Cardurile de credit sint la mare cautare printre ieseni. Fie ca sint folosite la cumparaturi, fie la retrageri de sume modeste de bani, acestea au devenit tot mai utilizate, comparativ cu perioada din urma cu citiva ani. De altfel, cele mai importante banci de pe piata si-au facut o politica in a atrage tot mai multi clienti prin cardurile de salarii contractate de diverse societati iesene.

Dar mare atentie! Astfel de imprumuturi de la banca au dobinzi foarte mari. De exemplu, la BRD-Groupe Société Générale, dobinda la un card de credit este de 23% pentru Visa Clasic. De asemenea, bancile ceva mai mici au cam acelasi comision pentru retragerile de numerar. Banca Romaneasca percepe o dobinda de 24%-25% pentru retragerile de numerar si 22%-23% pentru tranzactiile la comercianti.

Bancherii explica aceasta rata a dobinzii foarte mare pentru cardurile de credit prin faptul ca, pe de o parte, pentru un astfel de imprumut, nu sint solicitate nici un fel de garantii si, pe de alta parte, nu exista un termen fix pina la care trebuie sa rambursezi acest imprumut. „Este un credit fara rambursare imediata.

Practic, ti se pune la dispozitie o suma de bani pe care o poti folosi cum vrei, dar trebuie sa ai lunar in cont valoarea dobinzii si a comisionelor.

Libertatea oferita la acest tip de credit se regaseste, de fapt, in dobinzile bancilor, care sint mai mari tocmai pentru ca institutia creditoare sa se poata proteja", ne-a explicat Eugenia Dascalescu, director comercial persoane fizice la BRD-Groupe Société Générale, sucursala Iasi. Bancherii ieseni spun ca, de regula, pe astfel de carduri, clientii pot primi pina la trei salarii nete.

Pentru bugetari, bancile ofera anumite avantaje, dobinda fiind uneori cu citeva puncte procentuale mai mica.

Alternativa: creditul de nevoi personale

Pe de alta parte, dobinzile practicate de banci pentru imprumuturile nenominalizate de nevoi personale sint mult mai avantajoase decit cele la cardurile de credit. De exmplu, la BRD, pentru un imprumut de nevoi personale, rata dobinzii este de 10,9%, deci aproape de doua ori mai mica decit pentru banii imprumutati de pe card.

„La un credit de nevoi personale, omul are in fata un grafic clar de rambursare. Stim ca, luna de luna, pune banii in cont si la o anumita data va termina de platit imprumutul", ne-a spus un angajat de la Banca Romaneasca.

Un alt avantaj pe care il ofera acest credit este faptul ca, in cazul in care clientul calatoreste peste hotare in vacanta, banca va face imediat conversia in cele mai folosite valute, fara a mai fi nevoie ca el sa mearga la o casa de schimb valutar.

Costuri suplimentare

Clientii care apeleaza la un card de credit nu trebuie sa ignore costurile suplimentare pe care acestea le presupun. Este vorba despre comisionul de emitere, taxa anuala de administrare sau comisionul de eliberare de numerar de la ATM. In primele doua cazuri vorbim despre sume cuprinse in general intre zece si 30 de lei noi.

Costul operatiunilor la ATM sint mai „piperate" decit in cazul unor carduri de debit, fiind, de regula, de 1% din suma retrasa (pentru platile la comercianti nu se percepe, insa, vreun comision).