Peste cinci miliarde de lei intentioneaza Emil Boc sa aloce din bugetul public pentru cele doua evenimente "culturale" ce ar urma sa se desfasoare la Cluj - MTV Romanian Music Awards si TIFF.

Societatea Comerciala MTV System SRL din Bucuresti intentioneaza sa organizeze Gala de decernare a Premiilor muzicale romanesti pe 2006 la Cluj-Napoca. Primarul Emil Boc este initiatorul unui proiect de Hotarare de Consiliu Local, pentru acordarea a 2,5 miliarde de lei in vederea desfasurarii evenimentului.

Proiectul urmeaza sa fie discutat in sedinta de Consiliu de azi si, daca va trece in forma initiata de edilul clujean, in conturile societatii MTV vor intra peste doua miliarde de lei, pentru un eveniment catalogat drept un fiasco.

Gala MTV Romanian Music Awards, aflata la cea de-a patra editie, se va desfasura la Cluj-Napoca. Evenimentul este programat pentru data de 3 iunie, la Sala Sporturilor Horia Demian din Cluj-Napoca.

Potrivit unei declaratii oficiale din partea MTV Romania, "s-a ales Clujul pentru organizarea premiilor MTV 2006, datorita faptului ca acesta reprezinta un oras 100% pe target-ul MTV, fiind un centru universitar.

De asemenea, pot participa la spectacol persoane din tarile vecine, precum Ungaria, acesta reprezentand cel mai important eveniment din sud-estul Europei".

Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca va discuta in sedinta de azi alocarea sumei de 250.000 RON pentru organizarea evenimentului.

In cadrul festivalului se vor acorda premii la 14 categorii& cel mai bun grup, cea mai buna interpreta solo, cel mai bun interpret solo, cel mai bun debutant, cel mai bun hip hop, cel mai bun dance, cel mai bun pop, cea mai buna melodie, cel mai bun album, cel mai bun rock, cel mai bun live, cel mai bun videoclip, "Elibereaza-ti mintea" (campanie pro-sociala) si premiul pentru intreaga cariera.

Ar fi de spus, de la bun inceput, ca suma care ar urma sa se acorde din bugetul municipal nu se justifica, daca luam in calcul faptul ca editiile anterioare ale galelor MTV au fost catalogate de unii analisti drept evenimente cu prestatii vocale jalnice, aranjamentele de culise, etc.

Kitsch-uri, vaicareli muzicale, pe scena rupta

Un ziarist de la "The Independent", prezent la Premiile MTV Romania de anul trecut, a realizat un amplu reportaj despre "sarbatoarea muzicala"de la Bucuresti.

Fiindca pe respectivul jurnalist nu-l poate suspecta nimeni ca are antipatii printre artisti ori interese sa-i desfiinteze pe unii si pe altii, aprecierile despre fenomenul MTV-ist de la noi se bucura de prezumtia de echidistanta.

Ziaristul se mira cum, intr-o tara in care salariul mediu este sub 85 de lire sterline, prin fata ochilor i se perinda o fauna prevazuta cu haine scumpe, de firma, masini luxoase si telefoane mobile sofisticate.

Prestatiile vocale jalnice, aranjamentele de culise, faptul ca aceasta natie si-a cultivat un complex de inferioritate fata de produsele de import sunt aspecte care ii ofera jurnalistului britanic o imagine de ansamblu pe cat de reala, pe atat de trista.

Editiile anterioare ale Premiilor MTV Romania nu au scapat nici de criticile presei locale de profil. Cea de-a treia editie a Premiilor MTV Romania, desfasurata anul trecut, in Saptamana Mare, a fost una plina de surprize, iar cei prezenti, artisti si spectatori, au avut parte de un show de pomina.

Parazitii in TAB, Despina Vandi absenta, scena rupta, injuraturi, Mircea Geoana sunt cateva dintre coordonatele show-ului de anul trecut desfasurat la Bucuresti, la Sala Palatului. Mai multi cantareti au avut probleme cu scena. Betty de la Etnic a fost prima care a cazut.

Scena s-a rupt mai apoi la propriu cu Danzel, unul dintre artistii straini invitati in recital. Acesta s-a ranit la picior, insa a continuat sa cante. "Am injurat un pic in culise, dar acum mi-a trecut", a declarat belgianul pentru presa centrala. Pepe a cazut si el in gaura, dupa ce s-a aventurat in zona subreda a scenei.

Despina Vandi, care ar fi trebuit sa incheie spectacolul, nu a mai venit in Romania.

Si Premiile MTV Romania 2004 au fost catalogate drept un "balci cu pretentii pe presul rosu", la care au evoluat vedete internationale si pseudo-artisti "rasplatiti" cu huiduieli.

Astfle, Mihai Pocorschi, a cazut (la propriu) victima a neglijentei organizatorice, la fel si Mugur Mihaescu, care s-a impiedicat in decor.

Mai mult, inaintea inceperii evenimentului, invitatii sositi la timp au fost "invitati" sa mai astepte cateva minute pana sa calce pe "covorul rosu" si asta pentru ca pe postul care transmitea evenimentul (MTV, desigur) intrase intre timp un calup publicitar.

Si "Premiile" din 2004 au fost inpanzite de fustite minuscule, decolteuri generoase, tocuri kilometrice si prea putina muzica de calitate.

MTV - simbolul culturii de masa, in picaj

Simbol suprem al culturii occidentale de masa, MTV este obligata sa se adapteze la vremuri noi. Daca in urma cu 15 ani MTV nu avea rivali pe piata televiziunilor muzicale, acum concurenta este impresionanta atat in statele occidentale, unde felia sa pe piata de profil abia daca depaseste 50%, cat si pe plan regional.

Reprezentantii MTV Romania au evitat in repetate randuri sa ofere cifre clare privind prezenta lor pe piata audiovizuala din Romania.

Agentia 4 ACE, care asigura serviciile de relatii publice ale postului, a precizat insa pentru Saptamana Financiara ca MTV Romania si-a stabilit o serie de obiective pentru adaptarea la piata locala.

MTV Romania spera sa obtina o audienta mai larga tinand pasul cu dezvoltarea CATV si cu retelele digitale de tip DIGITV, dar si oferind mai multe programe cu specific local.

Functionarea pietei incearca sa tina pasul cu fenomene ce pun la incercare suprematia de odinioara a MTV. Internetul se dezvolta galopant ca principala atractie media, mult mai diversa, pentru publicul-tinta (16-25 de ani). Resentimentele locale fata de "americanisme" se fac simtite in toate colturile lumii.

Concurenta (existenta chiar si in Romania, prin TV Klumea) devine acerba. Analisti citati recent de cotidianul britanic "The Independent" afirma ca, cel putin in SUA, MTV devine adesea irelevant fata de alte posturi, cand vine vorba despre buna reprezentare a pietei muzicale.

Boc cel darnic

Emil Boc: "Dorim sa acordam cate 15% din bugetele festivalurilor& 300.000 de lei (trei miliarde de lei vechi – n.r.) pentru TIFF, respectiv 250.000 (2,5 miliarde de lei vechi) pentru Galele MTV".

MTV instiga la consum de droguri

Postul de televiziune MTV Romania nu a scapat de mana legii, fiind deseori sanctionat de C.N.A. pentru incalcarea unor dispozitii ale legii audiovizualului. Unul dintre cazurile elocvente este sanctionarea CAN pentru difuzarea melodiei "Praf", interpretata de formatia "Parazitii".

Motivul principal al sanctiunii a vizat textul acestei melodii, prin care se instiga la consumul de droguri.