Biserica Reformata cu Lanturi din Satu-Mare a fost sambata locul de desasurare a Adunarii Festive a Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), organism condus de episcopul reformat de Piatra Craiului, Tokes Laszlo.

Evenimentul s-a desfasurat si in contextul in care 2006 a fost declarat ‘‘An de rugaciune pentru reinvierea natiunii’‘. La evenimentul ce s-a dorit a fi un fel de pregatire a evenimentului din 15 martie de la Odorheiul Secuiesc au participat aproximativ 500 de persoane, printre care unele sosite din alte regiuni ale tarii, tocmai pentru acest eveniment.

Episcopul Tokes Laszlo, personajul principal al manifestarilor de la Satu-Mare, de care asa cum am vazut UDMR se dezice, cel putin la nivel declarativ, a facut un apel la maghiarii din Romania, in care se preciya ca ‘‘a sosit aceasta vreme a lucrurilor’‘, facand referire la lupta pentru autonomie.

‘‘A venit momentul cand nu mai putem accepta ca altii sa decida in locul nostru si deasupra capului nostru, fara noi. In pragul integrarii Romaniei in Uniune, comunitatea noastra isi manifesta dorinta de realizare a autonomiei in formele care sunt valabile si practicate in Europa’‘, se arata in apelul lui Tokes.

Pastorul reformat a explicat de ce a ales orasul Satu-Mare drept loc de desfasurare a Adunarii Festive a Consiliului National Maghiar din Transilvania. ‘‘Cu trei ani in urma, la 1 februarie 2003, miscarea autonomista a pornit de la Biserica cu Lanturi din Satu-Mare.

In perioada care a urmat am realizat pasi importanti si acum revenim la Satu-Mare’‘, a mai spus presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, Tokes Laszlo. Tot el i-a invitat pe toti cei prezenti sa se roage si sa actioneze pentru obtinerea autonomiei comunita‘ii maghiare din Romania.

Demn de subliniat ar fi faptul ca, in tot discursul sau, tinut in Biserica Reformata cu Lanturi, Tokes a pus mai mult accent pe ‘‘autonomia comunita‘ii maghiare’‘ si mai putin pe autonomia ‘‘inutului Secuiesc si independenta secuilor din Romania.

Tot episcopul unitarian a apreciat ca maghiarii din Romania si-au castigat dreptul de a avea un tinut autonom, facand, evident, referire la ‘‘inutul Secuiesc autonom.

Pe de alta parte, vicepresedintele Comisiei pentru Drepturile Omului a Camerei Deputatilor, deputatul UDMR de Satu Mare, Varga Attila, sustine ca apelul facut de Tokes este putin deplasat. In opinia vicepresedintelui, declararea autonomiei maghiarilor din Romania ar trebui dezbatuta in Parlament.

Microregiuni pentru stoparea politicii de asimilare

‘‘Noi articulam voita comunitatii maghiare, ce doreste comunitatea maghiara din Romania. Acesta intrebare a figurat si in fata celor 12 puncte ale revolutiei din 1848 la Pesta.

Acesta vointa politica trebuie articulata mai ales in context international ca altfel nu aveam sanse serioase sa dobandim drepturile noastre elementare’‘, a declarat Tokes la Satu-Mare.

Intrebat fiind daca se refera la o autonomie teritoriala, Tokes a raspuns ferm: ‘‘De sine inteles si nu numai despre autonomia teritoriala a secuimii. Trebuie analizat inca cum de am ramas in asa numar incat ar fi cazul sa se constitue o regiune, o microregiune a etnicilor maghiari’‘.

Mai mult, el a vorbit despre ‘‘politica de asimilatie’‘ a maghiarilor, promovata de politicieni si care, in opinia sa, ar fi dus la destramarea ‘‘blocuri de majoritate etnica maghiara’‘, preyente in urma cu 80 de ani in Transilvania.

‘‘Dar inca s-ar putea gasi locuri unde prin intelegere intre romani si maghiari s-ar putea constitui astfel de regiuni cu un statut specific’‘, a mai sustinut episcopul reformat.

Totodata, el a aratat ca nu este de acord cu cei care afirma ca autonomia teritoriala cointravine Constitutiei, intrucat ‘‘acesta nu este altceva decat o inducere in eroare si este folosita ca arma impotriva legitimita‘ii politice pentru lupta pentru autonomie’‘.

