AZOMURES a ajuns din nou la mana ROMGAZ. Incepand de duminica, societatea nu mai are rezervare pentru gaz metan, ceea ce inseamna ca poate ramane fara materie prima in orice moment. Situatia e generata de neintelegerile dintre AZO si furnizor cu privire la pretul gazului. In aceeasi postura se afla toti producatorii de ingrasaminte chimice din tara. Inchiderea AZOMURES va lasa pe drumuri peste 4 .000 de oameni.

Refuzul patronatului AZOMURES de a accepta pretul impus de ROMGAZ ar putea determina inchiderea combinatului, furnizorul notificand deja societatea mureseana ca nu mai este nominalizata pentru rezervarea cantitatilor de gaz.

In aceasta situatie, AZO se va confrunta in curand, mai ales in cazul unor temperaturi scazute, cu o reducere a presiunii gazului sau chiar cu sistarea furnizarii materiei prime. Aceasta stare de fapt a fost determinata de refuzul conducerii AZOMURES de a accepta pretul impus de furnizor, de 174,5 dolari pentru o mie de metri cubi, cu cca. 25 de dolari peste pretul de anul trecut, si in conditiile in care AGA al societatii a decis in vara inchiderea combinatului in cazul cresterii pretului la gaz.

Anul trecut situatia tensionata generata de decizia AGA de a inchide societatea a fost dezamorsata prin interventia ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, si a negocierilor mediate de secretarul de stat Vasile Nistor, iar acordul incheiat atunci prevedea ca AZO va beneficia de gaz la pret redus si in 2006, cel putin in luna ianuarie. Cu toate acestea, AGA a ROMGAZ a respins hotararea prin care se mentinea acelasi pret, astfel ca factura pentru luna ianuarie a ajuns la AZOMURES cu noile preturi.

Potrivit liderului sindicatului Alternativa 2002, Maria Dandarau, care a cerut interventia gvernului si a Federatiei "Lazar Edeleanu" pentru deblocarea diferendului dintre AZO si ROMGAZ, situatia risca sa degenereze intr-o adevarata bomba sociala, din cazuza faptului ca inchiderea combinatului ar lasa aproximativ 4.000 de oameni fara loc de munca.

Dandarau a mai precizat sambata, ultima zi in care AZO avea gazul asigurat, ca a discutat cu secretarul de stat Vasile Nistor despre situatia de la Mures, insa pana la acea data in cadrul discutiilor dintre patronatul AZO si minister nu se ajunsese la nici un rezultat concret care sa fi deblocat negocierile dintre combinat si ROMGAZ. Liderul de sindicat urma sa plece duminica la Bucuresti, pentru o intalnire cu responsabilii din Ministerul Industriilor, dar si cu sindicalistii din Federatia "Lazar Edeleanu".

Vasile Nistor, cel care a mediat anul trecut conflictul dintre AZO si ROMGAZ, se afla sambata la Baia Mare si nu era la curent cu mersul negocierilor. Ne-a asigurat, insa, ca nu numai AZOMURES se afla in aceasta situatie, ci si ceilalti producatori de ingrasaminte din tara.

De altfel, potrivit lui Nistor, conflictul de la AZO a fost pe punctul de a fi rezolvat saptamana trecuta, insa au intervenit si alte societati, care au cerut de asemenea pret preferential la gazul metan.

Cu toate acestea, Vasile Nistor a precizat ca nu exista nici o garantie ca se va ajunge la un acord intre cele doua parti.

Vicepremierul Marko Bela a declarat sambata la Targu Mures ca nu cunoaste foarte bine situatia de la AZOMURES, insa a apreciat ca guvernul ar trebui sa faca protectie sociala pentru persoanele fizice, nu pentru societati comerciale.

AZOMURES a platit pentru anul 2005 la bugetul consolidat al statului peste 11.000.000 USD, iar la bugetul local taxe si impozite de peste 500.000 USD. AZOMURES vireaza lunar peste un milion USD pentru traficul de marfuri pe Regionala CFR Brasov, iar ROMGAZ furnizeaza anual pana la un miliard metri cubi de gaz catre AZOMURES.

"Nu numai AZOMURES, ci si alte societati sunt in aceeasi situatie. Se negociaza pretul la gaz, dar nu va pot spune mai multe, pentru ca nu am fost in Bucuresti zilele acestea si nu stiu in ce stadiu s-a ajuns.

Oricum, nu stiu daca se va realiza sau nu acordul", Vasile Nistor, secretar de stat la Departamentul guvernamental pentru Dialog Social

„Nu s-a intamplat nimic pana astazi (sambata, n. red.), dar de maine nu mai avem rezervare pentru gaz. De oprit nu se va opri inca, am vorbit ieri la dispecerat si mi-au asigurat de acest lucru ca nu se va intampla, dar presiunea gazului se poate reduce.

Maine merg si eu la Bucuresti, la minister si la la Federatie", Maria Dandarau, lider sindical Alternativa 2000.