Lui Stephen Stead, seful cel mare al companiei clujene de medicamente Terapia, ii place in Romania. In schimb, nu-i place de romanii care nu se tin de cuvant si de cei care cauta doar partile negative. Speram ca s-a referit la ziaristi cel mult la ultima parte.

18 milioane de euro, o gramada de bani, vor intra in Terapia numai in acest an, cel putin asa promite Stead. Nu s-a lovit personal de cazuri de coruptie, desi recunoaste existenta acestui fenomen. Cum ar trebui sa se rezolve problema? "Cu o publicitate mai buna".

Activeaza in unul dintre cele mai problematice sectoare, cel al sanatatii, acolo unde banii nu se dau la timp si unde sunt multe alte probleme. Diplomat, nu admite fatis problemele cu statul.

Reporter: Ce va insemna Terapia in regiune in 2010?

Stephen Stead: Sper ca Terapia in 2010 va fi fie o parte a unui grup, fie o firma lider in regiune. Aceasta inseamna ca fie Terapia va cumpara companii in regiune si isi va imbunatati portofoliul de produse si va aduce produsele in tara, fie viceversa.

Daca nu va fi asa, atunci Terapia va fi o parte a unui grup de companii care vor opera impreuna.

Rep.: Va lasati cumparati sau veti achizitiona alte companii mari din regiune?

S.S.: E foarte dificil de spus. Eu sper foarte mult, e dorinta mea, ca Terapia sa creasca si sa prospere. Am investit multe eforturi in Terapia. E un brand bun si o companie foarte puternica, si are multe de oferit clientilor.

Rep.: Cat de mult credeti in acest brand, in aceasta companie? Mentionati mai devreme ca nu excludeti posibilitatea ca Terapia sa fie cumparata.

S. S.: Eu cred in companie, in grupul de oameni care lucreaza in Terapia. Cred in rezultatele pe care ei le obtin. Terapia e o identitate, devine mai puternica in permanenta. E rolul meu sa ridic profilul Terapia, sa investesc in oameni, sa generez rezultatele pe care le vedem acum si as vrea ca aceste rezultate sa aiba continuitate.

Rep.: Ati mentionat investitii de 18 milioane de dolari in companie in acest an. De unde va veni toata aceasta suma?

S.S.: Banii pe care Terapia ii investeste au doua surse& din profit si din imprumuturi bancare. Probabil jumatate va veni din profit, dar jumatate vor veni de la banci.

Rep.: Unde va merge exact aceasta suma?

S. S.: Suma va merge in active, ca noi cladiri de impachetat, in noi active utilitare, de bioechivalenta si dezvoltare, in curatarea terenurilor din Cluj, in extinderea departamentului comercial, in echipament pentru acesti oameni, in sprijinirea activelor din Bucuresti.

Sunt multe locuri unde vom investi, in dezvoltarea afacerilor, in active, in infrastructura comerciala care este necesara pentru a concura cu alte companii.

Rep.: Va ganditi sa va extindeti si in alte localitati sau veti dezvolta doar ceea ce aveti deja?

S. S.: In termeni de capacitati de productie, in principal avem activele de la Cluj. In termeni de capacitate a angajatilor, aceasta va fi pe toata intinderea tarii. Ne vom extinde reteaua in tara, e nevoie.

Rep.: Sunteti multumiti de relatia cu statul? Se stie ca sistemul sanitar in Romania nu este tocmai sanatos.

S.S.: Aceasta e provocarea unei astfel de afaceri. Ce trebuie sa retinem e ca statul este cel mai mare client al Terapia si al altor companii farmaceutice. Mare parte din cifra noastra de afaceri vine din produse care sunt platite de Casa Nationala (de Asigurari de Sanatate - n. red. ).

Alta proportie vine de la pacienti care isi platesc singuri medicamentele deoarece Casa Nationala nu are banii necesari. Cred ca batalia in Romania consta in faptul ca oamenii vor un sistem sanitar cat mai bun posibil si ar vrea ca ingrijirile medicale sa fie asigurate gratuit.

Pentru ca de aceea platesc asigurarile de sanatate. Pe de alta parte, sumele de bani disponibile in sistem nu sunt intotdeauna suficiente. Si talentul de a conduce o astfel de afacere consta in a gasi locul intre toti acesti furnizori si sa ne luam partea din banii disponibili.