Din discursul lui Tokes nu au lipsit, evident, nici atacurile la adresa UDMR. ‘‘Majoritatea politica romana are ungurii ei prin UDMR si prin Marko Bela cu altcineva nu sta de vorba puterea. Nu ia in considerare guvernul roman ca UDMR-ul deja nu reprezinta in totalitate comunitatea maghiara’‘.

La liturghia ecumenica de la Satu-Mare au mai participat si Jeno Schomberg- episcop romano-catolic, Arpad Moyen- episcop unitarian, Lasylo Syabo - director al Bisericii Unitariene, Csapo Josef - presedintele Consiliului National Secuiesc, Sasy Jeno- presedintele Uniunii Civice a Maghiarilor si primar al Odorheiului Secuiesc, Syilaghi Yolt, presedintele

Consiliului General al Uniunii Civice a Maghiarilor, dar si Peter Hany - vicepresedinte al Comisiei de Initiativa Bolyai si Toro Tibor - repreyentant al ‘‘Memorandul Transilvan’‘. In ciuda asteptarilor, deputatul de Cluj si euro-observator la Parlamentul Europei, Konya Hamar Sandor a lipsit de la eveniment.

Ar mai fi de spus ca Biserica cu Lanturi a fost impanzita sambata de zeci de agenti SRI, ai altor servicii secrete, dar si politisti si jandarmi, pentru a tine lucrurile sub control.

Marko face apel la calm

Evenimentul de sambata de la Satu-Mare a fost dublat de intrunirea Consiliului Operativ al UDMR de la Targu-Mures, care a elaborat un apel la adoptat un apel la calm referitor la ceremoniile care vor avea loc cu ocazia zilei de 15 martie.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a anuntat ca va sarbatori ziua de 15 martie la Targu Secuiesc, centrul de greutate al manifestarilor, alaturi de ambasadorul Ungariei la Bucuresti.

Referitor la mitingul organizat de Consiliul National Secuiesc, Marko Bela a precizat ca nici el si nici UDMR nu au fost si nu sunt de acord cu desfasurarea acestuia.

Marko Bela a aratat ca nimeni din conducerea Uniunii nu va participa la mitingul organizat de CNS la Odorheiu Secuiesc, desi ceea ce se va cere acolo se regaseste si in programul UDMR.

Liderul unional a a preciat ca este un fapt deosebit de periculos ca, in anul 2006, sa recurgi la amenintari cu aducerea de trupe sau a maselor de oameni pentru a organiza o contra-manifestatie.

Marko Bela a mai anuntat ca la manifestarile din acest an nu a invitat politicieni din Ungaria, pentru a nu influenta campania electorala si a pune in pericol alegerile din aprilie.

‘‘A venit momentul cand nu mai putem accepta ca altii sa decida in locul nostru si deasupra capului nostru, fara noi. In pragul integrarii Romaniei in Uniune, comunitatea noastra isi manifesta dorinta de realizare a autonomiei in formele care sunt valabile si practicate in Europa’‘ - Laszlo Tokes

Presedintele Traian Basescu l-a chemat la finele saptamanii trecute la Cotroceni pe Szasz Jeno, primarul din Odorheiu Secuiesc si lider al Uniunii Civice Maghiare, pentru a se asigura ca manifestarile de pe 15 martie nu vor degenera.

Intalnirea a avut loc la doua zile dupa ce presedintele a discutat subiectul cu premierul Tariceanu, cu ministrii Internelor si Justitiei, Vasile Blaga si Monica Macovei, precum si cu sefii serviciilor secrete.

La inceputul saptamanii trecute, manifestarile secuilor de la Odorhei au fost printre temele consultarilor cu liderii partidelor, in contextul in care PRM anuntase deja organizarea unei contramanifestatii.

Cotroceniul a confirmat ieri intalnirea.

In urma intrevederii, Szasz Jeno a declarat: ‘‘L-am invitat pe presedinte sa participe la adunarea de la Odorheiu Secuiesc si l-am asigurat ca totul va decurge normal. Am vorbit cu prefectura, cu jandarmeria pentru a ne asigura canu vor fi incidente. Domnul presedinte m-a asigurat ca asa va fi.’‘

Jeno a adaugat ca, la manifestarile de pe 15 martie, nu se va proclama autonomia "inutului Secuiesc, dar ‘‘se va citi un manifest si se va vorbi si despre autonomie’‘

Primarul din Odorhei s-a declarat foarte multumit de intrevederea cu seful statului: ‘‘Este primul presedinte care vrea sa obtina informatii in mod obiectiv despre maghiarii din Romania’‘.