Maghiarii au manifestat pasnic in 15 martie la Odorheiu Secuiesc, Targu Secuiesc si in alte zone ale tarii.

Ultimele declaratii politice dinaintea manifestarii aratau, dealtfel, ca tensiunile create intre gruparile radicale din Consiliul National al Secuilor (CNS) si celelalte organizatii, care aduna etnicii maghiari din Transilvania si oficialii Guvernului, s-au ameliorat considerabil.

Cu toate ca in preambulul zilei de 15 martie presedintele Traian Basescu i-a chemat la ordin pe trei dintre reprezentantii CNS, purtand discutii apoi si cu radicali unguri si ultranationalistii lui Vadim Tudor, multa lume se temea ca manifestarea de la Odorheiu Secuiesc, considerata a fi localitatea unde s-au pastrat cele pure radacini ale etniei secuilor din Romania, nealterate de imixtiunile cu romanii si maghiarii, sa degenereze in conflicte si violente. Nu a fost asa, iar apelurile spre conciliere lansate de mai toate gruparile politice au dat roade.

Secuii au manifestat cu calm si decenta, sarbatorind ziua maghiarimii de pretutindeni intr-un climat usor tensionat de declaratiile emfatice ale liderilor politici adepti ai doctrinei de extrema dreapta.

Majoritatea celor aproape 10.000 de secui prezenti la Odorhei s-au multumit sa-si declare doleantele prin pancarte si lozinci, dar fara proclamatii iredentiste ori anti-romanesti.

GAZETA va prezinta in continuare, succint, derularea celor mai importante momente ale manifestarilor din 15 martie organizate in cele mai sensibile puncte ale Transilvaniei, puncte nevralgice in ceea ce priveste tensiunile inter-etnice dintre romani si maghiari.

Daca in Odorhei si Targu Secuiesc manifestarile au decurs pasnic, exceptie a facut doar Clujul, unde ungurii s-au revoltat impotriva politicii duse de Guvernul de la Budapesta si l-au huiduit pe reprezentantul consulului Ungariei.

La Odorheiul Secuiesc, liderul Consiliului National Secuiesc, Csapó József, a dat citire mult discutatei proclamatii de autonomie in care se cere "autonomie pentru Tinutul Secuiesc si libertate pentru secui". Totodata, in acest document se cere ca Parlamentul Romaniei sa ratifice statutul autonomiei Tinutului Secuiesc.

Tókes Laszló a vorbit despre autonomie teritoriala si personala, dand exemplul Tirolului de Sud si al Cataluniei. Atat Csapó József, Tókes Laszló, cat si Sasz Jeno au vorbit mai multe despre o autonomie realizata pe calea dialogului, insa au accentuat faptul ca acest deziderat trebuie realizat pana la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Delegatii revendicative

Data 15 martie este considerata ziua maghiarilor de pretutindeni, o zi in care acestia isi comemoreaza eroii din timpul Revolutiei Ungare de la 1848.

Conform traditiei, in fiecare an, manifestari in acest sens au loc in zonele unde comunitatea maghiara este majoritara, in judete precum Covasna, Harghita, Mures, Cluj, Sibiu, Satu Mare si Salaj.

Manifestantii sositi din Harghita, Cluj, Covasna si Mures la Odorheiu Secuiesc au purtat pancarte prin care cereau autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc. Ei au fost intampinati cu ropote de aplauze de multimea de aproape 10.000 de manifestanti.

Una dintre cele mai aplaudate delegatii a fost cea din orasul maghiar Debrecen, care purta o pancarta cu sloganul "Justice for Transilvanya".

Pe cladirile din piata Marton Aron au fost atarnate bannere pe care se putea citi "Autonomie Tinutului Secuiesc - Libertate secuilor!", "Tinutul Secuiesc - Tirolul de Sud - Catalonia – Europa", iar pe cladirile oficiale din oras, alaturi de steagul Romaniei, au fost arborate drapelul Ungariei si cel al Consiliului National Secuiesc.

Vor autonomie teritoriala si personala

Primarul orasului Odorheiu Secuiesc, Szasz Jenö, presedinte al Uniunii Civice a Maghiarilor, a declarat, in discursul rostit in secuilor, ca minoritatea maghiara nu vrea nici mai mult nici mai putin decat alte minoritati nationale din statele europene, pledand pentru "autonomie si drepturi egale".

"Ce este bun pentru Europa, este bun si pentru Romania", a spus Jenó, dand ca exemplu Tirolul de Sud si Catalunya drept zone care beneficiaza de autonomie teritoriala. Primarul din Odorhei a mai spus ca reprezentanti ai maghiarilor intentioneaza sa aiba un dialog cu reprezentanti ai vietii politice romanesti, in acest sens.

El a lansat un indemn la calm si a pledat ca maghiarii din Romania sa aiba drepturi egale cu majoritatea.

