Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a alocat, de la bugetul local pe anul 2006, peste doua milioane RON pentru sustinerea activitatii structurilor sportive clujene * Banii au fost impartiti intre 31 de cluburi sportive * Primarul municipiului Cluj-Napoca a anuntat ca, in cazul in care va mai fi nevoie, se vor aloca fonduri suplimentare.

Anul trecut, suma alocata de la bugetul local pentru sustinerea activitatii structurilor sportive a fost de 6,03 milioane RON

Cluburile de fotbal CFR Ecomax si FCM Universitatea au beneficiat de un proiect de hotarare separat in sedinta de Consiliu Local prin care au primit cate 750.000 RON pentru sustinerea activitatii sportive in perioada ianuarie-iunie a acestui an.

Finantarea s-a efectuat numai pentru structurile care au sediul si isi desfasoara activitatea in municipiul Cluj-Napoca.

In primul semestru, toate structurile sportive vor fi finantate de la bugetul local cu pana la 100% din suma alocata, iar la finalul campionatelor, in perioada iunie-august, finantarea va continua, dupa caz, integral sau suma se va reduce in functie de realizarea obiectivelor.

Potul cel mare

Cele peste 21 de miliarde de lei vechi au fost acordate cluburilor, asociatilor si fundatiilor care au ca singur obiect de activitate sportul. Astfel, Clubul Sportiv (CS) Universitatea a primit opt miliarde lei vechi, dintre care 3,5 miliarde lei pentru sectia de rugby si 1,5 miliarde lei vechi pentru sectia de baschet feminin.

Anul trecut, CS Universitatea a primit 6,17 miliarde lei vechi. Clubul Sportiv Politehnica a primit 3,7 miliarde lei vechi dintre care 2,7 miliarde pentru sectia de baschet masculin. Anul trecut, suma primita de la bugetul local de politehnisti a fost de 2,8 miliarde lei vechi.

Clubul Sportiv Scolar "Viitorul" a primit anul acesta de la bugetul local 2,3 miliarde de lei vechi, fata de anul trecut cand a primit 2,1 miliarde. Pentru CS "Vointa" s-au alocat 1,1 miliarde lei vechi din care 200 milioane pentru manifestari aniversare. Anul trecut, clubul a primit 1,14 miliarde lei vechi.

2006 versus 2005

Anul trecut, de la bugetul local s-au alocat pentru CS Municipal 2,8 miliarde lei vechi. Acum, municipalitatea sustine clubul cu 2,5 miliarde. CS Poli Karate WKC a primit anul acesta 20.000 RON, la fel ca si anul trecut, CS CFR a primit 30.000 RON cu 7.000 RON mai mult fata de anul trecut, Clubului Alpin Roman i s-au alocat anul acesta 6.500 RON, acesta nefiind finantat in 2005, iar Asociatia Sportiva (AS) "Tehnofrig" a primit anul acesta 20.000 RON, aceeasi suma ca si anul trecut. Consiliul Local al municipiului Cluj-Napoca a alocat anul acesta de la bugetul local 15.000 RON pentru CS "Jandarmul", club care anul trecut a beneficiat de 12.500 RON de la buget.

AS "Probaschet Junior" a primit 16.000 RON anul acesta, cu 1.000 RON mai mult decat anul trecut, Clubul de Fotbal Feminin "Clujana" a primit 90.000 RON, cu 20.000 RON mai mult decat in anul precedent, iar AS "U" Dumi Fitness a primit 7.000 RON, cu 500 RON mai mult fata de anul trecut.

AS "P.H." Baschet a fost finantata cu 16.000 RON fata de anul trecut, cand a primit cu 1.000 RON mai putin, CS Ardealul va beneficia de 14.000 RON, aceeasi suma pe care a primit-o cu un an in urma, Sport "Gens" a primit 40.000 RON, cu 7.000 RON mai mult decat in anul precedent, iar pentru FC "Lamont" CL a alocat 24.000 RON cu 4.000 RON mai mult decat in 2005.

