Ministrul clujean al educatiei, Mihail Hardau, someaza, recomanda, cere inca o data conducerilor universitatilor sa faca publice averile si interesele tuturor angajatilor care primesc indemnizatii de conducere.

Nici un rector sau macar un sef de catedra clujean nu si-a publicat declaratia de avere pana acum, cu toate ca termenul limita prevazut de lege a expirat.

Cele doua adrese inaintate de ministru rectoratelor sunt ambigue, in sensul ca prima "roaga dispunerea" iar a doua "recomanda" publicarea declaratiilor de avere ale rectorilor, dar nici una nu solicita imperativ, astfel incat pana acum nici o universitate clujeana nu s-a sinchisit sa arate averile rectorilor.

Secretarul general al ministerului, clujeanul Adrian Gorun, sustine ca in doua saptamani va solicita comisiei centrale de verificare a averilor demnitarilor si functionarilor un control la averile fiecaruia dintre rectori.

Adresa remisa rectoratelor de la universitatile de stat din tara de catre ministrul Hardau are doar titlu de recomandare, astfel ca in cazul in care recomandarea va fi ignorata, Ministerul Educatiei nu prea are ce sa faca.

"Voi vedea ce va fi de facut la momentul respectiv", ne-a declarat ieri ministrul Mihail Hardau, adaugand insa ca "ar fi un exemplu pentru ceilalti din sistem, un exemplu pozitiv" daca rectorii universitatilor isi vor publica declaratiile de avere.

In schimb, Adrian Gorun, fost profesor la Facultatea de Studii Europene a UBB Cluj Napoca, acuza legea 601/2005 ca are "prevederi foarte greu de aplicat".

Dintre toate universitatile clujene, singura care se apropie macar tangential de prevederile adresei semnate de secretarul general al ministerului, Adrian Gorun, este Universitatea Tehnica.

Pe site-ul universitatii a fost alocata o sectiune speciala pentru declaratiile de avere ale conducerii universitatii, pagina care este insa "in constructie". "Declaratiile exista, doar ca nu in format electronic", a explicat purtatorul de cuvant al universitatii, Catalin Popa.

In rest, Universitatea "Babes-Bolyai" nu a urmat pana ieri prevederile adresei respective, la fel ca Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara, ca Universitatea de Medicina si Farmacie, Academia de Arte Vizuale "Ion Andreescu", Academia de Muzica "Gheorghe Dima", Universitatea "Avram Iancu" sau Universitatea "Bogdan – Voda".

Toate aceste institutii de invatamant superior au fost incluse intr-o lista a Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatii in care se arata obligativitatea afisarii declaratiilor de avere.

In plus, o serie de institutii de cercetare clujene au fost obligate sa se conformeze aceluiasi regim, este vorba de Arhiva de Folclor a Academiei Romane Cluj - Napoca, Institutul de Calcul "Tiberiu Popoviciu" Cluj Napoca si Institutul de Cercetari Socio-Umane, din aceeasi localitate.

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF), Marius Bujita, promite ca pana saptamana viitoare toate declaratiile de avere vor fi postate pe site-ul universitatii.

Doar ca "ar trebui sa gasim o alta formula, pentru ca daca le punem pe site poate unele persoane isi pot stabili unele prioritati sau strategii", a declarat Bojita.

O parte dintre cei vizati de prevederea ministerului nu si-au depus inca declaratiile de avere la departamentul de resurse umane al universitatii, a conchis Bojita. Purtatorul de cuvant al Universitatii "Babes-Bolyai, Ovidiu Pecican, se abtine de la comentarii, rectorul UBB, Nicolae Bocsan, se afla ieri in sedinte.

Raspunderea pentru nerespectarea prevederilor din cele doua adrese ale secretarului general al MEC, Adrian Gorun, va reveni fiecarui rector, se avertizeaza intr-o adresa semnata de Gorun, inregistrata cu nr. 134/AG/17.02.2006.