Inalt prea Sfintia Bartolomeu Anania va fi inscaunat ca mitropolit al Mitropoliei Clujului, Alba Iuliei, Crisanei si Maramuresului la finele acestei saptamani, La eveniment si-au anuntat prezenta presedintele Romaniei Traian Basescu si prim ministrul Calin Popescu Tariceanu, care astfel vor da un vot de incredere si vor sustine public noua mitropolie.

Mitropolia Clujului, Alba Iuliei, Crisanei si Maramuresului a devenit o certitudine o data cu inscrierea sa in statut de catre Adunarea Nationala Bisericeasca (ANB), intrunita la Bucuresti, acum doua saptamani. Hotararea a fost votata cu o majoritate confortabila.

In ANB intra si doua treimi mireni, la o treime clerici (din fiecare eparhie), iar majoritatea a votat pentru divizarea Mitropoliei Ardealului. S-au opus doar cinci mireni si nici un cleric, din cei peste o suta de membri cu drept de vot.

Mitropolia nou-infiintata va avea resedinta in municipiul Cluj-Napoca si va fi condusa de IPS Bartolomeu, cuprinzand judetele Cluj, Bistrita Nasaud, Alba, Mures, Maramures, Satu Mare, Bihor si Salaj. Aceasta Mitropolie va fi a patra in ierarhia bisericeasca.

Festivitatea de intronare ca mitropolit, va avea loc la Cluj-Napoca, in 25 martie, de Bunavestire. In aceste conditii IPS Anania rupe opt judete din Mitropolia Ardealului, iar mitropolitului Streza, canonic ales, nu-i ramane decat simbolul istoric al ctitoriei lui saguna, Sibiul, Brasovul si putinii romani din judetele Harghita si Covasna.

Senatorul PSD Antonie Iorgovan a fost si este unul din cei mai aprigi contestatari ai noii Mitropolii. Iorgovan a deschis inca din luna ianuarie a acestui an o actiune in instanta impotriva deciziei Sfantului Sinod de infiintare a Mitropoliei Clujului. Plangerea lui Iorgovan, care reprezenta Fundatia Astra Sibiu, nu a fost acceptata de instanta.

Acum, Iorgovan tuna si fulgera. "Depun armele, intrucat nu mai am ce sa fac. Tot jocul meu era sa se blocheze decizia finala a ANB printr-o solutie juridica. Am deschis procesul impotriva Sfantului Sinod, dar s-a obstructionat mersul firesc al lucrurilor prin amanari repetate.

Daca a pledat pentru IPS Anania pana si o personalitate de talia lui Constantin Balaceanu-Stolnici, inseamna ca l-au convins liberalii, iar acestia lucreaza impreuna cu UDMR. Divizarea Mitropoliei Ardealului e cea mai mare victorie a ungurilor, in o mie de ani cat au stapanit Ardealul.

Iar acesta e primul pas spre federalizarea Transilvaniei! Cum va argumenta UDMR& Pana si Biserica Ortodoxa merge pe regiuni autonome de dezvoltare!", a spus Iorgovan.

In viziunea apocaliptica a lui Iorgovan nu ar fi exclus sa fie un sambure de adevar. Ruperea Mitropoliei istorice ar putea duce extrem de usor la o serie de fenomene in lant. Miercurea trecut, la Odorheiul secuiesc, 20.000 de secui au cerut autonomie teritoriala pentru tinutul secuiesc.

Daca Biserica Ortodoxa, a putut duce la bun sfarsit ruperea unei Mitropolii istorice, de ce nu ar reusi si secui acelasi lucru. Mai departe, de ce nu ar reusi si ardelenii obtinerea unei independente financiare fata de Bucuresti. Precedentul exista.

Pe langa toate acestea, dincolo de decizia Sfantului Sinod de a diviza Mitropolia istorica a Ardealului, decizie validata acum ireversibil de Adunarea Nationala Bisericeasca, mai exista o problema.

In momentul de fata, societatea romaneasca se indreapta cu pasi repezi spre deconspirarea fostilor securisti si spre o fireasca lege a lustratiei.

Or, tocmai mitropolitul celei mai mari parti a Ardealului, mitropolie desprinsa din cea istorica a marelui Andrei saguna, IPS Bartolomeu Anania, este singurul ierarh roman deconspirat public ca agent al fostei Securitati.

si de catre cine? Tocmai de insusi generalul Ion Mihai Pacepa, fostul sef al spionajului comunist! La finele acestei saptamani, presedintele Basescu si prim ministrul Tariceanu, prin prezenta lor la Cluj Napoca, vor da un vot de incredere lui Anania. Asta in timp ce ambii sustin o eventuala lege a lustratiei.