Locuitorii din comuna valceana Lalosu se confrunta cu un fenomen rar intalnit. De cateva saptamani incoace, oamenii au observat ca fantanile lor se aprind si ard cu valvataie, de multe ori satenii punand pe ghizdurile puturilor tuciuri cu apa in care fac mamaliga sau mancare.

La inceput s-au distrat, apoi, de pe o zi pe alta, frica a inceput sa puna stapanire pe localnici. S-au facut masuratori de la specialistii Schelei de Petrol Dragasani, iar concluzia este una cutremuratoare: "in zonele unde concentratia este de 100 % exista pericolul de explozie".

In satele Portaresti si Mologesti, aflate de-o parte si de alta a drumului judetean ce traverseaza comuna Lalosu, un numar de 30 de fantani nu mai au apa potabila.

Oamenii au incercat sa-si explice in fel si chip fenomenul pentru care "lichidul vieti" a luat o culoare galbuie si era numai impuritati, fiind nepotabil.

Asa cum am scris, in zona s-au deplasat autoritatile locale, prefectul, subprefectul, iar specialistii de la petrol, gaze, atat de la extractie, cat si cei de la tranport, l-au luat pe "nu" in brate, spunand ca societatile pe care le reprezinta nu sunt de vina de fenomenul extrem de curios care se petrece in comuna valcena.

Lalosu a fost "asaltat" de jandarmi, de politisti, teama unor incendii de proportii punand stapanire pe intreaga zona. In comuna valceana s-a deplasat pana si adj.

sefului Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, generalul Viorel Nemes, care nici n-a gasit o explicatie verosimila in legatura cu fenomenul emanatiilor de gaze. Intr-un comunicat de presa transmis ieri de purtatorul de cuvant al IPJ Valcea, scms.

Marcel Sardaru, se specifica: "Locuitorii postului de politie Lalosu impreuna cu primarul comunei, Ion Toma, si un specialist din cadrul Schelei de Petrol Dragasani, au procedat la efectuarea masuratorii concentratiei de gaze cu explozimetru tip OLD HAM, rezultatul fiind dupa cum urmeaza: "Au fost verificate 15 gospodarii,

la un numar de 8 gospodarii concentratia de gaze la gura putului de apa este de 100 %, iar la celelate 7 gospodarii concentratia este intre 11 – 96 %. La nivelul strazii concentratia de gaze in aer este intre 1 – 5 %.

Dupa parerea spcialistului, in zona unde concentratia este de 100 %, exista pericol de explozie"" se spune in comunicatul IPJ Valcea.

In asemenea conditii, printre sateni din Portaresti si Mologesti s-a instalat teama. Mai mult decat atat, satenii au fost pusi sa dea cu subsemnatul ca isi vor lua masuri ca sa evite producerea unui dezastru.

Viceprimarul comunei Lalosu, Constantin Filote, ne-a spus: "Oamenii sunt speriati si nu e de joaca cu ce se intampla la noi. Toate fantanile care au o adancime mai mare de 20 de metri au emanatii de gaze. Imaginati-va cum ar fi sa explodeze doua sate odata, sa arda din temelii 80 de familii.

Satenii au fost pusi sa semneze procese-verbale ca nu au voie sa se apropie cu mijloace incandescente de fantani, ca trebuie sa-si aeriseasca beciurile, locuintele, iar puturile sa stea descoperite. Nimeni nu mai aprinde acum gazele din fantani.

Pentru ca sunt gaze si pe sosea, explozia s-ar putea produce de la bujia unei masini si atunci nici nu vreau sa-mi imaginez dezastrul", a spus viceprimarul, care este profesor de geografie si care nici el si nici specialistii nu-si explica fenomenul.

"Noi de aicea n-o sa plecam decat in patru scanduri. Sa ne stramute, nici vorba! Aici am muncit o viata de om, ne-am facut case, aici o sa murim, blestemati de Dumnezeu", a spus Nicolae Curca, unul dintre localnici.

Daca in subteran exista strat de carbune care emana metan sau sunt adevarate pungi de gaze, ramane sa se faca noi masuratori.

Si asta in timp ce in satele de la intrarea in comuna sunt pazite de pompieri si politisti de teama unor incendii devastatoare, in celalalt capat, in satul Oltetani, la 28 de familii paraul Oltet a luat toate acareturile din gospodarii, apropiindu-se la 4-5 metri de case. "In cateva zile apa o sa-mi ia si casa.

Unde o sa ma duc? Am muncit pe branci si acum nici noaptea nu dorm de frica apei. Am ramas fara vie, pomi fructiferi, garduri, grajduri. Nu mi-a mai ramas decat acoperisul deasupra capului si ala azi e, maine s-ar putea sa nu mai fie!", spune Ioana Tanase.

Ieri, la Lalosu a mai venit inca o comisie de specialisti din partea Inspectoratului Teritorial pentru Gaze si Mineralogie Craiova. Gasirea cauzei care sta la producerea gazelor nu inseamna si rezolvarea situatiei tensionate din zona.