul PD la Primaria Bistrita - a fost scos pe usa din dos a partidului dupa un scandal sexual aranjat de catre deputatul Ioan Oltean si de alti apropiati ai acestuia.

Motivul? Chereji, care acumulase un important capital de imagine, constituia un pericol pentru parlamentarul bistritean, care a preferat sa trimita la primarie un "traficant de basculante". In cursul anului 2004, tot in timpul campaniei electorale (pentru alegerile locale - n. red.) nu am scris despre o alta marsavie a deputatului Ioan Oltean.

Mai precis, nu am dezvaluit ca acesta i-a intors spatele colegului sau de partid Liviu Ciupe, care a fost trimis dupa gratii in urma unui scandal orchestrat de liberalul Dorin Popescu.

La vremea respectiva, Oltean a telefonat unui reprezentant al GAZETEI pentru ca saptamanalul nostru sa nu publice o ancheta legata de afacerile suspecte ale lui Popescu, pentru ca liberalul i-a promis lui Oltean un vot la constituirea Consiliului Judetean, prin degetele ridicate de ex-PRM-istul Traian Morariu.

Dovada ca nu am facut jocurile lui Oltean sta numarul 17 al GAZETEI, din saptamana 28 iunie - 4 iulie, cu titlul de prima pagina "Croaziera cu Dorinel". sefia Consiliului Judetean a fost pierduta de Alianta si a urmat momentul alegerilor generale.

Dupa un scandal monstru in campania pentru alegerile locale, cand mai multi reprezentanti ai PD, printre care consilierul deputatului Oltean, Mihai Dipsan, au fost batuti in Rebrisoara de primarul Nicolae Bodiu, trecut intre timp la PSD, parlamentarul democrat a cerut ajutorul batausului pentru obtinerea a cat mai multe voturi la alegerile

generale pentru PD. Cu alte cuvinte, Oltean a uitat din nou prin ce au trecut colegii sai de partid si a ingenuncheat in fata lui Bodiu, cerandu-i ajutor, cu toate ca acesta facea parte din tabara adversa. Apropo, a mai auzit cineva de dosarele cu initiala "P" ale primarului Bodiu?

Nasul sefului Politiei

Au trecut alegerile, iar deputatul Oltean a dat semne ca s-ar fi potolit, sperand ca jocurile sale murdare sa fie date uitarii in timp. Dar, nu a fost asa. In decembrie 2004, GAZETA a declansat o campanie impotriva omului de afaceri Vasile Corutiu, cel care a si uitat cate donatii a facut pentru deputatul Oltean.

In dupa-amiaza zilei de vineri 10 decembrie 2004, parlamentarul bistritean a telefonat unui director al GAZETEI de Bistrita si i-a cerut sa nu trimita ziarul in tipografie, pentru ca pe prima pagina se afla, din nou, amicul sau in rele Vasile Corutiu.

Bineinteles ca fantezia lui Oltean nu a putut fi indeplinita, ziarul aparand in conditii normale (vezi GAZETA din 13 decembrie 2004, care a avut pe prima pagina titlul "Stapanul domeniului public"). si asta nu e tot! A urmat numirea in functia de secretar de stat la Ministerul Industriilor a prietenului lui Oltean, Ioan Andreica.

Acesta nu a ajuns in functia sus-amintita, dupa ce GAZETA a publicat pe prima pagina materialul cu titlul "Secretarul pumn in cap".

Imediat dupa acest episod, Oltean a intervenit pe langa Emil Boc si a avut la Cluj o intalnire in cafeneaua "Bellini" cu conducerea administrativa a GAZETEI, unde a insistat de mai multe ori cu intrebarile& "Ce vreti?" si "Cu ce va ajut?". I s-a raspuns atunci& "Respect in comunitate". Incet, incet ne apropiem de zilele noastre.

In 2005, GAZETA nu a publicat poate cel mai interesant material, care ar fi putut da peste cap o sumedenie de calcule marca Ioan Oltean.

Tot o persoana de la administratia saptamanalului nostru a avut o discutie telefonica cu Oltean, inainte de Pasti, pentru a stabili daca deputatul va publica in GAZETA o felicitare, in calitate de presedinte al PD si de deputat al judetului.

La scurt timp dupa discutie, Ioan Oltean l-a resunat pe reprezentantul GAZETEI si a rostit urmatoarele cuvinte& "Felicitari, esti noul sef al Politiei.

M-a sunat Blaga sa ma felicite pentru alegerea facuta". Evident ca deputatul Oltean a facut o gafa monumentala in privinta numerelor de telefon, gafa de care si-a dat seama in cateva secunde.

El a intentionat sa-l sune pe actualul sef al IJP Bistrita-Nasaud, Alexandru Tanco, pentru a-i da acestuia vestea cea buna. Cand si-a dat seama ca vorbea de fapt cu cineva de la GAZETA, Oltean a scos pe gura o injuratura si a inchis telefonul.

Materialele publicate pana acum de GAZETA, ce il aveau in centru pe deputatul democrat, l-au facut pe acesta sa spuna intr-un cerc PD-ist din Cluj ca il doare in p... de noi. Alaturat puteti citi transcrierea discutiei telefonice dintre Ioan Oltean si Bogdan Draghici, iar din cate ne-am dat noi seama, deputatul bistritean cam cere indurare...

