Demisia lui Adrian Nastase din fruntea Camerei Deputatilor si din functia de presedinte executiv deschide calea razboaielor pentru cele doua functii.

In timp ce pentru sefia Camerei Deputatilor, candidatul PSD, cel mai probabil Valer Dorneanu, urmeaza sa se infrunte cu cel al Aliantei, dupa toate datele - Bogdan Olteanu, pentru presedintia executiva, functie ramasa la randul ei vacanta, s-ar putea sa avem o surpriza.

In culisele PSD, numele vehiculat tot mai des este cel al presedintele PSD Cluj, Ioan Rus, si lider al Grupului de la Cluj, devenit foarte activ in ultimele zile. Potrivit informatiilor noastre, pesedistii ardeleni incearca sa forteze organizarea unui nou Congres, singurul for care l-ar putea valida pe noul detinator al pozitiei secunde in PSD.

Cu toate acestea, pozitia oficiala exprimata de Rus este ca, deocamdata, nu este interesat de alta functie decat de cea pe care o detine deja – mai exact de vicepresedinte. Pe de alta parte, exista si voci care sustin necesitatea eliminarii din statutul partidului a functiei de presedinte executiv.

Asa cum se stie, Adrian Nastase a fost fortat sa renunte la functiile pe care le are in cadrul partidului si in stat, dupa ce reprezentantii PSD au decis sa-i retraga sprijinul politic.

Liderii PSD au decis sa lupte pentru pastrarea functiei de presedinte al Camerei Deputatilor si cauta in momentul de fata sa umple golul lasat de Nastase.

Una dintre variantele viabile pe care le are la dispozitie PSD in acest moment este Valer Dorneanu, vicepresedinte PSD, fost presedinte al Camerei Deputatilor in perioada 2001-2004, cand partidul se afla la guvernare.

Dorneanu este caracterizat de presedintele PSD, Mircea Geoana, drept "un exceptional specialist in domeniul juridic, poate uneori nu foarte spectaculos, dar e un om de o integritate morala impecabila, un criteriu important pentru noi".

Alte nume vehicuate pentru presedintia Camerei Deputatilor au fost Victor Ponta si Mihai Tanasescu, care au declarat insa ca nu vor candida. Aceeasi pozitie a fost exprimata de Miron Mitrea, actualul vicepresedinte al Camerei, si de Viorel Hrebenciuc, seful grupului parlamentar PSD.

Rus s-a reactivat

In timp ce grupul parlamentarilor PSD face si desfac propuneri pentru a pastra functia de presedinte al Camerei Deputatilor in ograda partidului, cealalta functie mostenita de la Nastase, cea de presedinte executiv, ar putea fi ocupata de presedintele PSD Cluj, Ioan Rus.

Liderul Grupului de la Cluj, Ioan Rus este sustinut pentru aceasta functie de majoritatea liderilor organizatiilor judetene ale PSD din Ardeal, dar si din alte regiuni ale tarii.

De pilda, seful PSD Satu Mare, Gheorghe Ciocan, a declarat pentru presa centrala ca Ioan Rus ar fi cel mai potrivit pentru a prelua pozitia de presedinte executiv si sustine necesitatea organizarii unui congres extraordinar.

Ar fi de subliniat ca, retragerea sustinerii lui Adrian Nastase s-a datorat in mare parte si lui Ioan Rus. In ultimele zile, Grupul de la Cluj a devenit foarte activ, trimitand presei mai multe pozitii oficiale, cu privire la "starea de fapt" din PSD.

Rus zice «ba», colegii sai «da»

Presedintele PSD Cluj-Napoca, Remus Lapusan, a sustinut ca desi este prematur sa se discute depre preluarea acestei functii de catre Rus, ceea ce ar presupune organizarea unui Congres, a admis faptul ca presedintele PSD Cluj ar fi "apt" sa preia aceasta functie.

Pe de alta parte, Lapusan a sustinut ca exista si propunerea de eliminare a functiei de presedinte executiv, intrucat "ar trebui sa fie un singur presedinte care sa aiba propria echipa".

La randul sau, senatorul Vasile Dincu a apreciat ca preluarea acestei functii de catre Rus ar fi "un lucru bun". "Domnul Rus este un om pragmatic, insa nu stiu daca ar fi interesat de aceasta functie.

Oricum toata lumea vorbeste despre organizarea Congresului, insa pana la urmatorul Congres mai e doar un an, intrucat actuala conducere a fost investita pentru doi ani", a mai apreciat senatorul clujean cu privire la oportunitatea schimbarii calendarului obisnuit pentru organizarea in avans a unui Congres.

Pe de alta parte, Dancu a apreciat ca exista si posibilitatea convocarii unui Comitet National de Conducere, care sa aleaga pe cineva in functia ramasa vacanta.

In acelasi context, ar fi de subliniat ca, potrivit pozitiei oficiale exprimate de Ioan Rus, acesta nu este interesat de o alta functie decat cea castigata in cadrul ultimului Congres - mai exact cea de vicepresedinte al PSD. "La Congres am obtinut un mandat de vicepresedinte pe care il voi duce pana la capat.

In acest moment nu ma intereseaza nici o alta functie de conducere in afara aceleia pe care o detin deja", este reactia lui Rus, remisa redactiei noastre de purtatorul sau de cuvant, Ancuta Abrudan.

Curatenia de primavara

Rus a apreciat recent ca problemele partidului nu iau sfarsit o data cu demisia lui Adrian Nastase din functia de presedinte executiv al PSD si de la sefia Camerei. El a sustinut ca toti cei invinuiti in dosare de coruptie trebuie sa se retraga, pana la clarificarea problemelor in justitie.

Potrivit lui Rus, toti cei care apar ca invinuiti in dosare penale pentru incalcarea legii in exercitarea unor functii publice "trebuie sa faca un pas inapoi pana la clarificarea de catre justitie a fiecarei situatii in parte", pentru a nu-i obliga pe membrii PSD "sa poarte nedreapta si umilitoarea eticheta de corupti".

In opinia vicepresedintelui PSD, pentru evolutia viitoare a partidului, este esential modul in care se va gestiona aceasta criza.