In sedinta de luni, consilierii locali vor avea pe masa un proiect de hotarire care, daca va trece, va acorda facilitati consistente functionarilor publici. Practic, consilierii vor dezbate contractul colectiv de munca, valabil pentru angajatii primariilor din Iasi, Ploiesti, Brasov, Tirgu Mures si Timisoara.

Principalul punct din contractul colectiv de munca este constituirea unui fond special destinat imbunatatirii conditiilor de la locul de munca. Banii provin de la bugetul Consiliului Local si va trebui sa asigure pentru toti functionarii cite o masa calda pe zi.

Valoarea mesei este de 75.000 de lei vechi, iar in cazul in care angajatorul nu poate oferi serviciul in natura, angajatii vor primi bani. Totodata, prin validarea contractului, in timpul iernii Primaria va trebui sa mentina la locul de munca o temperatura cuprinsa intre 20 si 25 de grade Celsius, iar vara fi nevoita sa puna in functiune instalatii de climatizare.

Tot din fondul de rezerva functionarii vor benefica in fiecare semestru de o suma egala cu media salariului de baza din institutie. De asemenea, municipalitatea se va obliga ca pe parcursul anului 2006 sa doteze toate birourile cu mobilier ergonomic.

Andrei Trofor, purtator de cuvint al Primariei, a explicat ca mare parte din mobilier este de proasta calitate si a fost achizitionat cu ani buni in urma, cind sistemele informatice abia apareau in institutiile publice. „Sint foarte incomode dotarile din birouri. Vor fi achizitionate mese de birou care sa aiba suport pentru tastatura si unitatea centrala a computerelor", a conchis Trofor.

Presedintele CJ a fost dat in judecata de subalterni

In schimb, la Consiliul Judetean (CJ) situatia sta cu totul altfel. Membrii Sindicatului Salariatilor din Consiliul Judetean (CJ) Iasi l-au actionat recent in judecata pe presedintele Lucian Flaiser pe motiv ca acesta nu respecta contractul colectiv de munca.

Mai mult, salariatii cer atit obligarea Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, cit si a Trezoreriei, pentru deblocarea neconditionata a sumelor de bani reprezentind drepturi speciale pentru mentinerea sanatatii si securitatii. Contractul colectiv de munca, aplicabil din perioada 2005 – 2006, a fost negociat anul trecut si inregistrat la Directia de Munca.

Cu toate acestea, salariatii nu au primit nici un spor special pentru sanatate si securitatea muncii (bani pentru alimente, medicamente, imbracaminte in valoare de aproximativ trei milioane de lei lunar pentru fiecare sindicalist). „Sub pretextul ca DGFPJ Iasi nu disponibilizeaza sumele respective, CJ a tergiversat achitarea drepturilor sociale.

Subliniem faptul ca toate sumele de bani reprezentind drepturile aferente contractului colectiv de munca au fost incadrate si aprobate prin bugetul CJ Iasi", arata in actiune aparatoarea sindicalistilor, avocata Marieta Volovat. „De fapt, Finantele s-au opus acordarii acestor sporuri.

In unele localitati precum Timiosara, Cluj, Sibiu, s-a trecut mai demult la prefectarea acestor sporuri prevazute in contractul colectiv de munca", explica Sebastian Tataru, purtatorul de cuvint al CJ.