Maghiarii au manifestat pasnic ieri la Odorheiu Secuiesc, Targu Secuiesc si in alte zone ale tarii, exceptie facand doar Clujul, unde maghiarii s-au revoltat impotriva politicii duse de Guvernul de la Budapesta si l-au huiduit pe reprezentantul consulului Ungariei.

La Odorheiul Secuiesc, liderul Consiliului National Secuiesc, Csapo Joszef, a dat citire mult discutatei proclamatii de autonomie, in timp ce Tokes Laszlo a vorbit despre autonomie teritoriala si personala, dind exemplul Tirolului de Sud si al Cataluniei.

Atit Csapo Josep, Tokes Laszlo, cat si Sasz Jeno au vorbit mai multe despre o autonomie realizata pe calea dialogului, insa au accentuat faptul ca acest deziderat trebuie realizat pana la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

15 martie este Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, acestia comemorandu-si eroii din timpul Revolutiei Ungare de la 1848-1849. Conform traditiei, manifestari in acest sens au loc in zonele unde comunitatea maghiara este majoritara, in judete precum Covasna, Harghita, Mures, Cluj, Sibiu, Satu Mare, Salaj.

Manifestantii sositi din Harghita, Cluj, Covasna si Mures la Odorheiu Secuiesc au purtat pancarte prin care au cerut autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc. Ei au fost intampinati cu ropote de aplauze de multime.

Una dintre cele mai aplaudate delegatii a fost cea din orasul ungar Debrecen, care purta o pancarta cu sloganul "Justice for Transilvanya".

Pe cladirile din piata Marton Aron au fost atarnate bannere pe care se putea citi "Autonomie Tinutului Secuiesc - Libertate secuilor", "Tinutul Secuiesc - Tirolul de Sud - Catalonia - Europa", iar pe cladirile oficiale din oras, alaturi de steagul Romaniei au fost arborate drapelul Ungariei si cel al Consiliului National Secuiesc.

Autonomie teritoriala si personala

Primarul orasului Odorheiu Secuiesc, Szasz Jeno, presedinte al Uniunii Civice a Maghiarilor, a declarat, in discursul rostit in fata a aproximativ 10.000 de participanti, ca minoritatea maghiara nu vrea nici mai mult nici mai putin decat alte minoritati, el pledand pentru "autonomie si drepturi egale".

"Ce este bun pentru Europa, este bun si pentru Romania", a spus Jeno, dand ca exemplu Tirolul de Sud si Catalunia, drept zone care beneficiaza de autonomie teritoriala. Primarul a spus ca reprezentanti ai maghiarilor intentioneaza sa aiba un dialog cu reprezentanti ai vietii politice romanesti, in acest sens.

El a lansat un indemn la calm si a pledat ca maghiarii din Romania sa aiba drepturi egale cu majoritatea.

Episcopul reformat Laszlo Tokes, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), a pledat, in discursul sau, pentru libertate, dreptate si autoguvernare, el facand referire la autonomie teritoriala si personala.

"Schimbarea granitelor nu este un drum de urmat, de aceea, spun ca, daca ne-au luat teritoriul, vrem autonomie", a mai spus Tokes.

Episcopul reformat a dat si el un exemplu, Chisinaul, care a dat autonomie gagauzilor si transnistrenilor. Tokes a atras atentia ca in Romania exista si alti reprezentanti ai maghiarilor, nu doar UDMR.

"Pe langa dialogul maghiar-maghiar trebuie sa existe si un dialog maghiar-roman, dar nu un dialog UDMR- romani, pentru ca nu Uniunea este singurul reprezentant al maghiarilor din Romania", a accentuat Tokes.

Manifestarea de la Odorheiul Secuiesc s-a desfasurat intr-o atmosfera calma si placuta, fiind recitate poezii si intonate cantece patriotice, urmate de discursuri ale unor istorici care au vorbit despre Revolutia de la 1848-1849 si despre semnificatia zilei de 15 martie pentru maghiarii de pretutindeni.

Si Marko vrea autonomie

La Targu Secuiesc, in fata localnicilor imbracati in costume populare si uniforme militare de epoca, oficialii nu au ratat prilejul sa vorbeasca si de autonomie. Marko Bela a vorbit la Tirgu Secuiesc despre importanta unitatii maghiarilor si a autonomiei.

Liderul UDMR a declarat ca problema trebuie rezolvata, lupta trebuie dusa pana la capat si munca trebuie incheiata.

"Avem nevoie de autonomie, avem nevoie si de autonomia secuimii, ar fi bine daca ea s-ar putea infaptui prin declaratii si proclamatii, dar si noi trebuie sa ne gandim bine cum facem politica de acum inainte.

Cu luciditate, cu rabdare, uniti sau aruncand vorbe mari, incercand sa prindem vrabii batand toba, folosind ziua de 15 martie unii impotriva altora", a declarat vicepremierul Marko Bela.

La Miercurea Ciuc, manifestarea a inceput de dimineata, in fata statuii lui Gal Sandor. La sarbatoare au participat, alaturi de localnici - etnici maghiari si autoritati locale si judetene si parlamentari UDMR.

