In anul 1994, Pavel Satmarean din Cluj-Napoca si Vasile Peter din Austria au infiintat sereleul Pamies Comimpex prin care deruleaza si in prezent importuri de anvelope uzate, marfa comercializata ulterior prin magazinele din Sannicoara si Feleac.

Se pare ca sub comertul coordonat de cei Satmarean se ascund mai multe ilegalitati, cum ar fi incalcarea legilor vamale, fiscale si de protectie a mediului.

Pavel Satmarean este patronul SC Pamies Comimpex SRL din Cluj-Napoca. Societatea lui Satmarean face comert cu anvelope uzate, importate din Austria. Comertul toxic derulat de firma clujeana se face prin Vama Bistrita, unde, in mod inexplicabil, nu se cere aviz de mediu pentru acest tip de marfa.

Satmarean a facut avere din vanzarea de cauciucuri, iar afacerea sa este sprijinita de unii inspectori ai Garzii Financiare si ai Curtii de Conturi, care isi ‘‘incalta’‘ masinile de la Pamies SRL. Insa, ambitiile lui Satmarean nu se opresc numai la afaceri.

Membru al cultului penticostal, Satmarean si-a depus candidatura pentru alegerea pastorului pentru biserica ‘‘Muntele Maslinului’‘ din cartierul Marasti. Mai multe voci din comunitatea religioasa mentionata sustin ca Satmarean nu are nici profilul moral, nici studiile corespunzatoare statutului de pastor.

Afacerea lui Pavel Satmarean a fost pusa pe roate prin filiera austriaca reprezentata de cumnatul sau, Vasile Peter. Firma SC Pamies Comimpex SRL, inregistrata la Registrul Comertului cu nr. J12/5161/1994 are sediul pe strada Telormanului nr. 22, unde se afla si domiciliul pastorului Satmarean.

Atat sediul firmei, cat si vila demonstreaza faptul ca afacerile derulate de Satmarean au fost foarte profitabile. Comertul cu anvelope uzate a fost si este in continuare rodnic si toxic pe masura.

Surse din sfera afacerilor ortodoxe au semnalat abateri de la prevederile legale in ceea ce priveste derularea afacerii lui Satmarean:Co. Se pare ca marfa importata de firma Pamies SRL, constand in anvelope uzate, ocoleste Vama Cluj-Napoca si isi face intrarea prin Vama Bistrita, unde Satmarean ar avea relatii sus-puse.

Conform surselor noastre, sute de TIR-uri incarcate cu anvelope uzate si toxice au fost trecute peste granitele Romaniei in mod fraudulos. Marfa este re-botezata, astfel ajunge sa fie vanduta drept marfa de calitate. Firma celor doi afaceristi are puncte de comercializare in judetele Cluj si Bistrita-Nasaud.

In plus, surse din anturajul lui Pavel Satmarean ne-au informat ca muncitorii de la firma Pamies SRL lucreaza fara forme legale.

In Cluj, firma Pamies SRL are puncte de lucru in localita‘ile Sannicoara, Feleac si Floresti. Conform scriptelor Ministerului Finantelor Publice, sereleul Pamies lucra in 2003, in pierdere cu 64 milioane de lei. Interesant bilantul firmei, in conditiile in care afacerile cu anvelope uzate sunt, dupa cum stie oricine, extrem de profitabile.

Importurile de cauciucuri uzate se clasifica in randul activita‘ilor cu impact semnificativ asupra mediului inconjurator. Conform legii, anvelopele uzate provenite din importuri nu pot fi comercializate decat in urma procesului de resapare.

Desi sursele noastre au indicat firma Pamies SRL ca fiind una dintre cele care nu respecta legile fiscale, vamale si de mediu, este de datoria comisarilor Garzii Financiare si de Mediu sa verifice aceste aspecte.

Patronii de la Pamies SRL evita sa aduca marfa prin Vama Cluj-Napoca intrucat autoritatea similara din Bistrita este mult mai permisiva.

