Unul din romanii condamnati sa plateasca despagubiri morale si materiale rromilor din comuna mureseana Hadareni, in urma conflictului interetnic din toamna anului 1993, a obtinut in instanta o hotarare prin care s-a pus sechestru asigurator pe contul a doi rromi care au primit de la stat 27.000 de euro, in urma procesului intentat de acestia la CEDO.

Este vorba de Ioan Daniel Bucur, care a platit in mod voluntar suma de 140 de milioane de lei executorului judecatoresc Eugen Huruba, desemnat de cetatenii de etnie rroma sa puna in executare sentinta prin care instantele din Romania le dadeau castig de cauza, la 12 ani de la data la care le erau incendiate casele.

"Impotriva actelor de executare silita am formulat o contestatie la executare. In conditiile existentei unei actiuni in Justitie prin care tind la anularea actelor de executare silita, preluarea unor sume de bani in contul paratilor este in masura sa imi creeze prejudicii care s-ar putea dovedi ireparabile", a afirmat Bucur.

El este de parere ca prin condamnarea la Curtea Euroepana a Drepturilor Omului, datoriile cetatenilor romani condamnati pentru scandalul de la Hadareni au fost absolvite, plata despagubirilor ramanand strict in sarcina statului.

Contul poprit este al lui Adrian Moldovan si al Silviei Moldovan, carora Statul Roman le-a platit despagubiri in valoare de 27.000 de euro in vara anului trecut. Hotararea privind poprirea contului acestora, deschis la BCR Ludus, a fost data de Judecatoria Ludus, iar acum se afla in recurs la Tribunalul Mures.

Cu toate acestea, avocatul romanilor, Flavius Ionescu, sustine ca poprirea contului a fost deja facuta. Acesta a adaugat ca hotararea Judecatoriei Ludus nu a fost investita cu formula executorie, fiind doar instiintata conducerea agentiei bancare.

"S-a poprit contul. S-a comunicat hotararea instantei la BCR Ludus pentru a avea in vedere acest lucru", a declarat avocatul Flavius Ionescu.

In schimb, seful Biroului pentru Apararea Drepturilor Omului din cadrul Ligii "Pro Europa", Haller Istvan, a declarat ca poprirea contului, daca s-a facut asa, s-a facut abuziv, cu atat mai mult cu cat nici macar in dispozitivul hotararii data de Judecatoria Ludus si atacata cu recurs de Adrian Moldovan si Silvia Moldovan, nu apare precizarea ca ar fi executorie.

In ceea ce-i priveste pe reprezentantii BCR Ludus si Mures, acestia au refuzat, ieri, sa dea detalii in legatura cu subiectul.

Marti, la Judecatoria Ludus, contestatia la executarea silita demarata de rromi, anul trecut, dupa ce hotararea instantelor muresene privind obligarea la plata a circa 2 miliarde lei ca daune morale si materiale de catre romani, a ramas tot nesolutionata.

Si de aceasta data instanta de judecata a amanat judecarea, asteptand ca solutia din iulie 2005, data de CEDO, sa fie tradusa si publicata in Monitorul Oficial.