Liga Pro Europa - Biroul pentru Drepturile Omului, s-a autosesizat ieri, solicitand o ancheta Colegiului Medicilor - Filiala Mures, in urma publicarii in Ziarul de Mures a materialului referitor la ex-primarul Targu Muresului Fodor Imre, in care reproduceam fisa de observatie clinica generala a acestuia.

Liga Pro Europa a considerat ca transmiterea catre presa a acestui document constituie "o grava incalcare a Legii nr. 677/2001 privind protectia datelor personale si totodata a Juramantului lui Hipocrate, a deontologiei medicale, conform careia relatia medic-pacient este confidentiala".

De asemenea, Liga a considerat ca prin publicarea acestui document se aduc prejudicii grave atat ex-viceprimarului Fodor Imre, in prezent liderul Scaunului Secuiesc Mures, dar se pune sub semnul intrebarii credibilitatea corpului medical si sanitar targumuresean, constituindu-se in contraventie.

Va reamintim ca saptamana trecuta redactia noastra a intrat in posesia acestor documente (datate din 2003), in afara de fisa medicala fiindu-ne transmise biletul de internare a lui Fodor Imre la Clinica de Endocrinologie din Targu Mures si scrisoarea catre medicul de familie.

Asa cum mentionam suntem siguri ca nu a fost o intamplare ca aceste documente au ajuns in posesia noastra, fiind transmise si unui alt jurnalist de la Zi de Zi, mai ales tinand cont de momentul ales, inainte cu mai putin de doua saptamani de la reuniunea de la Odorhei, privind reinfiintarea Tinutului Secuiesc.

Revenind, asteptam cu interes concluziile anchetei solicitate presedintelui Colegiului Medicilor Mures, prof. dr. Vasile Bud, pentru elucidarea misterului cum a avut loc aceasta scurgere de informatii, un veritabil "incident de securitate", in termeni militari. (L.V.)