Sute de piticoti zburda de colo-colo, fugind de la o jucarie la alta, se catara plini de entuziasm pe zidurile Cetatii, zboara cu avionul ori se inghesuie, cotindu-se, in goana dupa "aur". Sute de glasuri zglobii, aplauze din amfiteatru. Asa va arata, nu peste mult timp, o zi in raiul piticotilor.

Pentru ca Primaria Oradea vrea sa construiasca in Parcul Rogerius primul Orasel al Copiilor din tara.

Pentru socializare

Oradea este un oras de tranzit turistic. Motiv pentru care autoritatile locale au pus serios osul la munca pentru dezvoltarea orasului. Cel mai nou proiect este un obiectiv de agrement, unic in Romania – Oraselul Copiilor.

Pe care edilii urbei de pe malurile Crisului Repede si-au propus sa-l inceapa in vara si sa-l dea gata pana-n iarna. Conform planurilor Primariei Oradea, la inceputul lunii iunie vor incepe demolarile, defrisarile si nivelarile de teren pentru viitorul orasel al copiilor.

Se va lucra la capacitate maxima pentru ca noul parc de distractii sa fie gata sa primeasca miile de copii chiar de Mos Nicolae, in acest an.

"Este un proiect de inspiratie nemteasca", zice Marcel Bolos, director executiv la Directia Patrimoniu in cadrul Primariei Oradea. "In fiecare oras european exista cate un orasel al copiilor. Dar nu si la noi.

In Oradea, in momentul de fata, sunt 23.000 de copii, dar nu au un loc doar al lor, in care sa se simta bine, sa-si dezvolte personalitatea, sa invete cum sa socializeze. De aici a pornit ideea ridicarii unui orasel al copiilor adevarat, dotat cu toate utilitatile.

Vor avea acces toti copiii, nu vor fi nici un fel de restrictii in alegerea lor. Daca am impune o taxa de intrare, inseamna ca am favoriza o anumita categorie de oameni si nu putem fi partinitori", relateaza Bolos.

Bani grei

Primaria va investi bani grei in proiect, dar spera la un succes colosal. "Costul estimativ al realizarii acestui orasel este de 70 de miliarde, dintre care 10 miliarde vor fi din bugetul local, iar 60 miliarde se vor obtine prin credit bancar, pe termen de 20 de ani, cu o perioada de gratie de 10 ani", spune Marcel Bolos.

Sporul de cheltuieli privind consumul, crearea unor noi locuri de munca, durabilitatea investitiei, de aproximativ 40 de ani, sunt mijloacele prin care Consiliul Local isi va asigura amortizarea investitiei.

Mega-proiectul nu va ramane doar perla oradenilor, ci va fi un punct de atractie si pentru turisti, care vor afla de existenta lui chiar de la intrarea in tara si in oras, pentru ca se vor amplasa panouri de reclama iar parcul de distractie va fi inclus in circuitul turistic al zonei.

Pentru promovarea investitiei si transformarea parcului intr-un adevarat punct de atractie, initiatorii proiectului vor crea si site pe Internet, unde copiii din toata tara si nu numai se vor putea distra virtual cu toate jocurile din micul paradis oradean, dedicat in exlusivitate pruncimii.

Insuficient

Chiar daca Oradea dispune de importante puncte de atractie turistica, cum ar fi parcul dendrologic din zona Palatului Baroc si parcul dendrologic de la Universitate, nimeni nu s-a gandit sa creeze ceva special dedicat copiilor.

"Locurile de joaca amenajate in prezent sunt Mc Donald’s din complexul Crisul si in Complexul Comercial Lotus, dar acestea sunt concepute in scopuri comerciale, pentru a atrage consumatorii, fara a asigura conditiile de joaca si educatie cele mai civilizate", sustine Marcel Bolos.

"Manifestari precum Festivalul Gradinitelor sau serbarea zilelor de nastere ale copiilor nu au un spatiu propice de desfasurare. Educatia nu se poate forma fara dezvoltarea unor aptitudini de integrare in societate a copiilor, dar mai ales a unor aptitudini care privesc creativitatea si comportamentul social", mai relateaza Bolos.

In acest context, Oraselul Copiilor va fi un loc de recreere si agrement, in care sa se poata desfasura activitati specifice, organizate de gradinite si scoli si activitati dedicate zilelor de nastere ale copiilor.

Totul, intr-un cadru de exceptie si la standarde europene, sintagma des intalnita, insa pe care oradenii vor s-o puna in practica asa cum trebuie.

Orasel european

"Am mai avut un proiect pilot la Gradinita numarul 52, dar nu a fost la aceeasi dimensiune. Oraselul Copiilor va fi amplasat in zona parcului de langa Artima, in spatele Spitalului de Copii, desfasurat pe o suprafata de 14.616 metri patrati", zice Marcel Bolos.

"In acest spatiu de joaca se va ridica o cladire multifunctionala, dotata cu un mini-restaurant, incaperi pentru organizarea zilelor de nastere in atmosfera intima, cu tot felul de jucarii la dispozitie, grupuri sanitare, bucatarie, spatii administrative, spatii de depozitare.

Parcul va fi mobilat cu toata gama de jucarii si carusele, care se adreseaza diferitelor grupe de varsta. Astfel ca, in spatiul «Aventura», micutii vor simti deliciul adrenalinei, isi vor simti pentru cateva clipe inimile in gat.

Se vor catara pe panze de paianjen, vor invata sa pescuiasca, vor pilota avioane. In imediata vecinatate va fi un amfiteatru cu o capacitate de 1.000 de locuri, unde vor asista la teatrul de papusi sustinut de trupa Arcadia din Oradea, la prezentari de moda, mini concerte, serbari.

Un alt spatiu va fi «Cetatea Oradea», dar in miniatura, unde vor incerca sa escaladeze zidurile acesteia, vor ajunge in bastioane, vor fugi prin castele, tuneluri, toate pentru experimentarea echilibrului si indemanarii.

«Mina de Aur», cu circuitul spalarii nisipului in albia raului, pentru separarea pepitelor de aur, este special pentru promovarea comportamentului cooperant al lucrului in echipa", mai adauga seful de la Patrimoniu.

In mini-raiul pruncilor din Oradea se va mai amenaja si un spatiu pentru skateboard si role, care iarna va fi inghetat artificial, urmand sa functioneze ca si patinoar. Alei lungi cu bancute unde parintii si bunicii vor putea sta la umbra pomilor, pana cand odraslele lor isi mai pierd din energie.

Vor mai fi amplasate chioscuri pentru desfacere, cu inghetata, jucarii suveniruri, patine de inchiriat. Un alt element de unicitate va fi sistemul de iluminat, aparte fata de tot ce are Oradea de azi.

Intreg parcul va fi iluminat decorativ arhitectural, cu jocuri de lumini care vor scoate in evidenta tot ceea ce este frumos si de atractie si va pune in valoare mobilierul exterior al zonei.

Cireasa de pe tort va fi o imensa sfera luminoasa care va fi plantata in centrul amplasamentului si care va proiecta raze multicolore de lumina pe cerul intregului oras.