Presedintele PD Timis, viceprimarul Dorel Borza, a initiat campania "Porti Deschise", adresata tuturor personalitatilor locale si mai ales primarilor si viceprimarilor alesi pe listele altor partide. Actiunea face parte dintr-un program pentru formarea unui pol de centru dreapta.

In acest sens, Borza a spus ca se va merge pe doua aspecte: realizarea fuziunii prin absorbtie cu partidele cu "apetit" popular si primirea personalitatilor care simt aproape ideologia populara. Altfel spus, democratii mascheaza operatiunile de racolare de noi membri prin actiuni de invitare la portile deschise.

Primarii PSD sunt cei mai vizati

"Vizam alegerile din 2008, cand PD trebuie sa devina principala forta politica din judet. Vrem sa obtinem cat mai multe primarii, asa ca aceste personalitati sunt chiar primarii actuali, care nu fac acum parte din Partidul Democrat. Unii dintre ei sunt in atentia noastra, iar o parte ni s-au alaturat deja", a afirmat liderul filialei.

Organizatia judeteana a obtinut, la alegerile din 2004, doar 14 fotolii de primari si un numar de 24 de viceprimari, printre care este si Borza, viceprimar in municipiul Timisoara. Acum, presedintele filialei se lauda cu 21 de primari si 30 de viceprimari.

De la ultimul scrutin, PD i-a castigat pe edilii din comunele Bara, Barna, Brestovat, Pischia, Tomesti, Topolovat si Tormac, care au renuntat la alte partide pentru a deveni democrati.

Formatiunile politice care au pierdut cei mai multi alesi locali sunt PSD, cu patru persoane, respectiv PNG - cu 3. PD a castigat si doi independenti, alesi pe listele Partidului Ecologist Roman, precum si un reprezentant al PRM. "Pe listele de negocieri se afla inca cel putin zece primari, printre care si membri PSD", a adaugat Borza.

Reactia principalului partid din Opozitie la declaratiile liderului democrat au fost prompte. "PD vrea sa distruga opozitia din Timis", a fost concluzia trasa de presedintele filialei PSD, senatorul Ilie Sarbu. "Reprezentantii partidului condus de Emil Boc trec acum la o hartuire fara precedent a primarilor si consilierilor alesi pe listele altor partide.

Unii primari sunt invitati sa se inscrie in PD in schimbul promisiunii obtinerii unor fonduri publice pentru localitatea pe care o conduc, altii sunt amenintati si santajati cu "fabricarea" unor dosare", a mai afirmat Sarbu.

Mai mult, presedintele filialei PSD ii cere chiar prefectului judetului, Ovidiu Draganescu, sa intervina in certurile pe capetele alesilor locali. Daca reprezentantul Guvernului in teritoriu nu se va implica in rezolvarea acestei probleme, Sarbu ameninta chiar ca se va adresa reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti.

Totodata, liderul social-democrat a spus ca asteapta reactia societatii civile, mai ales ca el, personal, nu a fost de acord cu aceste metode nici atunci cand social-democratii se aflau la putere.

Se cauta personalitati

Dorel Borza a anuntat care sunt primele trei personalitati care au carnete de membri de partid. Dupa metoda PRM de a racola cantareti de muzica populara, cum ar fi Irina Loghin si Ion Dolanescu, noua adepta a democratilor este cantareata de muzica populara banateana Ana Pacatius.

Pe "lista VIP-urilor" figureaza si fostul sef al Vamilor din Timis, Gheorghe Ciobanu, fost lider al filialei Partidului Noua Generatie.

Al treilea nume este cel mai contestat. Primarul din Tormac, Aurica Baran, a fost cercetat, acum patru ani, de Politia Economico-Financiara, fiind acuzat de inselaciune, fals intelectual, fals in declaratii si uz de fals.