Episcopul reformat Laszló Tókes, presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Ardeal (CNMA), a pledat pentru libertate, dreptate si autoguvernare, facand referire la autonomie teritoriala si personala. "Schimbarea granitelor nu este un drum de urmat, de aceea, spun ca, daca ne-au luat teritoriul, vrem autonomie", a spus Tókes.

Episcopul reformat a dat si el un exemplu de autonomie, mentionand ca Chisinaul a dat autonomie gagauzilor si transnistrenilor. Tókes a atras atentia ca in Romania exista si alti reprezentanti ai maghiarilor, nu doar UDMR.

"Pe langa dialogul maghiar-maghiar trebuie sa existe si un dialog maghiaro-roman, dar nu un dialog UDMR- romani, pentru ca Uniunea nu este singurul reprezentant al maghiarilor din Romania", a accentuat Tókes.

Dupa pleiada de discursuri politice, manifestarea de la Odorheiu Secuiesc s-a incheiat cu recitaluri de poezii si cantece patriotice, urmate de discursuri ale unor istorici, care au vorbit Revolutia de la 1848-1849 si despre semnificatia zilei de 15 martie pentru maghiarii de pretudindeni.

Clujenii s-au revoltat

Maghiarii din Cluj au protestat martea trecuta impotriva politicii duse de Guvernul de la Budapesta fata de minoritatile de peste granita.

Participantii la manifestarile organizate ieri la Cluj-Napoca, de ziua nationala a maghiarilor de pretutindeni, au huiduit in timp ce reprezentantul Consulatului General al Ungariei, Konya Laszló, a dat citire mesajului premierului Ungariei, Gyurcsany Ferenc.

Studenti maghiari veniti la manifestari au strans steagurile Ungariei pe durata discursului reprezentantului Consulatului si l-au apostrofat de demnitar, intorcandu-i spatele. Tinerii studenti maghiari au arborat si o pancarta pe care scria "Dati-ne universitatea inapoi!", referindu-se la Universitatea maghiara "Bolyai".

Prezent la eveniment, edilul sef al orasului, Emil Boc, s-a declarat primarul tuturor clujenilor, indiferent de etnie: "Avem toti obligatia sa facem un oras cu care sa ne mandrim in UE. Lucrurile care ne-au despartit sunt mai putine decat cele care ne unesc acum".

Boc s-a declarat impotriva separarii pe criterii etnice a Universitatii "Babes-Bolyai", declarand ca aceasta nu este o solutie in pragul intrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

Si Markó vrea autonomie

La Targu Secuiesc, in fata localnicilor imbracati in costume populare si uniforme militare de epoca, oficialii nu au ratat prilejul sa vorbeasca si de autonomie. Markó Béla a vorbit despre importanta unitatii maghiarilor si a autonomiei.

Liderul UDMR a declarat ca problema trebuie rezolvata, lupta trebuie dusa pana la capat si munca trebuie incheiata.

"Avem nevoie de autonomie, avem nevoie si de autonomia secuimii, ar fi bine daca ea s-ar putea infaptui prin declaratii si proclamatii, dar si noi trebuie sa ne gandim bine cum facem politica de acum inainte", a declarat vicepremierul.

"Adica cu luciditate, cu rabdare, uniti si nu aruncand vorbe mari, incercand sa prindem vrabii batand toba, folosind ziua de 15 martie unii impotriva altora", a mai declarat Markó Béla.

La Miercurea Ciuc, manifestarea a inceput de dimineata, in fata statuii lui Gal Sandor. La sarbatoare au participat, alaturi de localnici, etnici maghiari si autoritati locale si judetene si parlamentari UDMR.

In discursul pe care l-a sustinut in fata adunarii, primarul orasului, Raduly Robert, a vorbit despre autonomia teritoriala a secuilor si a subliniat ca in acest sens trebuie luptat si prin fapte.

La Arad, filiala locala a UDMR si-a inaugurat in 15 martie, oficial, noul sediu. Consiliul Local al Municipiului Arad a repartizat UDMR noul sediu, dupa ce cladirea in care functiona pana in prezent a fost retrocedata fostilor proprietari.

In prezent, in aceasta cladire functioneaza si Cabinetul senatorial al lui Vasile Dan Ungureanu, Fundatia Romano - Germana, Uniunea Democratica a Sarbilor si Asociatia pentru Protectia Consumatorului. Noul sediu isi va deschide portile pentru public incepand cu data de 20 martie.

La Parlamentul European de la Strasbourg a avut loc, in organizarea delegatiei Partidului Socialist Ungar, conduse de Csaba Tabajdi, o comemorare internationala dedicata Revolutiei si luptei pentru libertate din 1848-1849. Tot cu acest prilej s-a deschis si o expozitie de fotografii despre Ungaria.

