Imediat ce Euroconsult a anuntat initierea procedurilor de vanzare a combinatului, 13 societa‘i au achizitionat caietul de sarcini, 11 au facut oferte, trei ramanand in cursa finala, cu urmatoarele oferte irevocabile si imbunata‘ite: World Metal International (WMI) - 13,7 milioane de euro, Resido - 10 milioane de euro si S:MG - 16,1 milioane de euro (sume fara TVA). Intr-un final, contractul de vanzare-cumparare dintre Euroconsult si cel mai bun ofertant, S:MG (societate ce reprezinta interesele nemtilor de la Max Aicher), a fost semnat la valoarea de 56 de milioane de lei, plus TVA, in prezenta reprezentantului Max Aicher in Romania, Ottmar Erich Gehl.

"Cu siguranta, obiectivul Max Aicher este repornirea combinatului’‘, au declarat reprezentantii companiei germane.

Conform intelegerii, documentul prevedea ca banii sa fie platiti in trei etape: garantia depusa, de 800.000 de euro, care va functiona ca avanss 11,27 de milioane de euro pana la data autentificarii actului de catre notarul public si diferenta de 4,03 milioane de euro in momentul intabularii in CF.

Activele preluate de Max Aicher sunt otelaria electrica, sectia prelucrari mecanice, forjele usoara si grea, turnatoriile de otel si fonta, depozite, magazii, uscatorul de cherestea, instalatia de spart fonta, gospodaria de apa si un teren din zona instalatiei de var.

Max Aicher, o istorie de 82 de ani

Compania Max Aicher a fost infiintata, in 1924, de catre maistrul-caramidar cu acelasi nume, in localitatea Freilassing (Germania). In 1993, aceasta a preluat fabrica de materiale de constructii din Prostejov (Cehia), iar trei ani mai tarziu a intrat pe piata fierului vechi, prin crearea unei firme de profil in orasul Nurnberg (Germania).

Au urmat achizitiile fabricilor din Ozd (Ungaria) si Drobeta Turnu Severin (Romania). Intre timp, germanii au construit un furnal electric in Ungaria si au creat doua reprezentante in Ungaria (Koalfem) si Slovenia (Recycling Slovensko), pentru a se ocupa de resursele de fier vechi necesare pentru aprovizionarea combinatului din tara vecina.

Holdingul Max Aicher cuprinde patru divizii: constructii, imobiliare, otel si mediu. In Romania, germanii sunt prezenti prin diviziile mediu si otel.

Fabrica din Resita, achizitionata in 2000, prelucreaza fierul vechi din Romania, folosit de otelaria din Ungaria, iar la Drobeta Turnu Severin, Max Aicher detine o fabrica specializata in producerea de bare si sarme de otel.

De asemenea, germanii mai detin in administrare-exploatare si o parte din haldele de steril de la Siderurgica Hunedoara. In cadrul companiei Max Aicher lucreaza si Ioan Marginean, fost manager general al CUG, actualmente director in cadrul combinatului de la Turnu Severin.

Datoriile vor fi platite

Datoriile CUG depasesc 70 de milioane de lei: 22,6 milioane de lei catre Ministerul Finantelor Publice (impozite neplatite), 4,6 milioane de lei catre Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (preluate de acesta de la Distrigaz Nord), 4,3 milioane catre Casa de Asigurari de Sanatate, 1,4 milioane in contul unui imprumut garantat de catre stat, 2,8 milioane de lei catre Electrica Transilvania Nord (ETN). Din pacate, Lichidator Grup Iasi, cea care s-a ocupat, initial, de procedura de lichidare, a incasat 22,7 milioane de lei din trimiterea la topit, ca fier vechi, a unui sfert dintre activele CUG.

Ofertantii CUG

Compania Oferta initiala*

Alcora Comimpex 45 de milioane de lei

World Metal International (WMI) 12 milioane de euro

Fortpres CUG 11,5 milioane de euro

Resido 5,8 milioane de euro

S:MG (reprezentant Max Aicher) 14,5 milioane de euro

P:P Alesia 6,1 milioane de euro

DA Construct 14,9 milioane de euro

Bisro 9 milioane de euro

A:T Company Construct 15,3 milioane de euro

Remat Calarasi 5 milioane de euro

Enrom Energetica 11 milioane de euro

Ciobi Trans 10,2 milioane de euro

Midas Miav oferta neprecizata

* Sumele mentionate nu contin TVA