Contactat telefonic de redactorii nostri, Gheorghe Grecu, seful Vamii Bistrita a recunoscut faptul ca la Bistrita nu se cer avize de mediu pentru transporturile de anvelope si este impozitata doar valoarea de tranzactie.

Intrucat nu exista o baza de date la anvelope uzate, fuctionarii Vamii Bistrita au cerut un ragaz pentru a verifica ce transporturi ale firmei Pamies SRL au fost receptionate in ultimul timp. Este ciudat faptul ca in Bistrita nu se cer avize de mediu, avand in vedere toxicitatea mare a anvelopelor uzate.

Astfel, pot intra in tara mii de tone de deseuri care transforma Romania intr-o rampa de gunoi a Europei.

Potrivit surselor noastre, Pavel Satmarean are relatii sus-puse atat la Garda Financiara, cat si la Curtea de Conturi din Cluj. Conform sesizarilor primite la redactie, unul din apropiatii lui Satmarean este Gheorghe Isai, inspector la Curtea de Conturi.

Presa a dezvaluit si faptul ca Isai se numara intre angajatii Curtii de Conturi cu vile pe vestita strada a Ciresilor.

Isai este, totodata, membru al cultului penticostal, iar sotia sa lucreaza la Fundatia Emanuel din Valea Draganului, condusa de un alt pastor-afacerist, stefan Sana, liderul Bisericii Penticostale nr.2 din Cluj-Napoca, strada sesului nr.6, cartier Plopilor.

Sana este administratorul fundatiei Emanuel din Cluj-Napoca, organizatie ce are scopul declarat de ajutorare a copiilor saraci, organizarea de tabere pentru copii, tineret, inva‘atori si sustinerea de conferinte pastorale.

Fundatia Emanuel detine centrul de conferinte Rehboth, centrul Betel dotat cu 2 vile cu 100 de locuri, un restaurant cu 100 de locuri si un camping crestin cu 13 corturi si 182 de paturi.

Din prezentarea fundatiei reiese ca Emanuel se ocupa si de sponsorizarea Casei Sperantei ‘‘Betania’‘ care va asigura adapost pentru 20 de copii abandonati. Mai multi membri ai Bisericii penticostale au sesizat PNA Cluj fapte mai putin onorabile care s-ar ascunde sub fundatia Emanuel, aflata in administratia lui stefan Sana.

La redactia BZA au ajuns mai multe sesizari cu privire la candidatura lui Pavel Satmarean pentru postul de pastor al bisericii ‘‘Muntele Maslinului’‘.

Mai multi membri ai comunitatii religioase care cuprinde cateva sute de credinciosi considera ca Satmarean nu are nici profilul moral si nici studiile teologice compatibile pentru statutul de lider al bisericii.

Totodata, acestia ne-au adus la cunostinta faptul ca in cadrul bisericii sunt tineri bine pregatiti din punct de vedere teologic, cu studii superioare, si fara implicatii in sfera politica si de afaceri.

Cu toate acestea, se pare ca influenta vechilor prezbiteri, in a caror categorie se incadreaza si Satmarean, nu permite accesul tinerilor la functii de conducere. ‘‘Acestia nu au dreptul nici macar sa spuna o rugaciune’‘, a declarat sub protectia anonimatului un membru al bisericii ‘‘Muntele Maslinului’‘.

Incercarile repetate ale redactorilor ‘‘Buna ziua, Ardeal’‘ de a lua legatura cu administratorul si patronul firmei Pamies SRL, Pavel Satmarean au fost zadarnice. La telefonul firmei si al familiei totodata, nu a raspuns nimeni timp de doua zile.

Intrucat, dupa cum se poate vedea in fotografie, impunatorul sediu Pamies se afla in constructie, poate ca Satmarean s-a mutat de acasa pe timpul lucrarilor.Toxice sau nu, miliardele s-au adunat, ba chiar au facut si pui.

Vom reveni cu noi dezvaluiri asupra acestei ‘‘alchimii’‘ prin care deseurile toxice aduse in Romania devin marfa de calitate vanduta la preturi modeste, dar care insumate aduc beneficii uriase, pe masura evaziunii fiscale.