Deputatii din Transilvania si Banat s-au intrecut, de la inceputul mandatului, in propuneri legislative dintre cele mai bizare, multe dintre ele fara nici o legatura cu realitatea din judetele in care au fost alesi.

Astfel, printre initiativele trimise in Parlament se numara o lege a play-back-ului, o "lege a calului", o propunere privind acordarea de trusouri pentru nou-nascuti si multe alte proiecte similare.

Unele vizeaza chiar o singura persoana, cum este cel initiat pentru acordarea unei locuinte pentru cel mai tanar veteran de razboi. Multi dintre deputati au semnat, la intamplare, proiecte legislative la care nici macar nu au lucrat, doar pentru a bifa inca o activitate parlamentara.

In paralel, in aproape toate judetele exista probleme economice si sociale grave, precum si derapaje importante in ceea ce priveste aderarea la Uniunea Europeana. Din acest punct de vedere se poate spune ca alesii se afla in afara agendei reale din circumscriptiile lor.

Plantarea de pomi fructiferi, mai importanta decat problemele economice

Alba este unul dintre judetele cu cele mai grave probleme economice din Transilvania. In aproape toate orasele, fabricile construite in perioada comunista au fost inchise, iar numarul de someri a crescut foarte mult. Infrastructura este si ea la pamant, iar investitiile stagneaza. Din acest punct de vedere, alesii judetului ar avea foarte mult de lucru, mai ales ca sunt si platiti pentru aceasta.

Desi putini locuitori ai judetului stiu asta, Cristian Valeriu Buzea este deputat PRM de Alba. El nu are nici o initiativa legislativa care sa aiba o legatura directa cu judetul, desi este semnatarul a opt propuneri.

Printre acestea se numara o propunere legislativa privind inlaturarea denumirilor de localitati din timpul ocupatiei straine, respinsa definitiv, una referitoare la plantarea de pomi fructiferi pe marginea drumului si o alta legata de acordarea unor bilete gratuite la teatru, film si filarmonica pentru elevi si studenti.

Totodata, in "palmaresul" deputatului PSD Emilian Cutean se afla o singura initiativa, legata de legea educatiei fizice si sportului.

Cel mai "prolific" deputat este Nicolae Popa (PC), care a semnat 17 initiative.

Printre acestea se numara proiectul 406/2005, denumit si "Legea Calului" (alaturi de deputatul de Timis, Valeriu Tabara, si de cel de Mures, Kelemen Attila), o propunere legislativa pentru reorganizarea activitatii de carantina fitosanitara, una pentru regimul materiilor explozive, una privind protectia sociala a femeilor casnice si alta privind arborarea drapelului Romaniei si folosirea sigiliilor cu stema tarii in institutiile publice.

Cea mai slaba activitate ii poate fi atribuita deputatului PNL Tiberiu Barbuletiu, care nu are nici o initiativa parlamentara. El este euro-observator la Bruxelles si ar putea invoca scuza ca nu are timp pentru activitea din Parlament. Totusi el a obtinut voturile locuitorilor din Alba, pe care, teoretic, ar trebui sa ii reprezinte.

Funar - "ales independent", inlocuit cu "ales tradator"

Si deputatul clujean Petru Calian (PC) a semnat initiativa privind inlaturarea denumirilor de localitati din timpul ocupatiei straine, cea referitoare la plantarea de pomi fructiferi la marginea drumului, dar si un alt proiect privind acordarea unor premii cuplurilor care au ajuns la nunta de aur.

De asemenea, pe Calian l-a preocupat, pe langa alte lucruri, si inlocuirea tichetelor de masa cu carduri de masa, lucru regasit intr-o alta initiativa la care a fost co-autor, alaturi de alti parlamentari ardeleni.

Colegul sau de circumscriptie, Konya Hamar Sandor (UDMR), nu a semnat nici o initiativa si nu a vorbit niciodata de la tribuna Parlamentului despre problemele celor care l-au ales.

Fostul prefect al judetului, Vasile Soporan (PSD), se numara si el printre initiatorii unei legi privind acordarea de "masuri reparatorii pentru cei care, avand titlul de doctor in stiinte, nu au beneficiat de prevederile Legii 128/1997".

Printre preocuparile deputatului PNL Horia Uioreanu se numara modificarile legii privind resursele acvatice vii, pescuitul si acvacultura.

Un capitol aparte printre parlamentarii clujeni ii poate fi dedicat senatorului (de aceasta data) ales pe listele PRM, Gheorghe Funar, care si-a pus semnatura pe nu mai putin de 124 de initiative si sute sau chiar mii de amendamente.

Acesta a mai initiat o lege pentru acordarea unei locuinte celui mai tanar veteran de razboi, o "propunere legislativa privind depunerea de coroane de flori si jerbe cu panglica tricolora la monumentele istorice" si una privind analizarea starii de sanatate a persoanelor care ocupa functii publice.

O alta propunere a fostului primar din Cluj-Napoca a fost denumita "O Biblie pentru fiecare familie de romani". De asemenea, Funar a declarat ca va initia un proiect prin care notiunea de "independent", cu care sunt denumiti alesii care parasesc un anumit partid politic, sa fie inlocuita cu aceea de "tradator".

Lege contra mercenarilor si trusouri pentru nou nascuti

La Arad, deputatul PNL Mihaita Calimente are si el cateva initiative "interesante". Una vizeaza interzicerea organizatiilor, simbolurilor, doctrinelor si ideologiilor comuniste, iar alta priveste interzicerea recrutarii, folosirii, finantarii si instruirii mercenarilor.

Deputatul PRM de Timis, Octavian Mircea Purceld, a semnat pana acum 12 initiative legislative. Printre acestea se numara si cateva mai aparte. Purceld a inaintat o initiativa pentru achizitionarea de barci cu motor in localitatile care au avut de suferit de pe urma inundatiilor.

De asemenea, el s-a agatat si de alte propuneri, cum este cea privind pomii fructiferi, biletele la teatru pentru tineri etc. La fel a facut si deputatul de Bistrita-Nasaud, Ioan Aurel Rus (PRM).

De ceva mai multa imaginatie a dat dovada si deputatul PD Ionela Pop Bruchental, care a participat la "inventarea" unei norme denumita "Legea Cos-Bebe privind acordarea de trusouri pentru nou-nascuti". Cam atat a facut in Parlament reprezentanta democratilor.

Deputatul de Bihor, Raul Hellvig (PC), este preocupat de "prevenirea accidentelor din mediul subteran speologic", drept pentru care a considerat ca acest domeniu merita o lege speciala. Co-semnatari ai propunerii sunt colegii sai de circumscriptie, Lakatos Petru si Cornel Popa. Cei trei provin dintr-un judet pe teritoriul caruia se afla foarte multe pesteri.

Deputatul PIN de Mures, Lavinia Sandru, s-a remarcat si ea printr-o lege de-a dreptul spectaculoasa: legea play-back. Este vorba despre o propunere legislativa privind informarea publicului spectator asupra modalitatii de interpretare "play-back" de catre solistii vocali in timpul spectacolelor.

Preocuparile parlamentarilor ardeleni nu arata decat ca partidele care i-au propulsat nu au nici o viziune si in concluzie nici o strategie in legatura cu zonele pe care acestia le reprezinta. In plus, mai arata ca procesul legislativ este incoerent, iar alesii pierd, practic, legatura cu electoratul si mai ales uita promisiunile din programul care i-a dus in Parlament.