CS "Sah Club Napoca" a primit 6.500 RON anul acesta, la fel ca si anul trecut, CS Dynamic a primit 7.000 RON, suma precedenta fiind de 6.500 RON, Fotbal Tenis "Razvan" a primit 15.000 RON fata de 14.600 RON cat a primit anul trecut, Asociatiei Sportive Passo-Double i s-au alocat 7.000 RON, cu 4.100 RON mai putin fata de anul trecut, AS Delta Power a primit 7.000 RON cu 2.250 RON mai putin fata de anul precedent, cand clubul a primit 3.450 RON pentru hrana, iar Tenis Club Cluj a primit anul acesta de la buget 6.500 RON, la fel ca si anul trecut.

CL al municipiului Cluj-Napoca a alocat anul acesta pentru CS Karate Club 7.000 RON, cu 500 RON mai mult fata de anul trecut, CS Titan Club va fi finantat cu 7.000 RON, fata de 6.500 RON cat a primit anul trecut, iar pentru Societatea Pro Orientare a fost alocata de la bugeul local pe anul acesta suma de 5.000 RON, aceeasi suma pe care societatea a primit-o si anul trecut. CS Kameleon nu a primit anul trecut bani de la buget, dar anul acesta clubul va fi finantat cu 6.500 RON. CL a alocat pentru CS "Speranta" baschet 3.000 RON, pentru CS Intersport "Meridian", 6.000 RON, pentru CS TranSilva, 5.000 RON si 40.000 RON pentru AF BMP Motor Sport.

Aceste ultime asociatii si cluburi nu au primi nimic de la buget anul trecut. GAZETA va promite ca numarul urmator va lua la purecat aceste asociatii, prezentandu-va performantele lor si mai ales unde s-au dus banii alocati de catre CL.

Bani pentru Ban

Sunt si cateva cluburi care, desi au fost finantate anul trecut de la bugetul local, anul acesta au disparut de pe lista de alocari. In aceasta situatie se afla Clubul de Cicloturism "Napoca", Clubul Sportiv "Delta" sau CS Sah Pionul Club.

Din cele 60 de miliarde lei vechi ce au fost alocate de la bugetul local pe anul 2005 pentru sustinerea activitatii structurilor sportive din municipiul Cluj-Napoca, 800 milioane lei vechi au mers catre parteneriate antidrog.

Asociatia Sportiva Savu Racing a primit pentru organizarea Campionatului National de Raliuri 300 milioane lei vechi, iar Palatul Copiilor a primit pentru organizarea turneului international de judo 50 milioane lei vechi.

150 milioane lei vechi au fost alocati anul trecut pentru Asociatia Civica in vederea organizarii Turneului de Fotbal in Sala, 7 milioane lei vechi au fost alocati Aeroclubului "Traian Darjan" pentru organizarea Competitiei de parasutism, Federatia Romana de Judo a primit pentru Campionatele Balcanice de la Istanbul 15 milioane de lei vechi, iar

Universitatea de Medicina si Farmacie, pentru organizarea Campionatului Mondial de Majorete, a primit 100 milioane lei vechi.

Gimnasta clujeana Oana Ban a primit pentru performantele la Jocurile Olimpice 100 de milioane de lei vechi.

Criterii de finantare

Dupa ce vor primi prima transa din bani, structurile sportive vor trebui sa demonstreze ca merita mai mult. Astfel, la finalul campionatelor - iunie-august - finantarea va continua, dupa caz, integral sau cu sume reduse in functie de realizarea obiectivelor.

Asadar, la jocurile de echipe, sectiile care participa in Divizia Nationala, Cupa Romaniei sau Cupele Europene vor fi finantate integral.

Sectiile care retrogradeaza in divizia inferioara vor pierde 20% din banii cuveniti, iar sectiile care retrogradeaza din prima divizie in divizie inferioara nu vor fi finantate in a doua jumatate a anului.

In ceea ce priveste sporturile individuale, participarea la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale si Europene, precum si campionatul National de Seniori si Juniori, va aduce sportivilor, pentru a doua jumatate a acestui an, suma integrala de la bugetul local. Sectiile pe ramura de sport care participa numai la competitii inferioare Campionatului National nu sunt finantate. Si organizatorii de competitii deschise tuturor doritorilor primesc finantari in functie de numarul de concursuri organizare si de numarul de persoane participante la concursuri.