Dr. Zeno Opris, presedintele Uniunii Vatra Romaneasca, i-a remis ieri presedintelui Romaniei, Traian Basescu, o scrisoare deschisa prin care, in numele organizatiei pe care o conduce, sa convoace "de urgenta" o sedinta a CSAT, pentru a dispune masurile legale fata de tentativa de infiintare a Tinutului

Secuiesc. Conform intentiilor Consiliului National Secuiesc, prezidat de Csapo Jozsef, si a Uniunii Civice Maghiare, condusa de Szasz Jeno, problema reinfiintarii Tinutului Secuiesc va fi repusa pe tapet in 15 martie, la Odorheiul Secuiesc, cand vor avea loc manifestarile prilejuite de inceputul revolutiei maghiare de la 1848.

Scrisoarea a fost conceputa deoarece, potrivit liderului UVR, presedintele Basescu nu a luat atitudine ferma, in presa si la o ora de maxima audienta la televiziune impotriva "tentativei de declarare a autonomiei asa-zisului Tinut Secuiesc", fiindu-i cerut in decursul scrisorii sa sesizeze Curtea Constitutionala fata de autorii si initiatorii acestui act.

Liderul UVR s-a adresat presedintelui deoarece, in opinia sa, premierul Calin Popescu-Tariceanu si PNL au dovedit ca sunt "la cheremul UDMR", atat in problema Legii statutului minoritatilor cat si a Fundatiei Gojdu.

Opris a amintit de evenimentele din martie 19-20, de la Targu Mures, sugerand ca o asemenea istorie s-ar putea repeta, deoarece organizatorii manifestatiei de la Odorhei "intind o capcana, in vazul multor delegati si televiziuni straine, in care ar urma sa cada romanii creduli, sacrificarea cu buna stiinta, dupa o cutuma deja clasica, a catorva nefericiti de secui de catre congenerii lor, constituind amorsa pentru un razboi civil".

Va reamintim ca, potrivit liderului Scaunului Secuiesc Mures, Fodor Imre, prin infiintarea Tinutului Secuiesc nu se pune sub semnul intrebarii integritatea teritoriala sau loialitatea cetatenilor din aceasta zona fata de Romania, iar de pe urma autonomiei tinutului ar urma sa profite si etnicii romani.

Printre solicitarile CNS se numara oficializarea limbii maghiare la acelasi rang cu limba romana, infiintarea unor structuri proprii de politie, dar si ramanerea la nivel local a tuturor impozitelor colectate.

Fodor a declarat ca CNS va continua demersurile pentru organizarea de referendumuri in zonele care urmeaza sa intre in componenta tinutului, in ciuda actiunilor in instanta formulate de catre Institutia prefectului judetului impotriva consiliilor locale Balauseri si Pasareni care au organizat referendumul.

Mentionam ca actiunea UVR nu este singulara, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute, liderii PIN au solicitat, de asemenea, ministrului Administratiei Vasile Blaga o pozitie fata de manifestarile autonomiste ce urmeaza a avea loc la Odorhei.

Pana in prezent, presedintele Romaniei nu a avut nici o reactie fata de solicitarile societatii civile, respectiv ale formatiunilor politice. Vom reveni.