Trebuie sa mai adaugam un amanunt extrem de important& orice dovada a deputatului Ioan Oltean cu privire la un posibil santaj al GAZETEI impotriva sa, referitor la subiectele de mai sus sau la altele de care noi nu avem cunostinta, poate fi trimisa la Politie sau Parchet insotita de plangerea penala aferenta.

In ciuda insistentelor noastre de a lua legatura, in cursul zilei de vineri, cu deputatul Oltean, acesta nu a raspuns la telefon, cu toate ca l-am sunat de pe mai multe numere. N-am reusit sa stam de vorba cu parlamentarul bistritean chiar daca am incercat asta prin intermediul sefului sau de cabinet, Ovidiu Bozbici.

Transcrierea discutiei telefonice purtata intre Ioan Oltean si Bogdan Draghici

Bogdan Draghici: Alo! Buna seara!

Ioan Oltean: Bogdane! Deputatul Oltean sunt, te salut!

B.D.& Buna seara!

I.O.& Ce faci Bogdane?

B.D.& Pe baricadele reformei…

I.O.& Ce reforma, ma, pe nametii astia mai?

B.D.& Poftim?

I.O.& Pai nametii astia blocheaza totul, vezi ca abia se poate circula acuma… Unde esti? Alo!

B.D.& Unde sa fiu, sunt acasa!

I.O.& Ma, poti sa-mi spui si mie despre ce este vorba, am primit un mesaj acuma de la cineva ca nu stiu ce plangere penala faci tu mane despre averea mea sau ceva de genul acesta. Poti sa-mi spui despre ce este vorba?

B.D.& Da, sunt 6 demnitari PD care pe baza declaratiilor de avere, a investigatiilor jurnalistice, a datelor care figureaza in diverse scripte guvernamentale sau a administratiilor locale ar avea niste neclaritati in ceea ce priveste acumularea averii. si ne-am gandit…

I.O.& Dar despre ce este vorba, care sunt neclaritatile?

B.D.& Pai, in mare le cam stiti. S-a mai scris in presa mai ales…

I.O.& Ce s-a scris ma?

B.D.& si Gazeta de Bistrita v-a acordat a atentie deosebita…

I.O.& Da, Gazeta de Bistrita imi acorda de mult timp atentie, de foarte mult timp… Nici ei nu m-au intrebat sa vada care este situatia, nici tu care ma stii de atata timp nu mai intrebat despre ce este vorba. Eu nu… am ramas asa surprins!

B.D.& Eu m-am gandit ca o sa fie o ocazie buna, bun, sunt 6 nu sunteti singurul.

I.O.& Aha… Nu sunt singur, dar cine mai este?

B.D.& Pai, este ministrul Blaga, prietenul nostru comun, este deputatul Raicu, deputatul Stanisoara, domnul primar general Videanu…

I.O.& O - la - la

B.D.& Mai sunt…

I.O.& Eu nu te-am sunat sub nici o forma…

B.D.& Cel mai interesant caz este, in orice caz poate si prin prisma faptului ca investigatia a fost mai aprofundata este a lui Romeo Raicu.

I.O.& Ma, eu vreau sa-ti spun un singur lucru, si noi ne stim de ani de zile, si cu exceptia unei mici discutii pe care am avut-o, pe care am fost silit sa am intr-un fel sau altul o atitudine, intre noi a fost o relatie foarte buna.

Si-mi pare rau ca nu mai sunat sa ma intrebi ce dracut faci acolo, vezi scriu ziarele, eu am om in fundatie care se ocupa…, poate ti-as fi dat o explicatie, pentru ca daca ai luat ca sursa de inspiratie doar Gazeta de Bistrita si care m-au santajat si scriu asa…sigur, e o chestiune care merita a fi comentata, dar eu raman surprins ca nu mi-ai dat un telefon.

Noi nu stim de prea mult timp si…

B.D.& Pai, ultima discutie pe care am avut-o n-a fost una prea, prea…

I.O.& Mai Bogdane una…, pentru ca eu nu puteam sa nu am o atitudine la intalnirea aceea, tu ai fost foarte dur la adresa lui Blaga si eu eram singurul membru de la Partidul Democrat si daca n-as fi spus nimica?!

B.D.& Ministrul Blaga o merita acolo si in speta legata de Institutul National de Administratie o merita cu prisosinta… pentru ca…

I.O.& Bogdane, ei nu vreau sa comentez nici intr-un fel, dar acolo am fost obligat sa am atitudine Bogdane, si ai luat-o gresit, noi ne stim de ani de zile, daca tu te-ai luat dupa o reactie de-a mea unde trebuia intr-un fel sau altul sa intervin, pentru ca si tu daca erai in locul meu ai fi intervenit la fel, intelegi…, si tu ai fi intervenit acolo sa-l aperi pe Blaga daca erai in locul meu.

B.D.& Daca as fi avut argumente da, dar nu asta-i relevant, dar…

I.O.& Nu, nu… asta-i irelevant, ii categoric acest lucru

B.D.& Eu am cu privire la cazul INA (Institul National de Administratie) am alta problema care…