Ceea ce vrem ca statul si guvernul sa inteleaga e ca in industria locala exista resurse extraordinare. Exista posibilitatea tratarii mai multor pacienti, la costuri mici. Se poate imbunatati accesul la medicamente pentru categorii mai largi de persoane, folosind medicamente care sunt produse de companii ca Terapia.

Pentru ca preturile noastre sunt mai mici. Dar va trebui sa investim o foarte mare suma de bani pentru a ne alinia criteriilor europene.

Rep.: Exceptand investitiile pentru indeplinirea acestor criterii, problema cu statul e ca ai banii azi, dar nu ii ai maine. Sunteti multumit de sistem?

S.S.: Produsele pe care le vindem in lanturile de retail sunt platite la 180 de zile. Deci banii nu vin intr-o luna, ci in sase. Sistemul in farmacii ar trebui sa permita plata la 90 de zile, dar de regula dureaza mai mult. Si atunci trebuie sa plateasca distribuitorii si nu pe noi.

Sau in cazul lanturilor noastre de distributie, luam banii direct de la farmacisti. Dureaza mai mult, dar nu e o atat de mare problema pentru ca includem oricum banii in calcule. Dar trebuie sa stim daca vom fi platiti la sase luni sau la sapte luni sau la opt. Cand nu primim banii cand trebuie, devine dificil.

Rep.: ... Dar ii primiti pana la urma.

S. S.: Intr-un final, in mod normal, da, dar dureaza foarte mult. Cum v-ati simti daca angajatorul v-ar spune "te voi plati in sase luni", iar dupa sapte luni inca nu ti-ai primit banii? Ai fi fericit?

Rep.: Dumneavoastra sunteti?

S.S.: Cateodata nu. Dar credem ca daca avem un sistem transparent si suntem platiti la termen, atunci e mai usor pentru noi sa ne asiguram ca furnizam medicamentele in conditii bune.

Rep.: Doar bulgarii si ucrainienii platesc mai putin decat romanii pe medicamente, din toata Europa.

S. S.: In Romania totalul de bani e mai jos decat in Ungaria, Cehia, Polonia...

Rep.: ...cam decat toti ceilalti. Care e explicatia? Nu se trateaza romanii?

S. S.: E un cumul. O parte dintre medicamentele pe care le cumpara sunt mult mai ieftine, unii oameni sufera pentru ca nu au medicamente, nu au acces la asistenta medicala de calitate, si cred ca e o diferenta intre ce primesc oamenii care locuiesc in Bucuresti si cei care stau intr-un satuc.

In consecinta, statul are mai putini bani, pentru ca produsul intern brut pe cap de locuitor in Romania e mai mic decat in tarile inconjuratoare. Si chiar din acest procent mic, un procent si mai mic e consumat pe medicamente. Deci e o chestiune de prioritati.

Daca indicatorii macroeconomici se imbunatatesc, daca guvernul decide ca sanatatea e o prioritate si se consuma mai multi bani pe medicamente, atunci oamenii vor cumpara mai mult. Totusi, daca ai o suma mica de bani, trebuie sa calculezi foarte atent pe ce ii cheltui.

Aici ne intoarcem la ce spuneam, medicamentele ieftine si de bune calitate sunt cea mai buna solutie pentru a acorda asistenta medicala de calitate pentru un numar mai mare de oameni.

Rep.: Sunteti multumit de Romania? Asa, in general.

S. S. : Imi place sa locuiesc in Romania. Imi place mediul, oamenii, interactiunea cu ei, buna calitate a intelectualilor, in special la tineri, entuziasmul, la tineri... Imi place la tara, imi place ca poti merge la munte la ski, poti conduce in Grecia, in Ungaria.

Lucrurile care nu imi plac sunt specifice si altor tari, oamenii care nu isi indeplinesc promisiunile, nu imi plac oamenii care cauta doar partile negative. Exista un anumit grad de coruptie in Romania, aceasta e una dintre problemele pe care le are tara. Dar aceasta e o problema si de perceptie, nu doar una reala.

Cred ca Romania are mult de lucrat in ceea ce priveste propria-i publicitate.

"Ceea ce vrem ca statul si guvernul sa inteleaga e ca in industria locala exista resurse extraordinare. Exista posibilitatea tratarii mai multor pacienti, la costuri mici. Se poate imbunatati accesul la medicamente pentru categorii mai largi de persoane, folosind medicamente care sunt produse de companii ca Terapia"