In discursul pe care l-a sustinut in fata adunarii, primarul orasului, Raduly Robert, a vorbit despre autonomia teritoriala a secuilor si a subliniat ca in acest sens trebuie luptat si prin fapte.

La Arad, filiala locala a UDMR isi inaugureaza oficial noul sediu. Consiliul Local al Municipiului Arad a repartizat UDMR noul sediu, dupa ce cladirea in care functiona pana in prezent a fost retrocedata fostilor proprietari.

In prezent, in aceasta cladire functioneaza si Cabinetul senatorial al lui Vasile Dan Ungureanu, Fundatia Romano - Germana, Uniunea Democratica a Sarbilor si Asociatia pentru Protectia Consumatorului. Noul sediu isi va deschide portile pentru public incepand cu data de 20 martie.

La Parlamentul European de la Strasbourg a avut loc, in organizarea delegatiei Partidului Socialist Ungar, conduse de Csaba Tabajdi, o comemorare internationala dedicata Revolutiei si luptei pentru libertate din 1848-49. Tot cu acest prilej s-a deschis si o expozitie turistica de fotografii despre Ungaria. (S.G.)

15 martie fara incidente

Amploarea festivitatilor organizate pe 15 martie la Targu Mures a fost sub nivelul celor de anii trecuti. Grupuri de 100-200 de persoane s-au adunat la statuia lui Bernady Gyorgy si la cea a poetului revolutionar Petofi Sandor. In acest an, manifestarile au fost marcate de lipsa de unitate a maghiarilor.

Reprezentantii UCM Mures nu au participat la manifestarile de UDMR, preferand sa fie prezenti la Adunarea de la Odorhei, organizata de Consiliul National Secuiesc. La monumentul Secuilor Martiri liderii Uniunii au vorbit despre autonomie, insa nu s-au inregistrat nici un fel de incidente.

Manifestarile prilejuite de Ziua nationala a maghiarilor de pretutindeni au evidentiat in acest an lipsa de unitate din sanul comunitatii maghiare, divizata pe considerente politice.

In organizarea UDMR, festivitatile au debutat la ora 11, cu depuneri de coroane la statuia lui Bernady Gyorgy din fata Protopopiatului Reformat Mures.

In ciuda frigului, aproximativ 200 de oameni au asistat rabdatori, cu cocarda rosu-alb-verde in piept, la discursurile liderilor UDMR Mures, printre care ministrul Borbely Laszlo, senatorul Frunda Gyorgy si deputatul Kelemen Atilla, presedintele organizatiei judetene Mures a UDMR.

La depunerea de coroane au asistat atat oficialitati locale - viceprimarii Csegzi Sandor si Barczi Gyozo Istvan -, cat si judetene - consilierii Bartha Barna si Szalkay Iosif.

Si la statuia poetului revolutionar Petofi Sandor s-au adunat, in jurul orei 13.30, aproximativ o suta de participanti, majoritatea elevi, in cadrul unei festivitati organizate de Asociatia Pedagogilor Maghiari. Revolutia de la 1848 a fost comemorata aici prin intonarea de cantece, dar si prin discursuri ale unor clerici reformati.

La acest eveniment, singurele oficialitati prezente au fost viceprimarii Csegzi si Barczi, ultimul sosind la adunare in masina Primariei.

Manifestarile comemorative organizate de UDMR au continuat la ora 16, la monumentul Secuilor Martiri, locul traditional de celebrare a zilei de 15 martie. La eveniment au participat senatorul Frunda Gyorgy, deputatul Kelemen Atilla si secretarul de stat Jakab Istvan.

Aceasta festivitate a fost, de altfel, si cea mai de amploare, in ciuda frigului si a noroiului fiind prezenti cateva sute de oameni.

Festivitati au avut loc si in restul judetului. Astfel, au fost depuse coroane de flori la monumentul luptei pentru libertate din curtea bisericii romano-catolice din Reghin, eveniment urmat de un spectacol festiv la Casa de cultura.

Coroane de flori au fost depuse si la statuia lui Petofi din cetatea medievala din Sighisoara, iar la Albesti, la monumentul poetului revolutionar, Petofi Sandor, renovat anul trecut, s-a desfasurat o traditionala manifestare comemorativa, in organizarea Asociatiei "Petofi Sandor".

"Noi nu am organizat anul acesta nimic la Targu Mures. Suntem la Odorhei, atat domnul Fodor cat si Tokes Andras. E foarte frumos aici si exista zvonuri ca o sa vina si presedintele Basescu", Berekmeri Sandor, presedinte UCM Mures

"Am transmis un mesaj pozitiv, de a ramane impreuna comunitatea maghiara, de a aprecia drepturile pe care le-am obtinut in ultimii 16 ani si de a continua demersurile pentru obtinerea unor noi drepturi, cum e autonomia culturala sau Universitatea Bolyai, care e parte a patrimoniului culturii maghiare in Ardeal.

Un lucru foarte important, pe care trebuie sa-l realizeze maghiarii, e ca autonomia teritoriala nu este etnica. Din acest punct de vedere, noi trebuie sa continuam lupta pentru autonomie prin descentralizare si aducerea deciziilor mai aproape de oameni" , Frunda Gyorgy, senator UDMR