Textul proclamatiei Manifestului Marii Adunari secuiesti de la Odorheiul Secuiesc, citita de Csapó József:

"Noi, participantii Mari Adunari Secuiesti tinuta pe 15 martie 2006, la Odorheiu Secuiesc, fiind constienti de responsabilitatea istorica pe care o avem fata de copiii si nepotii nostri, inaintam prin urmare Romaniei, Parlamentului European, Uniunii Europene, Natiunilor Unite si tuturor oamenilor lumii urmatorul manifest:

1. Noi, locuitorii istoricului Tinut Secuiesc si a asezarilor secuiesti, declaram:

•In tratatul Minoritatilor de la Paris din 1919, Romania, impreuna cu tarile aliate, au garantat autonomia drepturilor populatiei secuiesti. Astazi, printr-o prevedere a Constitutiei, ne este interzisa chiar organizarea unui referundum local ce are ca scop crearea regiunii administrative autonome secuiesti.

•Potrivit declaratiei de la Viena din 1993, in cadrul conferintei Natiunilor Unite, toti oamenii au dreptul la autodeterminare si subsidiaritate, inclusiv populatia secuiasca.

•Parlamentul European sugereaza masuri de protejare a maghiarilor din Transilvania, inclusiv a secuilor, in concordanta cu principiile autodeterminarii – autoritatile romane totusi refuza sa ia in considerare aceste sugestii.

2. Noi, locuitorii Tinutului Secuiesc si a asezarilor secuiesti, ne exprimam urmatoarele doleante:

•Noi nu mai vrem sa traim subordonati si lipsiti de protectie. Bazandu-ne pe traditiile istorice, autonomia teritoriala este dreptul nostru. Fara acest drept nu putem supravietui in tinutul natal, prin urmare nu vom renunta niciodata la acest drept.

Luptam pentru drepturile de baza ale omului prin mijloace democratice si asteptam solutii democratice imediate.

3.Noi, locuitorii Tinutului Secuiesc si a asezarilor secuiesti, cerem:

•Autonomie pentru Tinutul Secuiesc, libertate pentru secui!

•In 1 Decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba Iulia a proclamat deplina libertate nationala pentru toate nationalitatile care traiesc impreuna.

•Parlamentul Romaniei si Guvernul ar trebui sa indeplineasca toate responsabilitatile internationale pe care si le-au asumat si sa ofere egalitate in mod egal si eficient pentru comunitatea secuiasca autohtona in tinutul ei natal.

•Parlamentul romanesc ar trebui sa ratifice statutul autonomiei Tinutului Secuiesc.

•Conform rezolutiei 1334/2003 al Consiliului Europei, conceptul de "stat natiune" inclus in Constitutie este expirat si nu ar trebui sa fie un obstacol in autonomia locala- cu toate acestea autoritatile neaga restabilirea autonomiei tinutului secuiesc facand referire la clauza "statului natiune". Cerem ca termenul sa fie sters din Constitutie.

•Uniunea Europeana ar trebui sa remedieze lipsirea de drepturile noastre colective, care au trecut acum 86 de ani, si sa creeze regiunea administrativa autonoma secuiasca ca o conditie pentru aderarea Romaniei.

•Organizatia Natiunilor Unite ar trebui sa supravegheze stabilirea statutului autonom al Tinutului Secuiesc".

"In Bihor, manifestatiile s-au desfasurat cat se poate de frumos si corect. Bihorul si Oradea au dovedit intotdeauna ca se poate sarbatori foarte bine, atat de catre maghiari, cat si de romani. Am sarbatorit impreuna, asa cum o facem de vreo 10 - 13 ani de zile.

Este o convietuire foarte buna aici la Oradea intre romani si maghiari si nu sunt probleme", Pete Stefan, senator UDMR de Bihor

„Eu am sarbatorit la Sacuieni, aici in Bihor, impreuna cu colegii mei profesori de la liceul Petöfi Sandor si impreuna cu elevii. Nu au fost nici un fel de probleme, am sarbatorit linistit ca de obicei, nu a fost nimic iesit din comun. Noi, cei din UDMR, nu am fost de acord cu acea proclamatie de autonomie a Tinutului Secuiesc.

Nu este normal si nu sunt de acord cu acel tip de autonomie. Din punct de vedere cultural da, dar nu alt fel de autonomie", Sóki Bela, deputat UDMR de Bihor.

„Marea Adunare a Secuilor de la Odorheiu Secuiesc a fost o exprimare a democratiei directe. Totul s-a desfasurat in conditii normale, nu au fost nici un fel de probleme. Scopul a fost atins, s-a adoptat prin vointa secuilor o proclamatie de autonomie teritoriala a Tinutului Secuiesc.

Dupa estimarile autoritatilor locale la manifestatie, au participat aproximativ 20.000 de oameni. Nu pot sa comentez pozitia UDMR si a lui Marko Bela, eu nu mai sunt membru UDMR.

Nu comentez declaratiile lui Marko Bela, dar pot sa spun ca UMDR nu mai reprezinta interesele secuilor, desi ar avea aceasta obligatie prin propriul sau statut", Csapó József, presedintele Consiliului National al Secuilor.