Pe 25 iunie 1991, intre Victor Petrescu si sotii Georgeta si Ion Dumbrava se incheie un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect o casa de paianta si, ce e important, un teren in suprafata de 938 metri patrati, situate in Filiasi, pe strada Garii, nr. 9.

Instrainarea s-a facut (atentie!) in baza Autorizatiei de instrainare nr. 21 din 11.06.1991, emisa de Primaria Orasului Filiasi. Imobilul fusese dobandit de parintii fostului proprietar in 1938, iar configuratia zonei nu s-a schimbat prea mult de atunci si pana la data efectuarii tranzactiei.

Cum sotii Dumbrava au privit inca de la inceput tranzactia ca pe o investitie de viitor, ei nu s-au mai ocupat o vreme de terenul cu pricina dupa ce, imediat dupa efectuarea tranzactiei, l-au inscris pe rolul lor in Registrul Agricol si au incepu sa plateasca impozite pentru el.

Practic, terenul nu a fost individualizat la momentul respectiv cu tarusi pentru delimitarea proprietatii, urmand ca acest lucru sa se faca in timp, cand sotii Dumbrava aveau sa decida destinatia lui. De acest lucru au profitat cei care s-au ocupat de revendicarea imobilului parintesc al Rodicai Stanoiu.

Astfel, acestia au luat cu japca exact 488 metri patrati din suprafata de 938 metri patrati, iar pentru crearea aparentei de legalitate a operatiunii frauduloase a fost intocmita o schita ce reflecta cu exactitate realitatea masluita de pe teren.

10 ani mai tarziu are loc celebra achizitionare a imobilului de catre Petrom, contra sumei de 100.000 de dolari. Doi ani mai tarziu incep necazurile lui Dumbrava. Dorind sa demareze o afacere proprie, Ion Dumbrava a constatat ca Petrom isi ingradise proprietatea.

Mai mult decat atat, pe terenul sau inflorise un mic comert stradal, Primaria Filiasi (aceeasi care isi daduse acordul pentru achizitionarea terenului de catre Dumbrava in 1991) a dat aprobari pentru instalarea unor chioscuri - repetam, pe terenul lui Dumbrava, ciuntit cu inca 368 metri patrati.

Nevoit de situatie sa actioneze, Dumbrava se adreseaza justitiei, chemand in judecata Primaria Filiasi. In apararea sa, parata scoate la iveala documentul masluit, cu intentia clara de a-i da o turnura oficiala si a induce in eroare instanta.

Pentru lamurirea situatiei, instanta a dispus o expertiza tehnica topografica, ale carei concluzii au fost net in favoarea reclamantului. Aceasta a atestat ca terenul lui Dumbrava a fost ciuntit la greu de toti cei care au avut interesul.

Cheia intregului dosar a fost sintagma Piata Garii, intepretata diferit de catre parti. Astfel, potrivit reclamantului (chestiune pe care avea sa o atesteze si expertiza) Piata Garii reprezenta terenul aflat in fata statiei CFR din Filiasi – conform schitei topografice originale – si nu platforma betonata (amenajata cu tarabe si copertine) din prelungirea terenului lui Dumbrava, asa cum doreau sa sugereze reprezentantii Primariei Filiasi.

In mod corect, instanta de fond, Judecatoria Filiasi, retine ca acea piata a garii (asa cum a fost ea individualizata si in Monitorul Oficial nu poate fi localizata in teren, intrucat nu sunt indicate dimensiunile si vecinatatile pe fiecare latura.

Mai mult decat atat, pe langa expertiza, instanta face si cercetarea la fata locului si constata ca si in planul urbanistic general terenul lui Dumbrava are forma topografica astfel cum a fost delimitata in schita topografica reala. Situatia fiind clara, prin Sentinta civila nr. 181 pronuntata in dosarul nr. 582/2003, Judecatoria Filiasi admite actiunea si obliga Primaria Filiasi sa-i lase lui Dumbrava terenul, ocupat abuziv, in deplina proprietate si linistita posesie.

Practic, prin aceasta sentinta se certifica faptul ca schita topografica depusa in instanta de reprezentantii Primariei Filiasi este falsa. Intreband in respectiva institutie, niciunul dintre cei cu care am discutat nu isi aduce aminte cum a ajuns schita la dosar.

Pentru ca lucrurile sa fie si mai clare, mentionam ca, prin incheierea nr. 45 din 26.01.2004, Biroul de Carte Funciara de pe langa Judecatoria Filiasi dispune intabularea dreptului de proprietate al lui Dumbrava pe terenul in suprafata de 938 metri patrati, asa cum acesta figura in documentele de cumparare.

Anumite surse ce au dorit sa isi pastreze anonimatul afirma ca sentinta cu pricina a ajuns la urechile fostului ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, unul dintre cei interesati in a mentine lucrurile confuze. In acest scop, unul dintre reprezentantii primariei a facut un drum special in capitala.

Din cate se pare, acesta a fost incununat de succes. Instanta de apel, Curtea de Apel Craiova, ia in considerare tocmai schita ignorata de instanta de fond si statueaza ca terenul revendicat de Dumbrava apartine domeniului public, asa cum reiese din hotararea Consiliului Local Filiasi cu nr. 38/1999, prin aceasta, speculandu-se confuzia sintagmei amintite mai sus, terenul cu pricina este trecut in domeniul public, tocmai pentru a ridica bariera legii in fata solicitarii lui Dumbrava.

Interesanta interpretarea instantei de apel, ce ia de buna o hotarare de consiliu, nu schite si documente autentice. Si, pe cale de consecinta, admite apelul Primariei Filiasi si ii sugereaza lui Dumbrava sa isi ia adio de la proprietatea sa de drept.

Mai mult decat atat, exact dupa pronuntarea in apel, prin modificarea Codului de procedura civila, Curtea de Apel Craiova devine instanta de recurs in speta de fata. Este evident ca, data fiind situatia, aceeasi instanta nu putea pronunta o alta hotarare decat aceea pronuntata ca instanta de apel. Asa ca ramane cum s-a stabilit, pentru ca asa a vrut tanti Rodica.