In anul 2005, la nivelul judetului Iasi, au fost inregistrate 166 de cereri pentru deschiderea procedurii de faliment. Printre firmele pentru care s-a cerut declansarea falimentului se regasesc nume sonore ale economiei iesene: "Bursa Moldovei", "Computer House Invest", "Petrodan Company", "Georgie’s Import Export", "Vaillant Star", "Herren Prod", "Mica Industrie", "Spot Service", "Amo Press", "Pizza Mc Duck". In unele cazuri, cererile creditorilor au fost respinse, dar cele mai multe cereri s-au dovedit a fi intemeiate. Chiar daca au dat faliment cu o firma, unii intreprinzatori isi vad linistiti de treaba "„sub umbrela" altor societati"

Pentru un judet ca Iasul, care cel putin teoretic are peste 10.000 de firme active, 166 de cereri de declansare a falimentului (formulate in 2005) nu reprezinta o situatie extraordinara, dar daca tinem cont de numele firmelor care au facut obiectul acestor solicitari, situatia se modifica.

Daca luam in calcul numarul de salariati, constatam ca, in 2005, s-a solicitat declansarea falimentului pentru firme cu un numar considerabil de angajati, inchiderea societatilor respective putand crea mari probleme sociale.

Astfel, anul trecut s-a cerut falimentul pentru „Moldomobila", „Terom", „Lactis", „Fortus", „Nicolina", „Constructii Feroviare Moldova", „Moldova Tricotaje", „Autobuzul", „Moldoplast" sau „Tehnoton".

Chiar daca Tribunalul Iasi (Judecatorul Sindic) a refuzat sa ne comunice numele creditorilor care au solicitat falimentul firmelor, este destul de clar faptul ca foarte multe astfel de cereri vin din partea institutiilor statului, ca urmare a faptului ca societatile respective nu si-au achitat obligatiile catre buget(e).

Consultand lista operatorilor economici pentru care s-a solicitat falimentul, se poate observa faptul ca in destule cazuri, asociatii/actionarii firmelor respective isi desfasoara in continuare activitatea prin intermediul unor alte firme, de obicei cu nume foarte apropiat si care au preluat activele unitatilor pasibile de faliment.

Fara a face referiri rautacioase sau doar ironice la adresa celor care (de exemplu) fac si vand icoane, dar trag tepe (nu numai statului), sau la adresa altor intreprinzatori care pozeaza in cei mai onesti oameni de afaceri din zona, lasam cititorilor nostri aceasta placere si ne exprimam speranta ca acest demers (inedit in presa locala) se va dovedi a fi extrem de util pentru alegerea viitorilor Dumneavoastra.

LISTA COMPLETA a firmelor iesene pentru care s-a solicitat declansarea falimentului in anul 2005, o gasiti pe site-ul primului saptamanal iesean de afaceri - IASI INVEST (www.iasiinvest.ro)