Tribunalul Timis a redeschis, ieri, dezbaterile in procesul intentat de avocatul si consilierul local PRM Petre Petrisor, fost presedinte al acestei instante, impotriva ex-procurorului general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Timisoara, magistratul Constanta Carstea.

Magistratul a dat-o in judecata pe procuroare pe motiv ca aceasta i-ar fi patat reputatia cu ocazia publicarii unei lucrari de doctorat, care aveau ca subiect mafia araba din vestul tarii.

In respectivul studiu apare mentionat si numele avocatului Petre Petrisor, in contextul in care acesta i-ar fi favorizat pe celebrii infractori Zaher Iskandarani si Mujea Marcelini. Fostul presedin-te al Tribunalului a declarat ca a citit in presa pasaje redate cu ghili-mele din respectiva lucrare, afirmatii pe care le considera nereale si defaimatoare la adresa sa.

Aceasta, in conditiile in care fostul magistrat a facut deja obiectul unui proces penal in care a fost achitat prin hotarare definitiva de instanta suprema.

In lucrarea care a starnit nemultumirea actualului consilier local si avocat, procurorul Constanta Carstea lasa sa se inteleaga ca acesta ar fi exercitat presiuni asupra unor judecatori timisoreni pentru a pronunta sentinte favorabile controversatului om de afaceri romano-sirian Zaher Iskandarani.

In perioada anilor 1994-1995, omul de afaceri a castigat o serie de procese civile cu autoritatea vamala, litigii in urma carora statul a pierdut sute de miliarde de lei prin restituirea de taxe vamale.

In acea perioada, la conducerea Tribunalului Timis se afla Petre Petrisor, a carui amicitie cu Mujea Marcelini - devenit ulterior partener de afaceri cu Zaher - era de notorietate in Timisoara. Autoritatile vremii nu au reusit sa dovedeasca o eventuala implicare a fostului magistrat in lucruri necurate, iar ca urmare acesta a fost declarat nevinovat.

Mai mult, in hotararea pronuntata se arata ca magistratului nu i se poate reprosa nimic nici pe plan profesional sau administrativ, cu privire la modul in care a condus Tribunalul.

Pe de alta parte, procurorul Constanta Carstea a devenit celebra in momentul in care a declansat o adevarata cruciada impotriva mafiei tigarilor din Timisoara, actiuni in urma carora ea a fost numita de presa "Silvia Conti a Romaniei".

O serie de dosare instrumentate de aceasta au dus la arestarea, iar apoi condamnarea definitiva, a celor doi patroni locali Zaher Iskandarani si Mujea Marcelini, precum si cea a fostului director al Directiei Regionale Vamale, Mircea Motisan.