Postul de presedinte al Camerei Deputatilor ramane asadar vacant. Un post pentru care, alaturi de cel similar de la Senat, partidele au declansat toamna trecuta batalia pentru schimbarea.

Ultimul cuvant l-a avut atunci Curtea Constitutionala care a hotarat ca presedintii Camerelor nu pot fi schimbati decat daca grupurile parlamentare din care acestia fac parte isi retrag sprijinul.

Acest lucru s-a intamplat practic in cazul lui Adrian Nastase astfel ca demisia sa redeschide chestiunea inlocuitorului lui in fruntea Camerei.

In timp ce PSD-istii sustin ca fotoliul lui Nastase le apartine, liberalii si democratii incearca sa ofere dovada "iubirii supreme", desemnand un candidat comun – din partea PNL- potrivit termenilor protocolului Aliantei.

Cu toate acestea, discutii ar putea aparea in sanul Aliantei si asta pentru ca, in timp ce liberalii il vor pe Bogdan Olteanu inlocuitor al lui Nastase, democratii "o viseaza" pe Mona Musca.

Deputatul PSD Adrian Nastase a anuntat, ieri, ca isi da demisia din functia de presedinte al Camerei Deputatilor. El a precizat, dupa sedinta conducerii Camerei, ca a facut anuntul in timpul sedintei Biroului Permanent al acestui for legislativ.

Nastase a mai spus ca decizia sa privind demisia din functia de presedinte al Camerei o va anunta joi in plenul Camerei. El le-a multumit membrilor Biroului Permanent, aratand ca perioada in care a fost presedinte al Camerei s-a adaugat la experienta sa de parlamentar.

Intrebat daca regreta ca nu va mai fi presedinte al Camerei, Adrian Nastase a spus& "Sigur ca regret, intotdeauna m-am simtit legat de viata Parlamentului si aveam foarte multe proiecte pentru anul viitor".

Nastase isi reproseaza ca a participat la dezbaterea de anul trecut din Parlament privind schimbarea presedintelui Camerei. El a mai declarat ca sunt foarte multe lucruri pe care si le reproseaza in general in plan politic si in plan personal.

Deputatul PSD Victor Ponta spune ca postul de presedinte al Camerei Deputatilor trebuie sa fie ocupat, in virtutea ultimelor alegeri, tot de un reprezentant al acestui partid. Victor Ponta declara ca numai PSD ar avea dreptul sa inainteze o propunere de inlocuire a lui Adrian Nastase.

Crin Antonescu aminteste ca presedintia Camerei ar trebui sa revina PNL, conform intelegerii din Alianta. El spune ca in cazul in care noul candidat PSD nu va obtine, cum este de asteptat, votul majoritatii deputatilor, se va ajunge intr-un grav impas legal.

Seful grupului deputatilor PD, Cristian Radulescu, da o cu totul alta interpretare noului Regulament al Camerei. El spune ca fiecare grup parlamentar poate propune un candidat, urmand ca prin vot sa se hotarasca cine este noul presedinte al Camerei.

Presedintele PSD Cluj-Napoca, Remus Lapusan considera insa ca urmatorul pas pe care il vor face principalele partide va fi desemnarea unui candidat pentru postul de presedinte al Camerei. "PSD isi va desemna un candidat, la fel va face si Alianta, probabil si PRM", a declarat Lapusan.

"Problema e insa faptul ca Alianta este majoritara", a mai continuat acesta. Adrian Nastase a renuntat la posturile de conducere dupa evenimentele din cursul acestei saptamani.

Olteanu sau Musca?

Vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, declara ca partidul sau il sustine in continuare pentru presedintia Camerei pe Bogdan Olteanu, dar ca PNL ar avea de depasit cateva obstacole in aceasta privinta. "Prima problema care se pune este colaborarea Partidului Democrat.

Intelegerea initiala la nivelul Aliantei a fost ca liberalii sa ia presedintele Camerei iar democratii- presedintele Senatului. In acest moment, noi nu avem post vacant decat la Camera.

Sper ca Partidul Democrat isi va reconfirma pozitia de a sustine un candidat liberal, lucru absolut firesc pentru ca oricum grupul cel mai mare al majoritatii la Camera este cel liberal", a sustinut Crin Antonescu.

La putina vreme dupa declaratia liberalilor a venit si pozitia oficiala a PD, prin vocea presedintelui acestei formatiuni, Emil Boc. Astfel, Boc a sustinut ca respecta termenii protocolului Aliantei, motiv pentru care, PNl va desemna candidatul Aliantei pentru sefia Camerei Deputatilor.

Cu toate acestea, ar fi de subliniat faptul ca, in timp ce liberalii vorbeau doar despre candidatul Bogdan Olteanu, numele vehiculat de catre democrati este Mona Musca, un apropiat al presedintelui Traian Basescu si al PD.

Boc a mai spus ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca la sfarsitul acestei saptamani liderii celor doua partide membre ale Aliantei se vor intruni pentru a pune la punct ultimele detalii privind sustinerea candidatului comun pentru presedintia Camerei Deputatilor.

PC – Eu cu cine votez?

Dincolo de posibilele neintelegeri din Alianta, se pune problema fidelitatii Partidului Conservator care, la schimbarea puterii dupa alegerile din 2004, a votat alaturi de PSD.

Purtatorul de cuvant al PC, deputatul Bogdan Ciuca, a spus ca partidul sau va vota acum alaturi de partidele din Coalitie, dar si-a exprimat temerea ca hotararea se va dovedi foarte greu de luat. "Se va deschide din acest punct de vedere si o cutie a Pandorei.

Deja exista diverse zvonuri ca fiecare partid ar vrea sa-si sustina cate un candidat , ba ca unii s-au razgandit, deci va incepe o batalie - un lucru urat si, din punctul nostru de vedere, ineficient, din perspectiva imaginii Parlamentului", a declarat, la randul sau, Ciuca.

Dupa Nastase... iar reforma

PSD Cluj a remis, ieri, un comunicat de presa in care se arata ca pozitia presedintilor organizatiilor judetene, exprimata in cadrul intalnirii de marti, a demonstrat ca partidul "s-a reasezat in jurul proiectului de reforma".

"Dincolo de sentimentele pozitive fata de colegul nostru, exista o vointa determinata de ratiune pentru continuarea procesului de reconstructie a partidului. Problemele PSD nu iau sfarsit o data cu demisia lui Adrian Nastase din functiile detinute in partid si la Camera Deputatilor.

Toti cei care apar ca invinuiti in dosare penale, pentru incalcarea legii in exercitatea unor functii publice, trebuie sa faca un pas inapoi pana la clarificarea de catre justitie a fiecarei situatii in parte, pentru a nu-i obliga pe membrii nostri de partid sa poarte nedreapta si umilitoarea eticheta de corupti.

Pentru evolutia viitoare a Partidului Social Democrat este esential modul in care vom gestiona aceasta criza.

Obiectivul nostru trebuie sa fie recredibilizarea partidului, iar acesta se poate realiza numai prin ducerea la bun sfarsit a proiectului politic in care ne-am angajat, fara ezitari sau jocuri duble in speranta unui castig politic facil si imediat.

Doar astfel vom putea repune in actiune politica opozitia, asezandu-ne, impreuna cu cetatenii, pentru stabilirea prioritatilor de dezvoltare ale Romaniei".